Головна » 2013 » Липень » 6 » Головний принцип — спільне вирішення завдань
10:37
Головний принцип — спільне вирішення завдань
Щорічно в першу суботу липня відзначають Міжнародний день кооперативів. Свято засноване Генеральною Асамблеєю ООН у 1995 році, коли вся світова спільнота відзначала сторіччя Міжнародного кооперативного альянсу. 

Оскільки на той час вагомим фактором соціально-економічного розвитку будь-якої країни вважались кооперативи, то й було вирішено заснувати Міжнародний день кооперативів. Засновники цього свята хотіли звернути загальну увагу на кооперативи і партнерські зв’язки між ними на міжнародному рівні. 

У цілому ж, початком кооперативного руху вважають створення в 1844 році першого споживчого об’єднання в англійському місті Рочдейл. А перший міжнародний альянс кооперативів створений у Лондоні в 1895 році. 

Зародження і становлення кооперативного руху в Україні відбувалося на межі ХІХ-ХХ століть. 

Наприкінці ХІХ століття кооперативний рух, що зародився у Західній Європі, досяг українських земель. Тут він зустрів благодатний ґрунт для усіх форм свого розвитку серед населення, яке з ентузіазмом сприйняло його. 

Першим вітчизняним організованим кооперативом було Споживче товариство, засноване 1864 р. у Харкові. Споживчий кооперативний рух починає швидко ширитися в Україні, подібні товариства виникають у Харкові, Одесі, Полтаві, Миколаєві, Херсоні, Чернігові, але їхній потенційний розвиток гальмують господарсько-економічні умови тогочасної країни. 

Кооперативи України почали шлях свого об’єднання і загальної координації господарчої діяльності ще з 1908 року, коли у Києві утворився Перший Союз споживчих кооперативів, а згодом і другий такий же у Вінниці. 

Нового поштовху розвиткові української кооперації надала Українська Центральна Рада, яка вже 20 березня 1917 року видала кооперативний закон, який створював правову підставу діяльності й з’їздам вітчизняних кооператорів. 

На Вишгородщині споживча кооперація заснована в 1909 році, а в 1972 році на базі об’єднання радгоспробкоопів сіл Димер, Демидів, Катюжанка, Козаровичі та Пірнове створена Димерська районна спілка споживчих товариств. Згодом, у 1974 році, у зв’язку з утворенням Вишгородського району, існуюча спілка була перейменована у Вишгородську районну спілку споживчих товариств. 

Першим головою правління, що очолив діяльність об’єднаної споживчої кооперації в районі, був Леонід Фесюк. 

Основними видами діяльності спілки стали торгівля, громадське харчування, заготівлі, виробництво. 

Значний розвиток споживчої кооперації спостерігався у 80-ті роки минулого століття, зокрема, розвиток виробництва та заготівель. Так, у 1986 році запрацювали новозбудовані склади в Димері та хлібокомбінат у Нових Петрівцях, у 1987 році запущено ковбасний цех в Нових Петрівцях та скотозабійний пункт в Димері. 

З економічних та організаційних причин Вишгородською районною спілкою споживчих товариств у 1997 році проведена реорганізація і створено Вишгородське районне споживче товариство. У 2002 року воно вийшло зі складу Київської облспоживспілки та увійшло до складу Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки). 

Понад 40 років районна спілка обслуговує жителів усіх населених пунктів через стаціонарні магазини, підприємства громадського харчування, приймально-заготівельні пункти району, крім того організована виїзна торгівля. 

Сьогодні райспоживтовариство налічує 11 підвідомчих організацій та підприємств: колективне торговельне підприємство «Продторг», колективне торговельне підприємство «Змішторг», споживче товариство «Світ», споживче товариство «Злата», споживче товариство «Дія», споживче товариство «Спліт», споживче товариство «Ринок», споживче товариство «Димер», споживче товариство «Міжгір’я», автотранспортне підприємство, ДП «Сузір’я». 

Всього в районі налічується 142 кооперативних об’єкта, з них: 83 підприємства роздрібної торгівлі, 21 підприємство ресторанного господарства, кондитерський цех, 11 приймально-заготівельних пунктів, худобозабійний пункт, овочесховище, складські приміщення. 

Незважаючи на стрімкий розвиток приватної торгівлі та появу великих торгівельних закладів, у тому числі магазинів мережевої торгівлі, районне споживтовариство не втратило свого значення, адже мережа його торгових підприємств є найрозгалудженішою в районі. І до сьогодні забезпечується торгівельне обслуговування практично у всіх населених пунктах району, а там, де відсутні стаціонарні заклади, організовано виїзну торгівлю для забезпечення мешканців товарами першої необхідності. 

З 1999 року головою правління Вишгородського районного споживтовариства стала Ніна Бандурка, яка вже майже 40 років працює у цій сфері. Завдяки вмілому ставленню керівника, який добре знає свою справу, підприємство має мільйонний оборот, чим робить внесок у майбутнє не лише бізнесу, а й держави. Впевненості та стабільності підприємству надає професійна і злагоджена робота колективу, де люди працюють у цій сфері десятки років. 

Як показав історичний досвід, запровадження Міжнародного дня кооперації в Україні стало дієвою формою кооперативної пропаганди, методом залучення населення до кооперативів. Водночас урочисте відзначення цього свята давало можливість продемонструвати переваги споживчої кооперації. 

З нагоди професійного свята дозвольте вам, шановні кооператори, побажати впевненості у кращому майбутньому, здоров’я і життєвої наснаги, благополуччя і достатку, родинного тепла, посмішок покупців, економічної стабільності та процвітання! 

Світлана ГАВРИЛОВА, 
начальник управління економіки РДА
Переглядів: 533 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus