Головна » 2013 » Травень » 11 » Коротким рядком
11:36
Коротким рядком
«Партнерство. Інтеграція. Інвестиції». Таку назву матиме міжнародний саміт керівників регіонів-партнерів Київської області, що відбудеться 23-24 травня. Київщина вкотре прийматиме поважних гостей. Уже підтвердили свою участь представники делегацій із двадцяти країн. Для багатьох із них форум стане гарною нагодою розширити й наповнити новим змістом торговельно-економічні угоди, активізувати міжрегіональну співпрацю. За словами голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка, травневий саміт – це суттєвий і реальний крок до залучення інвесторів. За останні кілька років в області було проведено три потужні інвестиційні форуми, тому закономірно, що Київщина може похвалитися хорошим ужинком у сфері зовнішньоекономічних операцій. Наприклад, сьогодні область має стосунки з партнерами з 122-х країн: Росією, Білоруссю, Казахстаном, Іспанією, Італією, Нідерландами, Німеччиною, Іраном... Торік обсяг експорту товарів сягнув майже двох мільярдів доларів, а порівняно з 2011 роком він збільшився на 16,9 відсотка. 

* * * 

Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк провів нараду з керівниками житлово-комунального господарства області, мерами міст, головами районних адміністрацій, представниками бізнесу, комунальних закладів та компаній, які впроваджують енергозберігаючі технології. Було наголошено, що Київщина має гарні приклади використання альтернативних видів палива та енергії. Зокрема, агрокомплекс «Нива Переяславщини», Узинський цукровий завод, Білоцерківське підприємство «Київмлин» взагалі відмовилися від використання газу. А Броварський комбінат «Тепличний» майже втричі скоротив його споживання. На сьогодні майже 100 котелень, що опалюють соціальні заклади Київщини, переведено на альтернативні види палива. Ці заходи дали можливість зекономити майже 20 відсотків газу. Крім цього, виконуючи постанову Уряду, та в рамках реалізації 50 проектів голови Київської облдержадміністрації, в регіоні запрацювала програма «Альтернативна енергія». Вона повинна мінімізувати витрати у бюджетних закладах та впровадити енергозберігаючі технології. Разом з тим потенціал Київщини дозволяє скоротити використання газу до 50 відсотків від попередніх обсягів. 

До 2014 року в області планується переобладнати близько 150 котелень, які будуть працювати на альтернативному паливі та спорудити 5 електростанцій. Фахівцями вже підраховано, що одна котельня в рік дасть змогу заощадити більше одного мільйона гривень. А загалом зменшення споживання газу на 50 відсотків дасть можливість зекономити понад 100 мільйонів гривень з обласного бюджету. 

* * * 

На Київщині відбувся обласний фольклорноетнографічний фестиваль «Дитинства пісня Великодня». Цього року «Парк «Київська Русь» радо зустрічав вихованців, учнів загальноосвітніх, професійно-технічних, позашкільних та інтернатних навчальних закладів Київщини. Фестиваль було приурочено 1025-річчю Хрещення Русі. Гості мали змогу оглянути виставки дитячих виробів декоративноужиткового мистецтва, побачити сучасні українські ікони, оригінальні писанки, скуштувати святкову та обрядову випічку. Свої таланти діти представляли у таких видах мистецтва, як декоративний розпис, художня вишивка, малярство, ткацтво, витинання, народна лялька, плетіння з лози, рогози, соломи, гончарні вироби, різьблення по дереву тощо. На фестивалі були представлені виставки дитячих виробів декоративно-ужиткового мистецтва, сучасні українські ікони, оригінальні писанки, святкова та обрядова випічка. Упродовж всього дійства відбувалися майстер-класи з писанкарства, гончарства, виготовлення ляльок-мотанок, оберегів з природного матеріалу, виробів декоративно-ужиткового мистецтва в техніці паперопластики й орігамі. 

* * * 

Український гідрометеорологічний центр констатує проходження максимуму весняного водопілля на Київському водосховищі у Чернігівській і Київській областях, повідомив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда. У Чернігівській області відмічається значний підйом рівня води і часткове затоплення заплавних територій. Протягом 4-6 травня спостерігалася тенденція до підвищення рівня води, що пов’язано з надходженням великої кількості води у Київське водосховище. Зростання рівня води залежить, зокрема, від рівня води в Канівському водосховищі. Прогнозується можливе підвищення рівня води ще на 10-15 см. Крім того, Кульбіда констатує підвищення рівня води в Десні. «Спостерігається зростання рівнів води від 2 до 17 см щодня на Десні в Київській і Чернігівській областях. Всі заплавні території затоплені шаром води, який подекуди становить два метри», – підкреслив він. Максимальне підвищення рівня води на Десні очікується 15-20 травня. Небезпечні позначки рівня води будуть зберігатися на річках Рівненської та Волинської областей, а також збережеться підтоплення заплавних територій. 

* * * 

Згідно з дорученням глави держави, прем’єрміністр Микола Азаров у 2013 році має здійснити координацію робіт з оздоровлення та відпочинку дітей, забезпечення їх якісними харчовими продуктами і лікарськими засобами, здійснити державний санітарно-епідеміологічний нагляд у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, керівник уряду, голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, керівники обласних державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій мають вжити заходів щодо збереження і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, поліпшення їх матеріально-технічної бази, кадрового забезпечення. 

Президент доручив виконавцям не допустити зменшення порівняно з літнім періодом 2012 року кількості дітей, охоплених оздоровленням і відпочинком, насамперед дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей. Глава держави також ставить завдання активізувати роботу з проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Згідно з дорученням, виконавці мають забезпечити своєчасне та в необхідному обсязі фінансування заходів з оздоровлення та відпочинку дітей, а також цільове використання бюджетних коштів, передбачених на зазначені потреби. 

* * * 

За січень–квітень поточного року Пенсійним фондом України забезпечено виплату пенсій та грошової допомоги в повному обсязі по всіх регіонах України у встановлений термін. Фінансове забезпечення виплат здійснювалося за рахунок законодавчо визначених джерел доходів. За оперативними даними, загальна сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склала 60,2 млрд. грн., або 103,5% планового завдання на цей період і на 5,1 млрд. грн. більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Надходження власних коштів Фонду за січень-квітень становили 53,3 млрд. грн. Плановий показник виконано на 103,5%. Порівняно з відповідним періодом минулого року власні доходи зросли на 4,6 млрд. гривень. Загальна сума власних надходжень за квітень поточного року становила 14,9 млрд. грн., що на 8% перевищує плановий показник. 

* * * 

Президент України Віктор Янукович підписав Закон України №198-VII «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях». 

* * * 

Міністерство соціальної політики працює над запровадженням паспорту соціальних потреб ветерана. Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час перебування в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни напередодні Дня Перемоги. «Це дозволить надавати кожному ветерану саме ту допомогу, якої він на даний час потребує. Паспорт міститиме вичерпну інформацію щодо кожного ветерана – від місця проживання до індивідуальних потреб у матеріальній допомозі та соціальних послугах. Він також враховуватиме усі види матеріальної підтримки для кожного ветерана – на ремонт житла, лікування та ліки, забезпечення технічними засобами тощо, а також відповідальних за їх надання», – сказала вона. 

* * * 

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул представив Концепцію стратегії розвитку автодорожнього господарства на засіданні уряду. Вона була розроблена на основі аналізу кращих практик розвитку та управління автодорожнього господарства в країнах Європейського Союзу. «Неефективно, коли планування, функції замовника, контроль, а часто і виконання робіт зосереджені в одному відомстві. Необхідна нова система», – сказав О. Вілкул. За його словами, функцію стратегічного планування з розвитку дорожнього господарства необхідно закріпити за Мінінфраструктури, функцію контролю якості доріг – за «Укртрансінсспекцією». А «Укравтодор» у запропонованій стратегії має виступати лише замовником робіт доріг державного значення – таких доріг в Україні 52 тис. км. При цьому 117,7 тис. км доріг місцевого значення разом із фінансуванням віце-прем’єр-міністр пропонує передати до сфери відповідальності облдержадміністрацій і особисто голів ОДА, щоб персоніфікувати відповідальність за якість таких доріг у кожній області. «Реформування системи «Укравтодору» має супроводжуватись збільшенням фінансування на утримання, ремонт і будівництво доріг із передбачених у бюджеті на цей рік 16,9 млрд. грн. до 40 млрд. грн. на рік», – підкреслив О. Вілкул.
Переглядів: 406 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus