Головна » 2013 » Вересень » 7 » І в кожнім класі вже лунає сміх…
10:54
І в кожнім класі вже лунає сміх…
З самого ранку другого вересня на вулицях Вишгородщини панувало свято. З-поміж моря квітів і посмішок особливо були помітні ті, для кого слова: «клас», «вчитель», «лінійка», «перерва», «форма», були чимось незвичним та новим. У школах району пройшли святкові лінійки. Цього року вперше за шкільні парти сіло 858 дітей, що на 69 більше ніж минулого року. 

Загалом же у школах району навчається майже 6900 тисяч учнів. Родзинкою початку навчального року став Всеукраїнський телевізійний Шевченківський урок. Читали лекцію в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. А дивилися урок, що транслював Перший Національний телевізійний канал, всі українські школярі та студенти профтехучилищ. До учнів звернувся Президент України Віктор Янукович, який назвав Шевченківський урок – уроком гордості за Україну. І нагадав, що наступного року ми будемо відзначати 200 років з дня народження великого митця. Разом з Україною цей ювілей святкуватиме і весь світ. Ну, а сам урок провів літературознавець Сергій Гальченко. Старшокласники зачитували уривки із Шевченкових творів, а сама лекція була насичена відеосюжетами, архівними документами та ілюстраціями про життя й творчість Тараса Шевченка.

ВИШГОРОД

У Вишгородській школі №1 за традицією вітали почесних гостей – вчителів-ветеранів,  народного депутата України Ярослава Москаленка, заступника голови Вишгородської міськради Олександра Ростовцева, підприємців, депутатів, численну громаду, батьків. Гості, як годиться, прийшли з подарунками – інтерактивною дошкою та комп’ютером,  інвентарем для занять спортом  та набором м’ячів. У спеціалізованій школі «Сузір’я» теплі слова лунали  для наставників та учнів від в. о. начальника відділу освіти РДА Світлани Малашенко та Асоціації роботодавців Вишгородщини, голова якої Юрій Колодзян та його заступник  Валерій Виговський (депутати міської ради) привітали усіх із святом та побажали міцних знань. Технічний ліцей НТУУ «КПІ» прийняв до своєї родини 33 ліцеїстів, яких, окрім батьків і вчителів, привітали й консультант відділу освіти Вишгородської РДА Світлана Чамро та директор центру зайнятості Наталія Браткова. Друге вересня для першачків і одинадцятикласників Вишгородської районної гімназії «Інтелект» було дуже хвилюючим. Їх вітали рідні, які розпочали навчання у школі разом із своїми дітьми чи щемливо всотували кожну хвилину останнього шкільного року випускників. Перший заступник Вишгородського міського голови Олег Міщенко передав від народного депутата  України Ярослава Москаленка сертифікат на комплект меблів для одного з класів. Депутати міськради Олександр Семенов і Анатолій Шока від Спілки підприємців Вишгородщини подарували комплект м’ячів для уроків фізкультури, а представник Асоціації підприємців Вишгородщини Віталій Кравчук – кольоровий принтер. 


Демидів

З привітанням на урочисту лінійку до Демидівської спеціалізованої школи завітав голова райдержадміністрації Олександр Приходько разом із начальником Вишгородської ОДПІ Володимиром Тищенком та селищним головою Василем Дідком. 

Учні вишикувалися на святкову лінійку, усі з букетами, у шкільній формі, хтось посміхається, а хтось сором’язливо ховається за своїх однокласників, вчителів та батьків. Але згодом усі заспокоюються, тривога пропадає і навіть першокласники, які перед лінійкою виглядали дещо розгубленими та стурбованими, вже весело посміхаються. Першачки на лінійку вийшли у супроводі вчителів молодших класів Людмили Сапон та Лідії Сингаєвської. 

– Початок навчального року – свято всенародне, – зазначила у своєму виступі директор школи Галина Якименко, – тому, що стосується майже кожної сім’ї у нашій державі. У цей день до школи діти йдуть гарно вбрані, із букетами осінніх квітів, що своїми пахощами та різнобарв’ям радують і серце, і душу. Хто вперше переступає поріг школи, а хто вже випускник, у кожного свої надії, мрії, сподівання, переживання. 
Глава району, разом із адміністрацією села та школи, привітали учнів-призерів навчальних олімпіад і конкурсів та їхніх викладачів. Не обійшлося й без ліричної нотки. На заслужений відпочинок проводжали ветеранів освіти вчителів Ольгу Коновал та Валерія Пустовоя.

– Завдяки спільній праці районної влади, сільських голів, шкільних батьківських комітетів, депутатського корпусу, допомозі голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка та народного депутата України Ярослава Москаленка нам вдалося зробити навчальні класи охайними, провести ремонтні роботи в багатьох школах з відновлення дахів, заміни вікон, ремонту туалетів, а в деяких школах  і капітальний ремонт, додатково придбано шкільні меблі та оргтехніку, – зауважив у своєму виступі Олександр Приходько. – Ми – одна велика родина, великий український народ. Нам є чим пишатися, з кого брати приклад. Тільки спільно ми творимо незалежну демократичну державу і нам це вдається. 

Володимир ПОТАПОВ

Димер

Свято першого дзвоника відбулося і у Димерській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. У цьому році школа святкує свій 50-річчний ювілей. За доброю традицією сюди прибули почесні гості, серед яких голова районної ради Олександр Носаль, начальник служби у справах дітей та сім’ї Вишгородської РДА Валентина Тимошенко, до речі, випускниця цієї школи та Димерський селищний голова Леонід Кучерявий.

О дев’ятій годині на подвір’ї навчального закладу святково вбрані учні зі своїми батьками зібралися на урочисту лінійку. Після традиційного виконання Гімну України до школярів із щирими привітаннями звернувся Олександр Носаль: 

– Ви, сьогоднішні школярі – наша надія. Завтра ви будете працювати в сільському господарстві, на виробництві, обіймете керівні посади. У ваших руках – майбутнє нашої держави, її розвиток та добробут. Тому сьогодні ваше головне завдання – сумлінне навчання, бо обіз­наність надає перспективу зростання. Успіхів вам, вашим вчителям та батькам.


Приєднавшись у вітанні до голови райради, Валентина Тимошенко та Леонід Кучерявий побажали учням бути наполегливими, слухняними та впевненими у собі. 

Хто ж приходить на свято, а тим більше на іменини, без подарунків? Олександр Носаль вручив школі сертифікат на навчально-комп’ютерний комплекс, начальник служби у справах дітей привітала найкращих учнів яскравими та новими портфелями. А сільській голова подарував старовинну вазу. Потім слово взяв директор школи Микола Лозенко :

– Завжди пам’ятайте свою школу, тому що перші кроки в життя вам дає саме вона. Через одинадцять років сьогоднішні першокласники також будуть святкувати свій випуск, то ж я бажаю їм згадувати про свою школу з вдячністю.

Для того щоб випускникам було кофортно навчатися, в школі зроблено ремонт класних кімнат. Також відремонтована актова зала школи та обладнано комп’ютерний клас, щоб діти не відставали від міжнародних стандартів навчання.

На останньому дзвонику  голова райдерж­адміністрації Олександр Приходько, пообіцяв, що буде виготовлений проект на капітальний ремонт школи. Він дотримався свого слова – вже проведена експертиза і ведуться відповідні роботи.

Словом, у школи є чітка перспектива, як і у її учнів та майбутніх випускників.

Марина ПОГОРЄЛОВА

РУДНЯ-ДИМЕРСЬКА

Минулого понеділка свято  останнього дзвоника завітало і в Руднє-Димерську школу.  До святково прикрашеної школи зійшлися батьки та учні, депутати, громадськість.  До школярів з вітальною промовою звернувся директор школи Михайло Лазарєв, який побажав учням  у новому навчальному році бути старанними, уважними, кмітливими й наполегливими, щоб успішно засвоювати складну шкільну програму. Руднє-Димерський сільський голова Ольга Казмірик у своєму виступі зазначила, що новий навчальний рік завжди означає відкриття нової, і часто нелегкої дороги до знань, до нових звершень. До школярів та педагогів звернулася заступник голови РДА Валентина Духота, яка привітала присутніх з початком навчального року та подарувала школярам тенісний стіл та м’ячі. Після вручення вчителям розкішних осінніх букетів, та бентежно-малинової мелодії першого дзвоника, учні вирушили у класи, де на них чекала чудова й неповторна Країна знань. 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ


Новосілки

Святковий дзвоник урочисто прозвучав і для вчителів та учнів Новосілківської загальноосвітньої школи I-II ступенів. На лінійці шестеро першокласників і чотири  майбутніх випускники. Кожен з першокласників крім найкращих побажань від вчителів, гостей та батьків отримав набір всіх необхідних канцелярських товарів разом з вдало підібраними учнівськими сумками для спортивного одягу, що надала місцевий підприємець і власник сільського магазину «Вега» Надія Коцюруба.

Секретар Новосілківської сільської ради Світлана Корінь привітала дітей та вчителів зі святом, зауваживши, що цього року утеплено приміщення шкільної їдальні. Завдяки залученню спонсорських коштів, зокрема, від місцевого підприємця Олександра Федорова відремонтовано клас фізики. 

Уперше шкільний поріг переступає Ангеліна Буравльова. Дівчинка, як і її старший брат Ярослав – сироти, тому наразі перебувають під наглядом  районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Фахівець центру  Ірина Нікітіна, що була присутня на святі, зазначає: «Діти гарно доглянуті, проживають в хороших умовах, добре харчуються та на даний момент втручань з боку фахівців районного центру не потребують».

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово» 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА, Володимира ПОТАПОВА, Марини ПОГОРЄЛОВОЇ
Переглядів: 882 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus