Головна » 2013 » Вересень » 25 » Доводиться бігати за бабусями
13:30
Доводиться бігати за бабусями

Як в області реалізується проект із відшкодування коштів за ліки для гіпертоніків.

 На Київщині зареєстровано понад 400 тисяч хворих на гіпертонію, а з них систематично лікуються не більше 10відсотків пацієнтів. Медики роблять усе можливе, щоб якомога більше гіпертоніків приймали ліки для зниження тиску. Для того, щоб препарати стали доступнішими для населення, постановою КМУ запроваджено пілотний проект щодо державного регулювання цін на ліки від гіпертонії. Про це йшлося на засідання колегії департаметну охорони здоров’я КОДА.

– Для нас найголовніше, щоб пацієнти, які залучилися до пілотного проекту, отримували ліки не один-два місяці, а постійно, - зауважує головний терапевт МОЗУ Василь Нетяженко. – Якщо ми нині кинемо всі сили на боротьбу з гіпертонією, то зможемо попередити величезну кількість інфарктів та інсультів, зменшити рівень смертності та інвалідізації населення.

Експерт визнав, що Київщина відстає від більшості регіонів за обсягами часткового відшкодування вартості препаратів для лікування гіпертоніків. Якщо на Харківщині показник становить 70 відсотків, то в нас – лише 15. А до кінця року має бути 100!

– Краща в цьому плані Біла Церква, до них їдьте вчитися! – звернувся до головних лікарів районів заступник начальника управління охорони здоров'я КОДА Олександр Глушаниця. – У Білоцерківському районі за пілотним проектом щодо лікування гіпертонії відшкодування становить 40 відсотків від річного плану. Це втричі більше, ніж у середньому по Київщині.

Представники району-«відмінника» пояснюють: результат дається непросто. Населення, особливо сільське, не поспішає лікуватися. Навіть привабливі умови (якісь ліки можна взяти безкоштовно, якісь – за 2 гривні) не є достатньою мотивацією для людей. Тому за бабусями доводиться в прямому сенсі слова бігати. Фельдшер укладає угоду з аптеками, щомісяця бере необхідні ліки, передбачені в пілотному проекті, і реалізує пацієнтам, відразу виписуючи «пільгові» рецепти. Доводиться навіть робити подвірні обходи, розповідаючи про нову програму та пропонуючи хворим препарати.


Переглядів: 542 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus