Головна » 2015 » Травень » 9 » Герой землі Київської
10:34
Герой землі Київської
Наближається 70-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це – особлива і пам’ятна дата. У ній – наша гордість за подвиги визволителів і біль за загиблими. 
 
З глибокою вдячністю та скорботою сьогодні ми схиляємо голови перед тими, хто наближав світлий День Перемоги. Одним з таких героїв є уродженець Київщини А. Г. Кравченко, який своїми подвигами здобув звання двічі Героя Радянського Союзу. Народився Андрій Григорович  30 листопада 1899 року на хуторі Сулимин, нині село Сулимівка Яготинського району. У листопаді 1918 року Андрій Кравченко вступає добровольцем до 1-го Таращанського полку 44-ї дивізії Червоної армії, пізніше закінчує Полтавську військову піхотну школу (1923 р.) та Військову академію ім. Фрунзе (1928 р.). Неодноразово брав участь у бойових діях і вже в 1939 році мав звання полковника.
 
У  Другій світовій війні він брав участь уже з перших днів. У вересні 1941 року полковника Кравченка викликали в Москву, де він отримав призначення командира 31-ої танковї бригади. У липні 1942-го йому присвоєно звання генерал-майора танкових військ. Танкісти під його командуванням відзначилися у боях на Курській дузі, при форсуванні Дніпра, визволенні Києва і при розгромі угрупування німецьких військ на Правобережній Україні. З січня 1944 року і до кінця війни він командує 6-ю гвардійською танковою армією, яка успішно діяла під час Корсунь-Шевченківської операції, у складних умовах Карпат, Трансильванських і Східних Альп, під час визволення Угорщини, Чехословаччини, розгрому японської Квантунської армії на Далекому Сході. 
 
Велику мужність та виняткове знання військової справи виявив Андрій Григорович і в боях за визволення Києва. У жовтні 1943 року 5-й гвардійський танковий корпус передислокувався з Букринського на Лютізький плацдарм на правому березі Дніпра та переправився через Десну. На ній не було ні мостів, ні поромів, не було й часу, щоб їх побудувати. Командир вирішив переправляти танки глибоким бродом. 3 жовтня 1943-го почалася унікальна переправа: машини повільно рухалися по дну річки на глибині до двох метрів. Таким чином на інший берег переправилися 70 танків, і корпус своєчасно вийшов на Лютізький плацдарм. 
 
Ім’я прославленого командарма Кравченка навіки вписано в літопис Другої світової війни, у героїчну історію танкових військ. За хоробрість, майстерність та самовіддану службу він одержав 24 подяки від Верховного Головнокомандуючого. Про його бойовий шлях говорять 26 орденів і медалей. За успішне форсування Дніпра і участь у визволенні Києва корпус А. Кравченка став називатися Сталінградсько-Київським гвардійським танковим корпусом, а його командирові гвардії генерал-лейтенанту танкових військ А. Кравченку Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 січня 1944 р. присвоєно звання Героя Радянського Союзу. А в 1945 році за успішні бойові дії 6-ї гвардійської танкової армії у розгромі військ японської Квантунської армії він удруге отримав звання Героя Радянського Союзу.
 
У 1949 році закінчив Вищі академічні курси при Військовій академії Генштабу. Командував армією, бронетанковими і механізованими військами у ряді військових округів. З 1954 року помічник командуючого Далекосхідним військовим округом. З 1955 року — у запасі. Депутат Верховної Ради СРСР 2-го скликання. Помер Андрій Григорович 18 жовтня 1963 року. Похований на Новодівичому кладовищі в Москві.
 
В експозиції Національного музею-заповідника «Битва за Київ в 1943 році» розміщені матеріали, що розповідають про подвиг українця Андрія Кравченка. На його малій батьківщині в Сулимівці 30 листопада 1983 року відкрито краєзнавчий музей, що носить ім’я героя.
 
Давно закінчилася війна, але люди пам’ятають подвиги героїв і віддають їм данину пошани. З кожним роком їх все менше, тож наш обов’язок сьогодні – зберегти пам’ять про подвиг, мужність та самовідданість визволителів.
 
Олександра ЙОСИПІВ, студентка Інституту
філології ім. Тараса Шевченка
Категорія: Київщина | Переглядів: 520 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus