Головна » 2015 » Червень » 20 » Любити ліс – значить піклуватись про нього завжди
11:44
Любити ліс – значить піклуватись про нього завжди
Чи часто ми замислюємось над тим, чому на околиці села вже декілька років стоїть опустіле гніздо лелеки, висихають лісові джерела, порідшали солов’їні переспіви? А може в цьому є і провина кожного з нас?
 
Відвідуючи ліс, слід пам’ятати священне правило: не зашкодь! Адже зірвана, на перший погляд, травинка може стати рідкісним зникаючим видом, зрубана на березі річки (водойми) верба – не захистить русло від піщаного буревію. Націлене дуло рушниці над розмахом крячки осиротить виводок і, найстрашніше – покинутий недопалок (непогашені сірник або багаття) на довгі роки залишать незагойний слід на землі... 
 
Недбалість, необережність, незнання та невиконання правил пожежної безпеки приводить до невиправних наслідків – лісових пожеж. Вогнем знищуються тисячі гектарів лісонасаджень з рідкісною флорою, гнізда птахів, звірів та їх малеча. Ослаблені пожежами лісонасадження стають осередками шкідників та хвороб, які швидко розповсюд­жуються та за короткий період часу займають значні території. Станом на 10 травня 2015 року на Київщині вже локалізовано 171 лісову пожежу загальною площею 37,64 га. Лише завдяки своєчасному реагуванню, мобілізації всіх наявних сил і засобів, пожежі ліквідовані на початковій стадії, не допущено нанесення великих втрат лісовій галузі і довкіллю. Лісівники Дніпровсько-Тетерівського ДЛМГ теж прикладають багато зусиль, щоб не допустити загорання в лісі, особливо, у цю суху спекотну погоду, яка триває вже декілька тижнів на Київщині і спричиняє високу пожежну небезпеку. Цього року в господарстві, ще на початку пожежонебезпечного періоду, було створено 250 км мінералізованих смуг, проведено догляд за протипожежними розривами на площі 5 га, почищені під’їзди до водойм, прибрано захаращення вздовж доріг, встановлено до ста екземплярів наглядної агітації на протипожежну тематику та щоразу «новеньким» відвідувачам (а останнім часом їх значно побільшало) роздаються пам’ятки про поводження в лісі. Кожного разу, спілкуючись з гостями, сподіваєшся, що зустріч пройшла не марно. І таки дійсно, є ще небайдужі люди, яким ми дуже вдячні за співпрацю. Можливо, саме спільній роботі з громадами Богданівської та Сухолуцької сільських рад в лісонасадженнях нашого господарства тихо і спокійно.
 
Але, які б заходи та плани не розроблялись державною лісовою охороною, якби пильно не проводились рейди по виявленню лісопорушників – людський фактор залишається найголовнішою причиною виникнення пожежі. Тому адміністрація господарства ще раз звертається до всіх мешканців та гостей країни: будь ласка, ставтеся до правил пожежної безпеки з розумінням та дотримуйтесь їх. Пам’ятайте про причини виникнення вогню! І якщо Ви стали свідком хоч незначного загорання, не забудьте зателефонувати на телефон пожежної частини «101» або в Дніпровсько-Тетерівське державне лісомисливське господарство за телефоном (04596) 39-333. Давайте разом подбаємо про ліс!
 
Любов до лісу, любов до природи в цілому, бережливе ставлення до неї, тісно пов’язані з поняттям «Батьківщина». На жаль, це слово стало дуже рідко вживатися в нашому житті. Квітуча вишня на батьківському подвір’ї, розмах лелечих крил над лугом, п’янкий запах конвалій в лісі та кування зозулі – усе це закарбовується в нашому серці з дитинства. Це наш духовний світ, який ми повинні зберегти і передати нашим нащадкам.
 
Олександр МОРОЗ,
 начальник СПЛ Дніпровсько-Тетерівського
державного лісомисливського господарства
Переглядів: 564 | Додав: slovo
comments powered by Disqus