Головна » 2018 » Травень » 17 » МАН – це гордість і престиж
18:36
МАН – це гордість і престиж

Цьогорічним освітнім апогеєм стала перемога Тетяни Кацімон, учениці 10 класу Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, у всеукраїнському етапі Малої академії наук. Це несподіване й довгоочікуване перше місце стало підсумком для попередніх напрацювань у сфері МАН.
Життя в сучасному інформаційному суспільстві потребує соціально активної, компетентної особистості, здатної орієнтуватися і діяти в розмаїтті життєвих ситуацій та духовно творити особисте «Я», максимально використовуючи свій розумовий потенціал.
Дослідницька робота школярів у Малій академії наук (МАН) – важливий компонент такого розвитку, а організація науково-дослідницької діяльності учнів у межах МАН має свої особливості.
 Учні Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 беруть активну участь у роботі МАН, досягаючи високих результатів на районному, обласному та всеукраїнському рівнях.
Цікаві й змістовні роботи новопетрівських школярів неодноразово були високо оцінені у Вишгородському районі. Але на обласному етапі першою здобула перемогу Дар’я Пономаренко, яку підготувала вчитель історії та правознавства Алла  Тишковська. У 2013-2014 навчальному році їхня робота в секції «Правознавство» здобула третє місце.
Відтоді кількість учнів Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 – переможців обласного етапу МАН – почала стрімко зростати. У 2014-2015 році Дар’я Пономаренко посіла друге місце в секції «Соціологія» (вчитель А. Тишковська). 
Перейнявши досвід своєї колеги, до конкурсу-захисту робіт МАН починає готувати вчитель історії Ліна Шевченко. Першою її ученицею стала Людмила Правдива, яка, будучи дев’ятикласницею, зуміла посісти третє місце в секції «Історія України» на обласному етапі. А наступного, 2015-2016 року, вона завойовує перше місце й презентує Київську область на всеукраїнському рівні. Через рік, в 11 класі, Ліна Вікторівна готує Людмилу до конкурсу-захисту робіт МАН у секції «Соціологія» – і знову успіх: перше місце в області і всього кілька балів забракло до призового місця на всеукраїнському етапі.
Тим часом із року в рік учні А. Тишковської, досвідченого педагога й керівника МАНівських робіт, здобувають усе більше перемог. У 2015-2016 навчальному році Анна Давиденко, учениця 10 класу, завойовує третє місце в секції «Соціологія», а в 2016-2017-му – третє місце у секції «Правознавство». Успішною стала участь у МАН Марії Кулєбякіної, яка, будучи ученицею 9 класу, найкраще написала конт­рольну роботу в секції «Всесвітня історія» та посіла третє місце на обласному етапі у 2017-2018 навчальному році.
 Заступник директора з навчально-виховної роботи А. Тишковська заохотила до участі в МАН і вчителів української мови та літератури: Юлію Набок-Бабенко та Олену Бабенко. 
У 2016-2017 навчальному році на обласному етапі Оксана Зайченко, учениця 9 класу, посіла друге місце в секції «Літературна творчість», хоча набрала однакову кількість балів, що й володарка першого місця – учениця 11 класу. Цього ж року вперше взяла участь у МАН і Людмила Дворник, учениця 10 класу, яка писала наукову роботу в секції «Журналістика» й за результатами всіх конкурсних випробувань набрала кількість балів, що прирівнюється до другого місця. Обох учениць підготувала Ю. Набок-Бабенко. У 2017-2018 навчальному році дві учениці-одинадцятикласниці Юлії Сергіївни посідають третє місце на обласному етапі МАН: Тетяна Сікорська – у секції «Українська мова», а Людмила Дворник – у секції «Українська література».
Цього ж навчального року до когорти вчителів МАН долучилася і Людмила Шостопаль, яка ініціювала написати роботу про гончарний промисел рідних Нових Петрівець. Тож за її керівництва Артем Олійник, учень 11 класу, посів перше місце на обласному етапі МАН у секції «Історичне краєзнавство».
Успішним виявився і дебютний виступ учениці 10 класу Тетяни Кацімон (учитель – Л.  Шевченко), яка захищала роботу в секції «Соціологія» і теж посіла перше місце.
Артем Олійник і Тетяна Кацімон презентували Київщину на фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту робіт Малої академії наук, що відбувся протягом 20-23 квітня у Києві. Конкуренція була запеклою, адже найкращі представники всіх областей України виявили високий рівень підготовки і таланту. До призового місця Артемові не вистачило менше двох балів, але все одно це велике досягнення, і всі вчителі та учні пишаються його здобутками!
Особливо високими виявилися результати Тетяни Кацімон (керівник – Л. Шевченко). Учениця 10 класу Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 набрала найбільшу кількість балів за контрольну роботу з історії з-поміж представників інших областей України. Одним із найкращих виявився і захист роботи «Дитячі негативізми молодших школярів: форми прояву та профілактики». У загальному підсумку Тетяна Кацімон здобула перше місце на всеукраїнському етапі МАН і стала єдиною абсолютною переможницею з-поміж усіх представників Київської області.
Для школи, села й району перемога на всеукраїнському етапі – це гордість і престиж. У наступному навчальному році Тетяна отримуватиме президентську стипендію як одна з найкращих учениць України. 
Отже, такі високі результати Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 свідчать про належний рівень навчальної та наукової підготовки учнів школи і старанну роботу педагогів, які працюють із талановитою молоддю села.

Юлія НАБОК-БАБЕНКО,
вчитель Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 551 | Додав: slovo
comments powered by Disqus