Головна » 2013 » Вересень » 7 » На Головосіки – вже повні засіки!
10:27
На Головосіки – вже повні засіки!
11 вересня свята Церква вшановує пам’ять Усікновення Чесної Голови Святого Предтечі Христителя Івана, котрого сам Спаситель назвав найбільшим серед людей. Суворий аскет, жив у пустелі, замість одягу вкривав своє тіло шкірою верблюда. Їв тільки дикий мед і акриди, не пив вина. Усамітненням готував себе виконати справу, що її поручив йому Господь — через Хрещення Покаяння приготувати серця й розум людей до зустрічі з Христом Спасителем. Життя своє закінчив мученицькою смертю. За переказами, це сталось 32 року від Різдва Христового. 

Незабаром після Хрещення Господнього Івана ув’язнив галилейський цар, той самий Ірод Антипа, котрий був сином Ірода Великого, який, шукаючи Христа, наказав убити вифлеємських немовлят. Ірод Антипа жив на віру з Іродіадою, жінкою свого ще живого брата Пилипа, що було порушенням закону і заповіді «Не чужолож», яка забороняє співжиття нешлюбних чоловіка і жінки. Юдеї обурювались тим, але боялись відкрито виступити проти царя. Не злякався тільки Іван Христитель і сміливо сказав Іродові, що не годиться мати жінку свого брата. 

Іродіяда лютилась і шукала нагоди вбити св. Івана. Але Ірод боявся народу, котрий визнавав св. Предтечу за пророка. До того ж, він дуже шанував Христителя, знаючи, що той справедливий і святий. Однак, підмовлений Іродіадою, наказав ув’язнити св. Івана. Іродіада не полишала думки помститися св. Іванові. Нагода трапилась, коли Ірод у день свого народження справляв бенкет для вельмож і старійшин. Красуня Саломея, донька Пилипа та Іродіади, гарним танцем так догодила гостям, що Ірод уголос поклявся дати їй все, що забажає, навіть половину свого царства. Іродіяда підмовляє доню попросити голову Івана Христителя. Ірод, хоч і п’яний, поблід, бо злякався такого жорстокого прохання. Шанував Христителя, вірив, що він пророк, прислухався до його настанов і керувався ними, але й слово своє при гостях не міг зломити. Цар наказує воїнові – і за хвилину на золотій таці дочці Іродіади принесли святу голову Предтечі. Але й цього було замало, щоб вгамувати лють Іродіяди, вона наказує закопати Чесну Главу Предтечі в нечистому місці. Промислом Божим голову Предтечі двічі віднаходили і перезаховували, а коли віднайшли втретє – перенесли до Константинополя. 

У народі цей день називають просто Головосіком. Люди вірять, що цього дня не можна братися за ніж та інші гострі предмети, різати капусту, цибулю, гарбуз. Цей день — єдиний у році, коли не варять борщ, бо для його приготування треба різати буряк та капусту. Картоплю варять в «мундирах», гарбузи печуть, хліб не крають, а відламують руками. Вважають, що й тарілками у цей день не користуються, бо Голова предтечі покоїлась на тарелі. Згадаймо, що Головосіки – день строгого посту, коли їдять тільки пісні страви або й зовсім не їдять. Звідси ще одна назва свята «Іван Пісний». 

У цей час закінчують обмолот збіжжя: «На Головосіки – вже повні засіки!». Як і завжди, звертають увагу на прикмети. Якщо у небі з’являться журавлі й полетять на південь – зима буде рання, коли ж чувся грім, казали «Загримів Головосік – тепла прибавить рік!». 

На жаль, і в наш час у світі багато розпусти й кровопролиття. Чи не щотижня з’являються вісті про якесь насильство. Телевізор, Інтернет, газети, журнали дуже часто стають джерелами поширення бруду й похоті. Наші діти живуть і зростають у цьому інформаційному полі. Тому й важливо, щоб батьки не були байдужі та дбали про виховання діточок у чистоті й непорочності. Бо між іншими загрозами, що чигають на наш народ, є і загроза демографічної катастрофи. Щоб її не сталось, треба самому вчитись і інших учити шанувати людське життя, його чистоту й красу. Ми ж бо сотворені на образ Божий. 

Федір ВЕЛИЧКО
Переглядів: 823 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus