Головна » 2013 » Липень » 6 » Готуємося до жнив
10:31
Готуємося до жнив
У народі кажуть: «Не той хліб, що в полі, а той, що в коморі». Отож, зібрати урожай вчасно і без витрат прагнуть хлібороби нашого району. Але кожному, хто буде зайнятий у нинішньому хлібозбиранні, треба пам’ятати, що в жнивну пору необачність, легковажність, а тим більше непідготовленість техніки до роботи в полі можуть нанівець звести працю сотень людей, завдати врожаю невиправної шкоди, призвести до витрат. 

Та краще запобігти пожежі, ніж потім ціною неймовірних зусиль відвойовувати в неї хліб. Перш, ніж вийти в поле, треба зробити все для того, аби над жнивним полем не вирувало згубне вогнище. 

Для цього є всі можливості: 

відповідно до діючого законодавства, відповідальність за забезпечення заходів пожежної безпеки при збиранні врожаю несуть керівники господарств. Усі колгоспники, робітники і службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, мають бути проінструктовані щодо виконання вимог правил пожежної безпеки. Обладнані місця для паління розміщуються на відстані не ближче 30 метрів від польових таборів, ділянок, скиртування сіна та соломи. 

У період збирання біля жнивного поля необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі. Ремонт та стоянка, а також заправка пальним комбайнів та іншої техніки, допускається при вимкнених двигунах поза хлібними масивами. При скиртуванні площа скирти не повинна перевищувати 300 м. кв. На відстані 5 метрів від основи скирти оборюється захисними смугами завширшки 4 метри. Протипожежні розриви між скиртами слід робити не менше 20 метрів. Відстань від скирт до ліній електропередач мусить бути не менше – 15 метрів, до доріг – 20 метрів, будинків і споруд – 50 метрів. 

Хліб – наше багатство, бережіть його від вогню. 

Олександр ПАХОМЕНКО 
Провідний інспектор Вишгородського РВ ГУ ДСНС України 
у Київській області, капітан служби цивільного захисту
Переглядів: 442 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus