Головна » 2018 » Лютий » 27 » Як Київська область бореться з неплатниками аліментів
13:32
Як Київська область бореться з неплатниками аліментів

Олексій ШЕВЧЕНКО, Начальник Головного управління юстиції у Київській області

Платити аліменти, а значить дбати про добробут своїх неповнолітніх дітей, очевидний обов’язок кожного з батьків, який не потребує жодних додаткових пояснень та обгрунтувань. Тому у тих випадках, коли в одного з батьків не спрацьовує елементарний батьківський інстинкт і совість, на захист маленьких українців має стати все суспільство, насамперед, в особі органів державної влади.

На превеликий жаль, кількість неплатників аліментів у нашій країні є досить великою. Лише на Київщині протягом минулого року державними виконавцями було стягнуто 77,3 млн гривень на 21 271 дитину. Однак, навіть попри такі показники, десятки тисяч дітлахів області залишилися без належної матеріальної підтримки, в тому числі через недостатньо жорсткі механізми відповідальності за умисне ухилення від сплати аліментів.

Виходячи з цього, 6 лютого вступив у дію розроблений Міністерством юстиції закон про посилення відповідальності злісних неплатників аліментів, який передбачає низку жорстких інструментів впливу на тих, хто свідомо ухиляється від матеріального піклування про рідних дітей.

Зокрема, законом передбачено, що в разі, коли особа не платить аліменти більше 6 місяців, державні виконавці зобов’язані винести постанову про обмеження її у праві користування транспортними засобами, у праві виїзду закордон, праві полювання та користування зброєю, а також примусити до виконання суспільно-корисних робіт, кошти від яких отримає дитина аліментника.

Для того, щоб закон не залишився лише приписами на папері, Мін’юст розробив чіткі інструкції для територіальних підрозділів юстиції, а також путівник виконавчого провадження, який допоможе кожному громадянину реалізувати своє право на виконання судового рішення, і не лише у питанні аліментів.

Для повноцінного виконання норм ухваленого закону Головним територіальним управлінням юстиції у Київській області створено регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання місцевими органами виконавчої служби області рішень про стягнення аліментів. До штабу, який було створено одним із перших в Україні, увійшло керівництво обласного управління юстиції та начальники всіх місцевих відділів державної виконавчої служби. Відтепер кожне провадження по аліментах перебуватиме під жорстким і постійним контролем керівництва юстиції в регіоні.

Крім того, Київська область стала першою (разом із Запорізькою), де почали роботу мобільні групи з ліквідації заборгованостей по виплаті аліментів. Такі групи провели роботу в Борисполі, Білій Церкві, Фастові, Броварах, Обухові, Василькові, Бородянці, а також у Києво-Святошинському та Білоцерківському районах. Під час вказаних рейдів співробітниками органів державної виконавчої служби було здійснено десятки описів майна злісних неплатників аліментів.

Водночас, з метою забезпечення систематичної взаємодії регіонального штабу Головного територіального управління юстиції у Київській області з утвореними Міністерством юстиції України мобільними групами з ліквідації заборгованості по аліментам, а також представниками органів Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, соціального захисту,  заплановано проведення 27 лютого 2018 року «круглого столу» з представниками вказаних вище органів. Під час заходу буде обговорено практичні аспекти реалізації закону про посилення відповідальності неплатників аліментів, аби кожен відповідальний державний орган міг оперативно виконати свою частину обов’язків щодо примусового мотивування аліментників матеріально піклуватися про своїх дітей.

Наразі, незважаючи на те, що законодавчі нововведення діють менше місяця, їх дієвість красномовно демонструють цифри. Наприклад, у Ірпінському міському відділі виконавчої служби лише протягом одного дня боржниками по 5  аліментним провадженням сплачено 410 725 тисяч гривень.

Загалом по Київській області станом на 21 лютого цього року державними виконавцями винесено 5 313 постанов, згідно з якими така ж кількість осіб найближчим часом не зможе виїхати за кордон, користуватися транспортними засобами, полювати і використовувати зброю, отже, матиме додаткові стимули якнайшвидше сплатити аліменти.

Насамкінець, хочу наголосити, що всіх названих обмежень і незручностей можна дуже легко уникнути. Для цього достатньо добровільно сплачувати аліменти своїм дітям!

 

Категорія: Київщина | Переглядів: 681 | Додав: slovo
comments powered by Disqus