Головна » 2013 » Листопад » 9 » Обережно – гроші
11:59
Обережно – гроші
Кожен з нас ще з дитинства знає, що гроші брудні, але ж наскільки? Щоб прояснити це питання, у різних громадських місцях Києва зібрали 11 купюр і направили їх на аналіз до кафедри біотехнології Інституту екологічної безпеки Національного авіаційного університету. У результаті дослідження на гривнях виявили мікроорганізми, що провокують туберкульоз, сибірську виразку, пневмонію і багато грибкових захворювань. «Ми очікували, що гроші виявляться брудними, але не могли уявити, що настільки», – зазначила зав­кафедрою Катерина Гаркава.

Учені вважають, що гроші не надто заразні для людей з хорошим імунітетом. Але інколи можна «підхопити» якесь захворювання через простий дотик до губи після користування готівкою. 

Результати дослідження викликали великий резонанс думок. «А я не здивований. Для виробництва купюри використовуються бавовна і целюлоза – це ідеальне середо­вище для розмноження мікроорганізмів. І, що стійкіша до зносу купюра, то більше на ній бактерій. Уявіть, скільки їх на грошах, яким по десять років. Адже такі досі можна зустріти!» – каже радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. Фахівці центробанку Росії стверджують, що гроші – не брудніші від тих же дверних ручок у громадських місцях. «У паперовій основі українських банкнот використовуються такі хімікати, які в тій чи іншій мірі є антисептиками і залишаються в структурі паперу», – повідомили в Нацбанку і запевнили, що вивчають міжнародний досвід з антимікробного захисту банкнот. Тобто, ймовірність поширення інфекції невелика. 

Такий досвід є в США, Німеччині, Франції. Там процедура знезараження грошей вже стала стандартом. Купюри обробляють озоном, ультрафіолетом або ж нагрівають їх до високої температури, знищуючи хвороботворні мікроорганізми. В Японії, наприклад, стоять апарати, що спочатку нагрівають гроші до 200 градусів, потім обробляють їх спеціальним розчином і видають практично чисті купюри. В Індії гроші миють милом, там навіть є така професія – відмивач грошей. 

На кафедрі біотехнології київського Інституту екологічної безпеки винайшли технологію в прямому сенсі відмивання брудних грошей і збираються свої послуги пропонувати банкам. 

Нещодавно в ЗМІ повідомлялося, що в білоруських «обмінниках» відмовлялися приймати 100-доларові купюри, мовляв, вони були вражені грибком. До речі, долари роблять з матеріалу, який на чверть складається з льону, і на три чверті – з бавовни. Банкноти справді можуть «запліснявіти» при довгому зберіганні у вологому і погано провітрюваному місці. 

Як не захворіти, контактуючи з  грішми, радить імунолог Катерина Гаркава.

Мийте руки після будь-якого контакту з грошима. Адже ви можете заразитися навіть після того, як потримали купюру в руках всього кілька секунд, а потім, скажімо, вирішили поїсти або доторкнулися до губи.

Підвищуйте імунітет. Гроші небезпечні насамперед для людей з ослабленим мунітетом, але особливо для дітей чи людей похилого віку.

Не прикладайте пальці до рота. Позбавтеся звички перераховувати готівку, використовуючи брудні пальці і слину – це підвищує ризик зараження.

Користуйтеся кремами для рук з бактерицидною і антисептичною дією. При нанесенні на чисті руки вони створюють невидиму плівку, що не пропускає більшість мікроорганізмів, а деякі навіть вбиває.

Робіть профілактику вашим грошам - складіть їх у пакет і покладіть в морозилку. Холод гарантовано вб’є частину небезпечних мікроорганізмів.

Підготувала  
Людмила ЗАГОРОВСЬКА, «Слово»

Переглядів: 442 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus