Головна » 2017 » Березень » 2 » Ярослав Мудрий – будівничий Київської Русі
20:15
Ярослав Мудрий – будівничий Київської Русі

Чудова природа Вишгорода, чисте повітря і цілющі джерела, близькість до Києва по найкоротшому водному шляху Дніпром, місто-гавань на торгівельному шляху «із варяг у греки» – всі ці обставини зіграли ту роль, що за княжих часів Вишгород був спочатку резиденцією княгині Ольги, а потім й інших київських князів.
 Вишгород багатий на історичне минуле. Перша згадка про нього датується 946 роком як резиденція княгині Ольги – «Ольжин град». Ярослав Мудрий також мав тут свою резиденцію.
 Кожного року в день пам’яті Великого князя, державного діяча і просвітителя Ярослава Мудрого 20 лютого (5 березня) у церкві Святих Бориса і Гліба проводиться урочиста панахида, на яку збираються науковці, громадські організації, інтелігенція і всі небайдужі до нашої історії. Панахиду проводить настоятель храму Святих Бориса і Гліба протоієрей Дмитрій. 
Під час правління Ярослава Мудрого Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу. Завершено розпочате Володимиром Святим розширення меж столиці Русі – Києва, насипано нові оборонні вали, які були ще за Володимира Святого, збудовано Золоті ворота, Лядську браму, Жидівські ворота, Георгіївський та Іринінський собори, Софійський собор. Встановлено династичні зв’язки з королівськими дворами Швеції, Норвегії та Франції. Для скріплення влади в державі та впорядкування правових та соціальних відносин громадян за князювання Ярослава Мудрого було укладено збірник законів, так звану «Правду Ярослава».
 Київська Русь за часів Ярослава Мудрого була великою і могутньою державою Європи, досягла на ті часи найвищого розвитку. Дружиною Ярослава була Інгігерда (християнське ім’я Ірина), дочка шведського короля. Інгігерда народила Ярославові шість синів і трьох дочок. Володимира, Ізяслава, Святослава, Всеволода, Ігоря, В’ячеслава, Єлисавету, Анну, Анастасію. Дочки Ярослава Мудрого були одружені з королями Норвегії, Угорщини, Франції.
 Відчуваючи близький кінець, Ярослав Мудрий вирішив зробити відповідні розпорядження щодо успадкування Київського столу. Згідно з заповітом князівські столи розподілялися таким чином: Ізяслав отримав Київ, Туров, Новгород і Псков; Святослав – Чернігів, Муром і Тмуторокань; Всеволод – Переяслав і Ростов; Ігор – Володимир-Волинський; В’ячеслав – Смоленськ. Коли додати до цього розподілу Полоцьк, котрий займав Всеслав, а також Галичину, яка дісталася онуку Ярослава Ростиславу Володимировичу, то з’ясується, що на Русі утворилося сім великих удільних князівств.
 Ось який заповіт залишив своїм синам Ярослав Мудрий: «Да ащє будєтє в любови мєжю собою, Богъ будеть в васъ, и покорить вы противныя подъ вы. И будєтє мирно живущє. Ащє ли будєтє нєнавидно живущє, в распряхъ и которающєся , то погибнитє сами, и погубитє зємлю отець своихъ и дъдъ своихъ , южє налъзоша трудом своим вєликымъ».
 1054 року 20 лютого (5 березня) скінчився життєвий шлях Ярослава Мудрого, він помер у Вишгороді. Із Вишгорода тіло Ярослава Мудрого, за давнім слов’янським звичаєм, поклали на сани і відвезли до Києва. Церемонія поховання відбувалась у Софійському соборі, де був приготовлений величний мармуровий саркофаг.
 Зважаючи на великий внесок, який видатний політик, воєначальник, філософ і будівничий держави Ярослав Мудрий зробив в історію Київської Русі і Вишгорода, адміністрація Вишгородського історико-культурного заповідника на чолі з кандидатом історичних наук Владою Литовченко пропонує на наступній науково-практичній конференції «Старожитності Вишгородщини» винести на обговорення учасників конференції питання про встановлення у Вишгороді пам’ятного знака Великому князю Київському Ярославу Мудрому у Вишгороді.  Можливо, це буде пам’ятний камінь чи погруддя.

Алла ПЛОТНІКОВА, 
завідуюча відділом охорони пам’яток Вишгородського історико-культурного заповідника 

 Таємниці саркофага великого князя
Згідно з останніми даними прах Київського князя Ярослава Мудрого нині зберігається в одному із храмів США, куди був вивезений під час окупації Києва німцями в 1941-1943 роках. «Щоб врятувати реліквію від знищення більшовиками, священик Никанор, який на той час завідував реліквіями Софії Київської, вирішив вивезти з Києва прах князя Ярослава Мудрого, чудотворну ікону Миколи Мокрого, яка датується ХІ-XIV століттями, а також богослужбові книги собору XVIII-XIX століть. 
Ікону я особисто бачила в храмі Святої Трійці в Брукліні. Священики знають, що ікона саме з Києва. В США православні священнослужителі на вищому рівні підтвердили, що в цьому ж храмі зберігаються останки князя Ярослава Мудрого. Всі необхідні листи з приводу повернення реліквій в Україну ми вже відправили», – вважає директор  національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. У 2009 році було відкрито саркофаг Ярослава Мудрого, який знаходиться в Софії Київській, там виявилися останки іншої людини, яка померла набагато пізніше князя. Відтоді науковці «Софії Київської» вели активні пошуки. Священик Никанор не сам перевозив реліквії, а попросив їх вивезти в Польщу німецького офіцера,який передав святині архієпископу Палладію. Віз їх за маршрутом: Варшава –  Баварія – США – Канада – США (Нью-Йорк). Цей шлях чітко простежили за документами – публікаціями в ЗМІ і за спогадами тих, хто був причетний до перевезень реліквій. Деякі люди ще живі і добре все пам’ятають.
Є інформація, що в Росії також створено робочу групу, яка знає, що останки князя Ярослава Мудрого знаходяться в одному з храмів в США. З огляду на те, як сусідня держава любить перекручувати історичні факти і привласнювати те, що їй не належить, нам потрібно поквапитися. 
Нагадаємо, що Росія також хоче привласнити скіфське золото, яке раніше зберігалося в Криму і на момент анексії Криму перебувало на виставці у Нідерландах. ЮНЕСКО також  не визнає, що музей-заповідник «Херсонес Таврійський» знаходиться під контролем Росії.

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1109 | Додав: slovo
comments powered by Disqus