Головна » 2013 » Лютий » 23 » Молоді сім’ї мають право на житло
12:59
Молоді сім’ї мають право на житло
Минулого тижня відбулося засідання міні-клубу, участь у якому взяли начальник відділу соціальної роботи Вишгородського РЦСССДМ Світлана Ворвинець, начальник відділу зв’язків з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та юридичного забезпечення Вишгородської райради Віктор Стукач, керівник громадської приймальні Партії регіонів Марія Дем’янчук. Тема обговорення, через численні звернення громадян, назріла сама – отримання житла молодими сім’ями. 

– Взагалі наша молодь має право отримати житло чи земельну ділянку для будівництва. Однак, майже ніхто не знає, як це зробити, які закони є, – наголосила Марія Дем’янчук. – А оскільки молоді сім’ї у нас створюються стабільно, було б доречним провести певну роз’яснювальну роботу, пояснити їхні права. 

Її підтримала Світлана Ворвинець, адже, крім побутових проблем, виникають ще й конфлікти поколінь, що не найкращим чином впливає на стосунки між родичами. Тут і додається роботи соціальним фахівцям: 

– До нас періодично звертаються молоді люди з питанням, як їм вирішити житлову проблему. І ми спеціально збирали своїх спеціалістів, аби обговорити це питання, щоб потім грамотно консультувати молодь. Варіанти є. Це – і оренда житла з правом викупу, це і отримання ділянки. Практика показує, що сьогодні багато сімей потребують поліпшення житлових умов. 

Однак, ця процедура поки до кінця не врегульована, але плани на законотворчість вже обговорюють у вищих кабінетах влади. А поки фахівці працюють над законом, місцеві ради самі можуть займатися забезпеченням житла своїх молодих сімей – для цього потрібно затвердити відповідний порядок. 

Юридичні деталі пояснює Віктор Стукач: 

– Якщо населений пункт має свій генеральний план, то забезпечити молоду сім’ю житлом чи земельною ділянкою в принципі не важко. Якщо ж генплану немає, зробити це майже неможливо. На жаль, така ситуація у нашому районі – поки що більшість сіл генеральних планів не мають, вони лише у стадії розробки. Але є позитивний приклад – минулого року у Новосілках земельна комісія розглядала кілька питань з виділенням ділянок для молодих сімей. 

По закінченню засідання міні-клубу, учасники вирішили підготувати та надіслати відповідні пропозиції до сільських рад, а також при нагоді інформувати молоді сім’ї, які звертатимуться до громадської приймальні чи районного відділу соціальної роботи. 

Газета «Слово» й надалі висвітлюватиме процес забезпечення молодих сімей житлом, тому більш докладну інформацію читайте в наступних номерах. 

Ольга ПЕТРЮК, «Слово»
Переглядів: 1850 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus