Головна » 2015 » Грудень » 28 » Казкове свято у Демидові
17:10
Казкове свято у Демидові

За декілька днів до свята Миколая Чудотворця з цікавістю помічали жителі Демидова якесь робоче пожвавлення на тому місці, у центрі села, де, за перспективним планом, скоро має зашуміти парк. При допомозі техніки, яку надали сільські підприємці В. Ковальчук, Т. Філон, Л. Антонов, І. Мотчук, була викопана глибока яма, залитий бетонний майданчик, ТОВ «Гігалайн-України» зварена металева основа для ялинки, яку змонтували та прикрасили напередодні під керівництвом Г. Чередніченко та О. Прищепи. А які прекрасні іграшки та вогники подарували А. Дмитренко, О. Миненко та О. Остроухов! Засвітили ялинкові вогні брати Баландіни.
18 грудня о 13.00  біла красуні ялинки розгорнулось небувале для нашого села дійство, що для дітвори, якої зібралось понад чотири сотні, почалося із ігор, танців, цікавих змагань. Збуджена і зраділа дітвора. Усі дорослі були вражені несподіваним виїздом на майдан справжнього прикрашеного воза, запряженого живим баским конем, на якому приїхав сам Миколай Чудотворець із двома білими крилатими янголятами. Попереду колісниці йшли десять діток із запаленими вогнями свічок, ясне світло від яких супроводжувало святого і почало гуртувати громаду своїм теплом. За возом ув’язались із п’ятеро тих представників, які постійно чинять людям неприємності.
Микола Барчук, талановита і співом, і відчуттям слова, світла по життю людина, батько двох донечок, якому випало на долю перевтілитись у Святого Миколая (образ створила вчителька Демидівської спеціалізованої школи Л. Галянт) щиро і з любов’ю звернувся до присутніх із благословенням на добрі справи, побажанням здоров’я, щастя, чистих помислів душі. Янголята простягли руки до Святого Миколая з проханням зайти в кожну українську хату, витерти сльози матерям, які загубили своїх синів, що загинули у праведних битвах проти знахабнілих ворогів, обігріти всіх сиріт і нещасних. 
Талановиті ведучі Євген Батура, Ганна Сумко, Вікторія Осадча й Марійка Каїра піднесено прочитали молитви, після яких створіння із нечистими помислами мусили залишити дійство і очистити атмосферу свята. 
Що в такий час відчуває кожна людина, поділилась 13-річна дівчинка, з чистою, злеліяною розумними люблячими батьками душею, Вікторія Осадча: «…Коли я читала молитву, звернену до Чудотворця, то відчула як легко стало моїй душі, як летіла вона, якась Божа сила здіймала до неба мої руки». Майстерно виконали пісні, звернені до Миколая шестикласники Вікторія Коваленко, Богдана Левковець, Данило Музиченко та Юля Кузьніченко. Виступили і солісти: Юлія Ворник із піснею «Бажаю Вам добра», а Данилко Музиченко з піснею «Зимові сни».
 З вітаннями до присутніх звернулися  депутати Демидівської сільської ради VII скликання К. Прищепа, Л. Шарай, підприємець-організатор Ю. Філон та сільський голова Василь Дідок. Народний депутат України Ярослав Москаленко передав діткам «миколайчики»-солодощі.
Директор  фармацевтичного науково-дослідного центру «Альянс краси» Вадим Геращенко привітав зі святом та вручив 36 подарунків для дітей-сиріт і телевізор учням 8-а класу, учні якого всі як один були не тільки організаторами, а й учасниками цього дійства зі своїм класним керівником Л. Давидок.
Святий Миколай вирушає у далеку дорогу, супроводжуваний співом двох божественних псалмів – «Зійшов Господь з неба» та «Із Києва до Єрусалима», які акапельно виконав сільський ансамбль «Любисток». Завершилось свято під іскрометний виступ талановитого сімейного квартету «Чиста криниця», на пісні якого завжди чекають демидівці.
Свято продовжувалось, діти не тільки співали і танцювали, а смакували кашу, яку для них організували Фоп О. Бучок, І. Вихренко,  ФОП В. Гордєєв, ФОП О. Гопка, ФОП Непомяща, ФОП М. Шостак, пили чай з печивом та солодкими булочками, що їх спекли та передали дітям майстри Першого столичного хлібозаводу, очолюваного О. Хорьковим. Діток, які з різних причин не змогли побувати на святі, Святий Миколай  привітав дома.
Свято відбулося і завдячуючи  благо­дійникам, які цей день перетворили на незабутній для своїх односельчан. Це – І. Побідаш, В. Бабарика, ФОП І. Бандурка, М.Барчук, Р. Бондар, ФОП  О. Вітряна, І. Вихренко,  В. Волотівський, ТОВ «Гіалайн-Україна», Р. Декін, І. Дерев’янкін, Р. Ільїч, Л. Коваленко, О. Кожем’яка, В. Костюченко, М. Кнюх, ФОП В. Литвин, ТОВ «Матрікс», К. Рудник, О. Рудник, В. Солошенко, І. Тігнєєв, ТОВ «Фібратекс», люди, які взяли участь у акції з купівлі цукерок для дітей «Зроби свято Святого Миколая солодшим для дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей» й зібрали 27 кг цукерок. Усім їм жителі села Демидова щиро дякують і доземно вклоняються за щедрість душі.
А за сонце в душі, яким освітили дорослих і малих демидівців, особлива вдячність Юлії Філон, Людмилі Шарай, Катерині Прищепі. Саме ці жінки перетворили бажання сільської громади у реальність, живучи цілий місяць у напруженому ритмі, піднявши і повівши за собою не одну сотню людей. Кожен із них вклав свою частинку душі, часу, коштів у створення цього свята, ще і ще раз ствердивши: разом люди – велика сила, здатна гори перевернути, запалити дитячі очі блиском, а серця дорослих наповнити людською добротою.

Валентина ОСИПОВА, Демидів 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 725 | Додав: slovo
comments powered by Disqus