Головна » 2018 » Серпень » 30 » Козацький хрест – символ звитяги
18:08
Козацький хрест – символ звитяги

Нещодавно група активістів товариства Вишгородської районної ради ФСТ «Україна» та ансамбль «Вівтар Вітчизни» здійснили похід до Кургану юнкерів в с. Літки Броварського району, присвятивши цей похід Дню Незалежності України – підсумку віковічної української боротьби. 
Місцеві мешканці з покоління в покоління передавали спогади про ці події – про те, як наприкінці січня до села увійшов загін молодих українських вояків. Мешканці села охоче їх прийняли і розмістили по хатах – на вулиці лютував мороз. Цей загін юнкерів ввечері після закінчення Крутянського бою, не встигши сісти у вагони, в ніч з 29 на 30 січня вирушив пішки до Києва через село Семиполки. Третього лютого через 4 дні досягли с. Літки (115 км).
Одночасно за ними гнався більшовицький загін під командуванням підполковника царської охранки Муравйова, якого  В. Ленін відправив упокорювати Україну, і таки догнав їх у цьому селі. В нерівному бою більшість юнкерів загинула, їх розстріляли, закатували та порубали російські нелюди, кільком шаблями повідрубували голови. Імена цих героїв не збереглись, але пам’ять про їхню безмежну відданість честі, славі України буде жити в серцях багатьох поколінь українців.
Як свідчать архівні дані, у Літках під курганом із козацьким хрестом покоїться прах 24 юнкерів першої сотні військової юнкерської школи імені Богдана Хмельницького. Ціною свого життя юні студенти цієї школи, воюючи поряд з іншими патріотичними українськими загонами, затримали ворога під Крутами на чотири дні. Цей час, окроплений юною кров’ю самовідданих патріотів, дав змогу укласти проукраїнський Брест-Литовський мир.
Після бою місцеві селяни, незважаючи на заборону більшовиків, позвозили загиблих і поховали їх у братській могилі. Достеменно відомо, що невдовзі після закладення могили місцевий столяр Степан Обеременко таємно, одної ночі, під час окупації села російсько-більшовицькими агресорами, встановив на могилі юнкерів великий дерев’яний хрест з вирізаними на дошці словами: «Тут захоронені захисники України, по-звірячому замучені більшовиками». Наступного дня більшовики з прокльонами спалили той хрест і розрівняли могилу. Та через добу могила була відновлена, і на ній знову був встановлений хрест з таким же написом. Нині на могилі встановлено пам’ятник у формі козацького хреста.
У січні 2008 року власним коштом сільського голови Лідії Пінчук Курган з хрестом, на якому викарбувано напис «21 січня 1918» (дата за старим стилем), упорядковано.
Учасники походу віддали почесті полеглим героям, поклали квіти, виконали Гімн України та кілька козацьких та сучасних патріотичних пісень, відправили тризну по загиблих. 
У спортивному відділі походу було плавання у водах зачарованої Десни, виступ ансамблю «Вівтар Вітчизни» на базі відпочинку у с. Літки.

Анатолій МИСЬКО, 
голова Вишгородської районної ради фізкультурно-спортивного товариства «Україна»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 476 | Додав: slovo
comments powered by Disqus