Головна » 2013 » Травень » 11 » Дзвін Перемоги – з осколків та гільз
10:56
Дзвін Перемоги – з осколків та гільз
Нещодавно у Києві відбулася міжнародна конференція «Пам’ять жива!». Представники історико-пошукових організацій підтримали ініціативу віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула про створення до 70-річчя Великої Перемоги «Дзвона Перемоги», який буде відлито з осколків і гільз снарядів і патронів, зібраних пошуковими загонами України, Росії та Білорусії на полях битв Великої Вітчизняної війни. Відлуння цього дзвона завжди буде нагадувати нам про Велику Перемогу, про мільйони солдатів і офіцерів, які своєю смерттю завоювали для нас право на життя. 

Пошуковці вийшли з пропозицією про встановлення «Дзвона Перемоги» на місці, де сходяться кордони України, Росії та Білорусі. У конференції взяли участь керівники історико-пошукових організацій трьох країн. Були обговорені питання методології пошукової діяльності, систематизації даних, розробки необхідних законопроектів. Адже кінцева мета – це встановлення правдивих подій та імен. «Щорічно пошуковці в наших країнах знаходять і проводять перепоховання тисяч солдатів, які загинули у Великій Вітчизняній війні. Необхідно створити єдину систему обміну інформацією», – вважає відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, голова правління всеукраїнської громадської організації «Союз Народна Пам’ять» Ярослав Жилкін. Він зазначив, що за останні три роки Україна активізувала реальну підтримку історико-пошукових організацій. Завдяки цьому тисячі людей дізналися про долю своїх родичів, які віддали життя, захищаючи Батьківщину. 

Важливим напрямком діяльності пошуковців є створення музеїв Пам’яті Великої Вітчизняної Війни в школах і на підприємствах, проведення міжнародних вахт пам’яті. У цих вахтах беруть участь студенти та школярі, які під керівництвом досвідчених інструкторів проводять пошукові роботи на місцях боїв. 

В Україні відновлюється практика проведення військово-патріотичних ігор «Зірниця», уроків Пам’яті, проводяться реконструкції воєнних дій, організовуються зустрічі з ветеранами. «Все це – збереження правдивої історії нашого народу», – підкреслив Олександр Вілкул. 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 487 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus