Головна » 2016 » Лютий » 4 » Якій бути Вишгородщині
18:55
Якій бути Вишгородщині

Уже другий тиждень поспіль у малому залі засідань адміністративного будинку у Вишгороді  проходить ряд робочих нарад з опрацювання проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку Вишгородського району на 2016 рік. Наради проходять під головуванням голови  Вишгородської райдержадміністрації Олександра Горгана та голови районної  ради Ростислава Кириченка. На засіданні  також присутні керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники профільних комісій районної ради,  депутати, голови селищних рад, громадськість. 
Варто зазначити, що такі засідання відбуваються вперше. Раніше проект Програми соціально-економічного та культурного розвитку Вишгородського району на поточний рік розроблявся лише структурними підрозділами райдержадміністрації (через Інтернет-мережу виносився на суспільне обговорення),  після чого – на обговорення профільними комісіями районної ради, а потім затверджувався на сесії.  Наразі кожен охочий, починаючи з депутата ради і закінчуючи пересічним мешканцем, має змогу окреслити своє бачення пріоритетних напрямів розвитку в окремій галузі та внести свої пропозиції, які будуть враховані під час підготовки Програми. Таким чином, як зазначив Олександр Горган,  цей  формат нарад унеможливлює будь-які корупційні зловживання  під час розподілу бюджетних коштів на фінансування окремих розділів програми та визначає головні напрями соціально-економічного та культурного розвитку району на 2016 рік. «Тим самим ми наближуємо цю програму до потреб мешканців району, а не документуємо бачення окремих керівників, яке, по суті, може бути  суб’єктивним», –  зазначив очільник району.
Першим було розглянто питання зміцнення законності і правопорядку. Присутній на засіданні керівник Вишгородського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області Павло Панфьоров поінформував про криміногенну ситуацію в районі та надав ряд пропозицій щодо її поліпшення. Як результат, було прийнято рішення запровадити масові рейди по місцях масового відпочинку жителів міста Вишгорода і району та вивчити питання щодо встановлення системи відео спостереження в районі з метою зменшення кількості крадіжок.  Також на засіданні, яке відбулося минулого четверга, обговорили такі розділи Програми як: природна і техногенна безпека, охорона навколишнього природного середовища, земельні ресурси. Стосовно цих розділів було прийнято рішення розробити концептуально нову систему оповіщення на випадок надзвичайних ситуацій, розробити комплексний план дій щодо виявлення зловживань з виділення земель запасу, переглянути договори оренди землі з діючими орендарями.
На нараді, що відбулася 31 січня, розглядались такі розділи проекту Програми як транспорт та дорожнє господарство. У ході дискусії начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури РДА Дмитро Ликов запропонував розробити   комплексно-транспортну схему району. Ця пропозиція була підтримана керівниками району та учасниками обговорення. Також мова йшла про встановлення додаткових світлофорів, особливо на аварійно-небезпечних ділянках доріг та необхідності облаштування зупинок.
У понеділок під час засідання розглядалися питання агропромислового комплексу,  промисловості, інвестиційної діяльності, розвитку підприємництва, зв’язку та інформатизації. У розрізі цих аспектів було вирішено розпочати  вивчення можливості засівання вільних земельних ділянок сільськогосподарського призначення енергетичними культурами, формування інвестиційних проектів та їх презентації, розробка дорожньої карти для підприємців, системної роботи по вивченню правомірності окремих суб’єктів господарювання, доступність до мережі Інтернет на всій території району.
У вівторок, 2 лютого, розглянуто питання охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення, сім’ї, молоді, спорту та туризму зі структурними підрозділами Вишгородської РДА щодо опрацювання проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку Вишгородського району на 2016 рік.
Присутні зупинилися на таких важливих розділах як підтримка сім’ї та дітей;  молодіжна політика;  зайнятість населення та ринок праці; соціальний захист населення; підтримка учасників антитерористичної операції, тимчасово переміщених осіб та членів їхніх сімей.
Розглянуто окремі аспекти кожного з розділів, методи їх розвитку. Кожен міг висловити свою думку та бачення конкретної ситуації. Окрема увага була приділена питанню оздоровлення та різнобічної допомоги бійцям АТО, дітям інвалідам, сиротам та малозабезпеченим. Найближчим часом планується розробка спеціальної програми для безкоштовного отримання необхідних медикаментів учасниками антитерористичної операції та дітям-інвалідам. 
Щодо молодіжної політики,  то особливу увагу було приділено дозвіллю, його урізноманітненню, створенню нових гуртків, підтримці вже існуючих. У майбутньому планується проведення конкурсу проектів програм громадських організацій на підтримку дітей та молоді. Проект, який здобуде перемогу, отримає часткове фінансове забезпечення.
Третього лютого відбулось спільне засідання районної ради з питань комунальної власності, розвитку промисловості, підприємництва та інфраструктури зі структурними підрозділами РДА щодо опрацювання проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку Вишгородського району на 2016 рік. 
Розглядалися, зокрема, питання містобудування, комунального майна, житлово-комунального господарства, енергозабезпечення та енергозбереження. Цього разу у засіданні взяв участь відомий експерт, голова ГО «Спілка енергетичного сервісу України» Олександр Бойко.
Зосередившись на програмі підвищення енергоефективності в районі, голова РДА Олександр Горган зазначив: «Для мене як для керівника району комунальне господарство залишається інкогніто не через  низький рівень людської ерудиції чи бажання досконально вивчити це питання, чи блокування доступу до інформації з боку керівників комунальних підприємств, воно є таким тому що це загальнодержавна тенденція, і це певний усталений порядок адміністрування справ держави. Однак якщо ми уважно вивчимо всі статті видатків бюджету нашого району, подивимося далі – на економіку району, кількість коштів, які генеруються у цій галузі, з боку приватних споживачів. Ми повинні зрозуміти, що ця галузь має бути в зоні прискіпливої уваги, у першу чергу, керівництва  адміністрації і, обов’язково, депутатів райради. Необхідно розуміти алгоритм усіх процесів, які стосуються надання послуг у цьому відношенні. По суті, це одне з головних завдань, адже нас обрали, щоб ми захищали інтереси людей, споживачів. Потрібно виходити з хиткого балансу між комунальними підприємствами і їх життєзабезпеченням, і тих тарифів, які отримують споживачі. Цим засіданням ми починаємо професійне вивчення  цих питань».
Присутні детально обговорили способи оптимізації енерговитрат у районі, перехід з газу на дрова та його рентабельність. Пріоритетними напрямками визначено напрацювання пріоритетного плану, необхідності проведення системного моніторингу та енергоаудиту.  А також  розвитку виробництва  альтернативного палива.
Нарада, що відбулась 4 лютого, була присвячена обговоренню наступних розділів: культурний та духовний розвиток, туризм і рекреація, спорт.
Особлива увага була приділена першому питанню. Заслухано звіт начальника відділу культури, релігій та національностей Олександра Біляєва. Він наголосив, що багато закладів культури потребують реконструкції та капітального ремонту. Голова РДА Олександр Горган зазначив, що, окрім ремонту, будинкам культури та сільським клубам необхідна модернізація. У подальшому планується аналіз роботи усіх закладів культури нашого району із подальшою їх оптимізацією. Також присутні виокремили одним з найголовніших напрямків роботи створення ініціативної групи з цього питання. Щодо функціонування бібліотек, яких у нашому районі тридцять дев’ять, також були внесені пропозиції. Зокрема, це створення тематичних стендів, творчих вечорів, зустрічей з письменниками. Безпосередньо найближчим часом у наших бібліотеках стартує кампанія «Читаємо книги дітям вголос».
З питань розвитку спорту пріоритетними напрямками визначено обладнання спортивних майданчиків та їх безпосереднє облаштування в тих селах, де їх наразі не вистачає. 
Присутні розглянули питання туризму і рекреації та обговорили  необхідність створення карти «Вишгородщина туристична». Є необхідність створення та облаштування місць відпочинку. Це збільшить кількість відпочиваючих у нашому мальовничому районі. Також плануються розроблення туристичних маршрутів. Гос­трим питанням є проблема сміття та його несвоєчасного вивезення.  
Наради, мета яких забезпечити всебічний розвиток усіх галузей Вишгородського району, тривають. Читайте у наступних номерах «Слова».

Інф. «Слова»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 457 | Додав: slovo
comments powered by Disqus