Головна » 2016 » Лютий » 4 » Обслуговування повинно бути якісним
18:53
Обслуговування повинно бути якісним

29 січня за ініціативи голови Вишгородської райдержадміністрації Олександра Горгана у приміщенні адміністративного будинку м. Вишгорода відбулись громадські слухання з питань якості надання транспортних послуг підприємствами, що забезпечують регулярні транспортні перевезення у Вишгородському районі.
Участь у заході взяли голова райдерж­адміністрації Олександр Горган, голова районної ради Ростислав Кириченко, Вишгородський міський голова Олексій Момот, начальник управління інфраструктури Київської ОДА Вадим Галицький, представник Київського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки О. Ігнатьєв, депутати місцевих рад району, представники правоохоронних органів, громадських організацій, політичних партій, громадські активісти, представники ЗМІ.
На початку громадських слухань Олександр Горган зазначив: «Завдання влади сьогодні – забезпечити якісне, безпечне транспортне перевезення громадян. Саме з цією метою організовано громадські слухання, як спосіб консультацій з громадськістю, що сприятиме налагодженню системного діалогу органів виконавчої влади з громадськістю, підвищенню якості підготовки рішень з урахуванням громадської думки». Очільник району звернувся до громади з проханням надати конструктивні пропозиції щодо поліпшення транспортного перевезення. Присутній на заході начальник управління інфраструктури Київської облдержадміністрації Вадим Галицький проінформував, що міжрайонні перевезення та ті, які здійснюють перевезення до столиці, належать виключно до компетенції Київської облдержадміністрації. Так у 2015 році було проведено три конкурси, у тому числі на маршрутах, які проходять через Вишгородський район, на визначення перевізників. У результаті проведеного конкурсу в район зайшло два нові перевізники: ПАТ «АТАС-Бориспіль» (м. Бориспіль) та ПП «А.Т.М.» (м. Київ). З його слів, ці перевізники мають достатній парк для забезпечення якісного перевезення пасажирів. У своєму виступі Вадим Олександрович зазначив, що на «гарячу лінію» Київської облдержадміністрації останнім часом надходять зауваження громадян щодо якості транспортного перевезення та перевезення пільгових категорій населення. Це зумовлено «притиранням» перевізника і громади, тому що перевізник новий. Щодо питання забезпеченням пільгового перевезення – це складніше, адже Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено субвенцій на пільгове перевезення, хоча законодавством України пільги не скасовано. Таким чином, виникає певне протиріччя – закон є, але механізмів для його практичного виконання немає. З цього приводу перший заступник голови райдержадміністрації В’ячеслав Савенок зазначив, що наразі з державного бюджету не надійшли кошти на компенсацію за пільгове перевезення за попередній час. У свою чергу, Вадим Галицький запевнив, що ці кошти будуть перераховані, а також повідомив, що на сьогодні існує домовленість з перевізниками, щоб за один рейс до салону брати двох пільговиків. 
  Під час заходу представники транспортних підприємств, які здійснюють регулярні транспортні перевезення на території нашого району, надали коротку інформацію про свої підприємства, маршрути, які вони обслуговують, графіки руху транспорту, кількість автобусів на маршруті тощо. Після чого громадськість мала змогу поставити наболіли питання органам влади та безпосередньо перевізникам. 
  Дискусія виявилась досить запальною. Скарги були різного характеру. Люди нарікали на технічний стан автобусів, хамське поводження водіїв, відсутність рейсових автобусів відповідно до графіку руху, недосконалість транспортної мережі. Наводилися навіть факти, коли водії не дають здачі за квиток, не кажучи вже про сам квиток. 
  Присутні на слуханні голови місцевих рад також виявили своє невдоволення роботою підприємств-перевізників. Зокрема, голова Абрамівської сільської ради Ігор Хінчук наголосив на тому, що села Абрамівка, Дудки, Савенки – єдині в районі, які не забезпечені транспортним перевезенням та запропонував продовжити маршрут №346 (пл. Шевченка – Катюжанка). Литвинівський сільський голова В’ячеслав Мурга  повідомив, що графік здійснення перевезення не відповідає дійсності. Лютізький сільський голова Тамара Савенок у своєму виступі зазначила, що голови виконавчих комітетів місцевих рад району не знають нових перевізників, не мають про них ніякої інформації, немає інформації і про страхову компанію, з якою перевізник уклав договір. Водії автобусів не забезпечені нормальними умовами проживання, ночують в автобусах у тих населених пунктах, звідки зранку має бути перший рейс, що безпосередньо впливає на їх фізичний стан здоров’я, а їм цілий день  ще возити пасажирів. А про яку медичну комісію в такому випадку взагалі може йти мова? Також вона зауважила, що на автобусних зупинках відсутня інформація про графік руху громадського транспорту. Катюжанський сільський голова Лідія Заводська зазначила, що в автобусах пасажирам повинні видавитись білети, які є страховкою при виникненні нещасного випадку, наразі цього не відбувається.
Після такої кількості нарікань з боку громадськості та представників місцевих рад начальник управління інфраструктури Київської облдержадміністрації Вадим Галицький запевнив, що протягом 10 днів у салонах автобусів буде розміщено інформацію про перевізника, телефони диспетчера, «гарячої лінії», інформація про страхову компанію тощо, протягом двох тижнів буде здійснено перевірку перевізників на відповідність проголошених ними умов перевезення. Депутат районної ради Олександр Дзюба підкреслив, що при визначенні перевізника, який здійснюватиме перевезення на маршрутах району, необхідно надавати перевагу місцевим, зважаючи на те, що вони є платниками податків до районного бюджету.
Досить конструктивною виявилася пропозиція начальника відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Дмитра Ликова, який зазначив, що для ліквідації недоліків, що спостерігаються при здійсненні транспортного перевезення, необхідно розробити комплексну транспортну схему району. Вишгородський міський голова Олексій Момот повідомив, що в міському бюджеті на 2016 рік вже передбачено кошти на розробку схеми дорожнього руху.
Підсумовуючи результати громадських слухань, голова райдержадміністрації Олександр Горган, озвучив основні заходи щодо поліпшення ситуації з транспортним перевезенням. Зокрема, 
протягом двох тижнів здійснити моніторинг відповідності умов договору про перевезення фактичному стану здійснення транспортних перевезень; розпочати розробку комплексної транспортної схеми району; усунути виявлені під час громадських слухань недоліки у роботі транспортних підприємств, які забезпечують регулярні транспортні перевезення.

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 592 | Додав: slovo
comments powered by Disqus