Головна » 2016 » Квітень » 29 » Ліквідатори зробили неможливе
13:23
Ліквідатори зробили неможливе

 22 квітня в історичному музеї Вишгородського історико-культурного заповідника відкрилася виставка, присвячена 30-й річниці аварії на Чорнобильській атомній станції. 
Представлені фотографії, амуніція ліквідаторів та засоби пожежогасіння нагадали відвідувачам виставки про героїчні будні тридцятирічної давнини. Організатори виставки: директор історико-культурного заповідника Ірина Пироженко, завідуючий історичним музеєм Вишгорода Олег Коваль, провідний спеціаліст по створенню експозицій Любов Ніколенко, науковий співробітник Вадим Перегуда, художник-оформлювач Олег Распотін  доклали багато зусиль, щоб виставка була цікавою і змістовною. Були запрошені учасники ліквідації аварії на ЧАЕС. Колишній начальник Прип’ятського відділу міліції Василь Кучеренко і колишній працівник ДАІ Микола Сурцев розповіли відвідувачам виставки про перші години аварії, її наслідки для тисяч жителів України та шкоду, яку заподіяла аварія мешканцям інших країн.
23 квітня у Вишгороді біля пам’ятника героям-чорнобильцям відбувся мітинг пам’яті. На мітингу виступили перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе, голова райдержадміністрації Олександр Горган, депутат обласної ради Андрій Пещерін, секретар Вишгородської міської ради Тетяна Бражнікова, голова районної організації ветеранів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС Ігор Магала. Лейтмотив мітингу: Вишгородщина напруженою працею трудових колективів, окремих працівників та враховуючи близькість Чорнобиля, зробила вагомий внесок у локалізацію масштабної ядерної катастрофи та значною мірою запобігла розповсюдженню її негативних наслідків. Ліквідаотри аварії зробили усе можливе, і навіть неможливе, щоб мінімізувати масштаби ядерної загрози. Ми завжди пам’ятатимемо про їхній  подвиг. 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
*   *   *
26 квітня у будинку культури «Енергетик» для чорнобильців-ліквідаторів Вишгородського району відбувся концерт-реквієм «Гіркий полин людського болю»  за участю народного артиста України Анатолія Гнатюка та заслуженої артистки України Ніни Мирводи. Захід проведено за підтримки народного депутата Ярослава Москаленка, Вишгородської райдержадмінністрації, районної та міської рад, благодійного фонду Святої Ольги, громадських організацій чорнобильців.
Вшанувати героїв-чорнобильців прийшли голова районної ради Ростислав Кириченко, депутати районної ради та голови місцевих рад. Голова районної ради Ростислав Кириченко у своєму виступі, зокрема, сказав:  «Як відомо, держава скасувала законопроект щодо повернення пільг чорнобильцям четвертої категорії. Ярослав Москаленко зробив немало, щоб скасувати вето президента. Я стурбований тим, що держава належним чином не надає належної фінансової підтримки людям, які постраждали під час аварії на Чорнобильській АЕС. Депутатський корпус районної ради звернувся до Президента України та Верховної Ради з проханням зняти вето із закону №2093. Ми тримаємо ситуацію під контролем. Я висловлюю глибоку вдячність мужнім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, і тим, хто виконує складні й відповідальні завдання на станції та у зоні відчуження сьогодні».
«Дуже прикро, що депутати Вер­хов­­ної Ради не проголосували за відміну вето. Схоже, державі абсолютно байдуже до людей, які не шкодуючи свого здоров’я і життя працювали у зоні радіаційного лиха і зробили вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Ви, як ніхто, заслуговуєте на державну підтримку, – зазначив депутат районної ради Олександр Приходько. – Спасибі вам за героїзм і самовідданість. Я бажаю вам всіх земних благ, здоров’я і достатку!»
Спогадами про буремні події тих років поділився академік, професор, письменник, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Іван Бурдак та голова благодійного Фонду Святої Ольги Володимир Малишев.
Ростислав Кириченко разом з Олександром Приходьком вручили присутнім на заході чорнобильцям-ліквідаторам пам’ятні ювілейні медалі за мужність та активну участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Також кожен із них отримав у подарунок книгу Івана Бурдака «Біль та сльози Чорнобиля».

За інф. Вишгородської районної ради 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 460 | Додав: slovo
comments powered by Disqus