Головна » 2013 » Травень » 25 » Пам’ять буде жити
11:03
Пам’ять буде жити

У травні минає 70 років від дня розстрілу нацистськими окупантами п’яти жителів Димера. Це була cім’я лісника Лапенка Тихона Даниловича та його сусід Кикім’ян Антон, яких окупанти нещадно покарали за допомогу чи зв’язок з партизанами. 22 травня 1943 року фашисти увірвались до хати та стали катувати господаря, знущатись над дружиною та дітьми. За спогадами старожилів Димера Тетяни Михайлівни Лясоти та Григорія Марковича Павлюка нещасних живцем було спалено у власній хаті. По війні над могилою родичі встановили чотирикутну піраміду з іменами закатованих. 

 
Від терапевтичного відділення Димерської районної лікарні лісом до могили вилась натоптана стежка, часто в задумі тут стояли відвідувачі, покладали квіти чи цукерки. Найдовше погляд затримували на імені дочки Яніни, якій виповнилося два рочки… 
 
Останнім часом догляд за могилою припинився. За ініціативою Димерської селищної ради 4 квітня 2011 року могилу було впорядковано та встановлено новий гранітний пам’ятник. Його власноруч виготовив і встановив за власні кошти підприємець з Димера Ігор Ніколенко. Сучасна вартість матеріалів, виготовлення та монтажу відома багатьом, а загиблі ж зовсім не родичі Ігорю Миколайовичу. На освяченні пам’ятника, яке провів священик церкви Кузьми і Дем’яна Б.М. Токальський, були присутні учні з навчальних закладів Димера, ветерани війни, місцеві жителі. 
 
Одночасно розпочався розшук родичів Т.Д. Лапенка, який напередодні війни працював лісником у Димерському лісництві, куди прибув з Іванківського району. В результаті ретельних пошуків було встановлено, що з великої сім’ї Лапенків війну пережив лише син Григорій Тихонович, якого окупанти не мали змоги знищити. По війні він і впорядкував могилу, поставивши з дубової дошки пам’ятник – пірамідку та доглядав за нею все своє життя. Згідно з сімейною традицією Григорій Тихонович працював у Клавдієвському лісництві лісником, мав дочку, пошуки якої, як і інших родичів, тривають. За деякими даними дружина Т.Д. Лапенка, Софія Самійлівна, була уродженкою сучасного Вишгородського району, можливо села Козаровичі. Автор статті заздалегідь вдячний тим небайдужим читачам «районки», які нададуть будь-яку інформацію про Софію Самійлівну. 
 
Григорій АЛЄКСЄЄНКО, краєзнавець
Категорія: Димерська громада | Переглядів: 548 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus