Головна » 2018 » Липень » 26 » Градоначальниці присвячується
14:35
Градоначальниці присвячується

Княгиня Ольга – непересічна київська княгиня, правителька Київського князівства, володарка Вишгорода і навколишньої місцевості… Селянка, дніпровська поромниця, жона князя Київського Ігоря (із варягів), мати славетного нашого полководця князя Святослава Ігоровича (Хороброго), перша і остання княгиня-мореплавка, яка у 957 році на козацькій чайці-лодії прибула до Стамбула (Цареграда-Константинополя) і з всілякими почестями була прийнята в імператорському палаці. І це не здогадки чи фантазії монаха-літописця Нестора, які відображені в «Повісті минулих літ» через 200-300 чи більше років після цих подій (в ті часи письменства у нас ще не існувало), а документи імператорської канцелярії.
 Уже у вісімнадцятий раз на честь княгині Ольги флотилія «Вільні Вітрила» проводить спортивні вітрильницькі регати «Кубок княгині Ольги». До участі у змаганнях були запрошені вітрильники всіх наявних тут спортивних класів – однотонники, півтонники,чвертьтонники, Т-2, Оріяна, мікротонники, віндсерфери, «Кадети», «Оптимісти», «Промінь». Всього зібралося 38 учасників.
 Погода була не комфорт: північний вітер до 5 балів, хвилювання до 4 балів, змінна хмарність, дощ, температура води 18 градусів, повітря 24,громовиця, блискавиця.
Спортивно-історичний захід проведено під патронатом Вишгородського міського голови  Олексія Момота. Ряду заходів допомогу надав президент Благодійного фонду Святої Ольги Володимир Малишев.
 Спонсори і меценати: нащадки і послідовниці княгині Ольги: Марія Остапчук,козачка, яхтовий капітан Лідія Мельникова, старпом яхти «Аметист» Світлана Харамінська, стернова Наталія Саченко разом зі своїм діючим жіночим екіпажем, капітан Олександр Кривда та його старпом Олена Іллічова, боцман Світлана Трельовська.
 Заключні результати човнів крейсерського дивізіону.  Абсолютною переможницею регати стала яхта «Веста», капітан Лідія Мельникова. У неї диплом першого ступеня за найшвидше подолання дистанції, Кубок княгині Ольги та блакитна стрічка перегонів. Друге місце дісталось яхті «SAIL», капітан Олександр Кривда.  Третє місце виборола яхта «Блюз», капітан Наталія Саченко. 
 У стартовій групі вітрильних дощок (віндсерфер) перше місце посів Олег Перегуда. За ним Василь Бондарчук і «бронзовим» призером виявився Ігор Поворознюк. Серед жінок перемогла Леся Касьян, Лада Зубкова була другою. 
У групах дитячих яхт класу «Кадет», «Оптиміст» та «Промінь» змагалось 15 учасників. Перемога дісталась найсильнішим: Вероніка Пущинська,Марія Пономаренко, Олександр Морозов, Святослав Бригадан, Софія Бєлхароєва. Найдосвідченіші юнаки і юнки відбули на змагання до других спортивних організацій.
  Всі учасники регати нагороджені дипломами, грамотами, сувенірами. 
Бесіду про життя і діяльність кн.Ольги провів адмірал-командор А.Є.Мисько.
 22 липня ансамбль «Вівтар Вітчизни», відповідно до програми регати, виступив біля пам’ятника князям у Вишгороді. Окрема група учасників побувала біля меморіального хреста на місці затоплення села Старосілля в часи будівництва Київської ГЕС. 

Анатолій МИСЬКО, 
головний суддя регати, суддя першої категорії  

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 387 | Додав: slovo
comments powered by Disqus