Головна » 2013 » Червень » 22 » Майбутнє лісу – в руках кожного із нас
11:13
Майбутнє лісу – в руках кожного із нас
Весна – це пробудження природи, цвітіння квітів, а також літні турботи всіх жителів на планеті. Цього року зима довго почувала себе повноправною господинею на землях нашого краю та красуня весна змінила її, подарувавши людям теплі, сонячні дні. Лісівники не гаяли часу, використовуючи довгі погодні дні, аби вчасно впоратися з короткотерміновою весняною посадкою лісу. Адже волога у грунті була недовго, а для гарної приживлюваності нової зміни лісу її потрібно посадити у вологу землю. Швидкими темпами пройшла весняна лісокультурна компанія в ДП «Димерське лісове господарство». 

Лісгоспом проведений наступний об’єм лісокультурних робіт – проведено посадку лісових культур на площі 209 га, доповнено лісових культур на площі 61 га, посіяно лісорозсадників на площі 3 гектарів. Проведено роботи з благоустрою та озеленення садиб лісництв та прилеглих до них територій. 

У цьому році, як і завжди, ДП «Димерське лісове господарство», повністю забезпечено посадковим матеріалом, вирощеним на власних розсадниках. 

Навесні лісгосп мав можливість реалізовувати населенню, організаціям високоякісний посадковий матеріал за доступними цінами. Успішно в наших умовах зарекомендували себе вічнозелені породи: ялина звичайна, сосна звичайна, ялівець козачий, самшит. А також береза, липа, дуб червоний, горобина, калина, айва. Все це було в достатній кількості у Кам’янському, Ясногородському, Катюжанському лісництвах. 

Паралельно з посадкою лісу проходила і всеукраїнська акція «Майбутнє лісу – в твоїх руках». Своєю соціальною складовою акція передбачала співпрацю лісівників із закладами соціальної сфери. В рамках акції лісгосп для благоустрою сільських рад, шкіл, дитячих садочків в зоні діяльності лісгоспу безкоштовно надав на озеленення посадковий матеріал. 

Відзначилися цього року при садінні дерев учні Катюжанської ЗОШ. Під керівництвом своїх наставників разом з представниками лісової охорони лісгоспу учні школи озеленювали територію свого шкільного подвір’я. Школярам не тільки розповідали як правильно саджати дерева, а й зробили все, щоб ця праця стала для них радістю. Діти із завзяттям бралися за інвентар і працювали. Приємно було бачити, як спільна праця об’єднує молодь. Праця супроводжувалася радісними розмовами, жартами, сміхом. 

Єднання з природою – велика радість. А для дітей – це ще й відкриття розуміння того, що вони причетні до розквіту природи. Бо садити дерева й уявити, як вони далі ростимуть, підніматимуться до сонця, ставатимуть потужними зеленими велетнями – це схоже на диво. І коли діти беруть у цьому процесі участь,вони теж створюють частину майбутнього – для свого краю. 

А ще така праця виховує. Бо хоч раз посадивши дерево, ти вже ніколи його не зламаєш. Навпаки – будеш першим захисником лісових насаджень. 

Але, незважаючи на всю проведену роботу, у лісівників ДП «Димерське лісове господарство» роботи не поменшало, оскільки в такий посушливий період існує великий ризик виникнення лісових пожеж, і саме тому лісова охорона змушена обмежити в’їзд населення до лісу – адже пожежа знищує все живе в лісі, а особливо молоді культури. Вся клопітка, старанна та натхненна робота лісівників зникає разом із димом. Ми повинні пам’ятати, що ліс – це не тільки деревина, але й корисні та поживні речовини, які так необхідні в нашому повсякденному житті. Ліс – це зелені легені нашої планети, спів солов’я, духмяні чари конвалії, захист від природних стихій. Тому всі ми зобов’язані зберігати, відновлювати та доглядати лісові насадження. 

Василь ГЛУЩЕНКО, 
директор ДП «Димерське лісове господарство»
Переглядів: 1119 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus