Головна » 2013 » Грудень » 24 » Голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук
16:49
Голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук
Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" потребує внесення змін для забезпечення його ефективної реалізації. 

Таку думку висловив голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук. 

"Верховна Рада України повинна повернутись до розгляду питання щодо внесення до цього закону відповідних техніко-юридичних змін, які б забезпечили ефективну реалізацію його положень на практиці та узгодженість із чинними законодавчими актами", - сказав він. 

Разом з тим, як зазначив Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим В.І.Чорнобук, аналіз положень цього Закону свідчить про відсутність чітких і об’єктивних підстав, а відтак і можливостей, для належного застосування Закону на практиці. 

Також положення Закону щодо заборони відкриття нових кримінальних проваджень з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, не узгоджуються з нормами Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до яких досудове розслідування починається автоматично після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і не допускається можливість невнесення чи виключення відомостей, або зупинення процесу досудове розслідування з формальних підстав, які запропоновані вищезгаданим Законом. 

За словами Чорнобука, цьому закону не вистачає трактування понять та інших уточнень. До того ж, той факт, чи була особа, яка вчинила злочин чи адміністративне правопорушення, учасником відповідної акції протесту та масового заходу у вказаний період, вина, рівень суспільної небезпеки та характер вчиненого правопорушення у будь- якому випадку повинні бути з’ясовані. Однак, можливість і порядок здійснення перевірки цих обставин Закон не визначає, і більше того, вступає в протиріччя із Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення, які ці питання на сьогодні регулюють. 

Нагадаємо, 19 грудня Верховна Рада ухвалила Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". 

23 грудня 2013 року Президент України підписав цей закон. За матеріалами Укрінформ 

Переглядів: 812 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus