Головна » 2015 » Червень » 6 » Над цілим світом пісня розправляє крила…
10:45
Над цілим світом пісня розправляє крила…
Пісня... Хто не був зачарований нею! Це крила і душа мого народу, це безмежне поле, засіяне зерном історії і заквітчане людськими надіями, це любов до Вітчизни і ненависть до її ворогів. Вона пахне весняними  дощами,  синіми  льонами,  запашними  чорнобривцями,  материнськими теплими долонями.
 
Українська пісня живе з давніх часів, живе, переживаючи цілі покоління. Добрі люди кажуть, що українець співає цілий рік і цілий вік. Так нам дано, бо як говориться в одній легенді, коли Бог зібрав народи і наділяв їх талантами, то дівчинка-українка стояла і плакала осторонь, бо вона лишилася без таланту, а Бог заспокоїв її і сказав: «Не плач, дитя моє, я дам тобі свій найцінніший скарб, який усіх чаруватиме – пісню». Тож з того часу пісня супроводжує нас, українців, від колиски до порогу в інший світ. З піснею ми радіємо, сумуємо. Пісня об’єднує нас, ми черпаємо з неї, як з цілющого джерела, силу духу, енергію життя, з нею ми повік нездоланні. А несуть і зберігають пісенну спадщину свого народу хорові і вокальні колективи. 
 
Вишгородщина має багато творчих колективів, якими керують  професіонали-фанати. І творчі колективи бажані на всіх святах у своїх населених пунктах, у сусідів, а також представляють Вишгородський край на пісенних фестивалях, конкурсах. Так у квітні-травні проходив престижний IX обласний огляд-конкурс хорових колективів імені Кирила Стеценка. Огляд відбувався в два тури. На заключний концерт у місто Обухів приїхало чимало творчих самодіяльних колективів з усієї Київської області. Звісно, колективи хвилювалися, не дивлячись на гарну підготовку, усе ж знали, що комусь фортуна посміхнеться більше, а комусь менше, але, безперечно, плекали надію на перемогу в огляді-конкурсі. Серед багаточисленних колективів Київщини мали честь відстоювати Вишгородщину Димерська музична школа та Гаврилівський районний палац культури «Полісся». З гордістю хочеться повідомити, що результати заключного огляду-конкурсу нас втішили. Тож результат має таке фінальне завершення: серед дитячих хорових колективів перше місце отримав дитячий хор Димерської музичної школи (керівник Світлана Заводовська); учасники Гаврилівського народного аматорського вокального ансамблю «Калиновий цвіт» – перше місце у номінації «Однорідні хори», до речі, цей колектив відомий у нашому районі, області і за межами України; і Гаврилівський народний аматорський хоровий колектив «Співуче Полісся» – перше місце у номінації «Народні хори сільських будинків культури» (керівники останніх двох колективів творче подружжя Дарія та Мар’ян Гисяки).
 
Тож нехай Бог посилає творчих злетів колективам та їх керівникам, які дарують нам відчуття окриленості, віри і надії, що нам вистачить мудрості і духу вистояти в усіх негараздах і стати впевнено на шлях процвітання своєї української нації.
 
Наталія МОЛЧАНОВА,
художній керівник Гаврилівського РПК «Полісся»
Переглядів: 502 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus