Головна » 2018 » Червень » 14 » Дорога плата за курятину
17:58
Дорога плата за курятину

У пресі та інших ЗМІ неодноразово повідомляли про мітинги та протести мешканців Вишгородщини у зв’язку із забрудненням довкілля підприємством, що розташоване на території району. Жителів сіл Гаврилівка, Синяк, Червоне, Раківка, Вороньківка, Демидів, Тарасівщина, Димер та інших після багатьох років боротьби нарешті почули. 
Минулого тижня Генеральна прокуратура України та Національна поліція України провели 14 санкціонованих судом обшуків приміщень, що належать ТОВ «Комплекс-Агромарс», та затримали власника холдингу Євгена Сігала, співвласника Марину Сігал та керівника структурного підрозділу Івана Зазулю. Їм інкримінують підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України: створення злочинної організації (ч. 1 ст. 255), порушення правил екологічної безпеки (ч. 4 ст. 28 ст. 236) та порушення правил охорони або використання надр (ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240).  Обрано запобіжний захід: Євгена Сігала заарештували на два місяці з альтернативою внесення застави у розмірі 80 млн грн, співзасновниця, його дружина – під вартою на 60 діб із можливістю внесення застави у розмірі 90 млн грн та керівника структурного підрозділу заарештували на два місяці із правом внесення застави у розмірі 84 млн грн.
Відповідно до українського законодавства рештки забитої птиці повинні зберігатися на спеціальних майданчиках, щоб запобігти потраплянню їх у ґрунт та водні об’єкти. ТОВ «Комплекс-Агромарс» утилізував відходи виробництва на земельних ділянках, створив стихійні могильники на полях сільськогосподарського призначення. Такий спосіб загрожує санітарно-епідеміологічному благополуччю та здоров’ю мешканців навколишніх сіл, оскільки небезпечні сполуки від розкладання решток птиці потрапляють у ґрунт та підземні води. Скарги на діяльність фірми, яка розташована неподалік сіл Вишгородського району, в різні інстанції надходили неодноразово. Проте керівництво підприємства не реагувало і продовжувало отруювати довкілля недбало захороненими відходами. Про небезпечну та незаконну утилізацію відходів ТОВ «Агромарс» забили на сполох мешканці навколишніх сіл на сторінках у соціальній мережі Facebook, а різні ЗМІ неодноразово підтвержували свавілля керівництва. Але винахідливі маніпулятори винайшли новий метод захоронення дохлятини. Мертві тушки, змішані із тирсою, засипають у траншеї та зрівнюють їх із землею. У ході слідства Національна поліція оприлюднила розмову посадової особи холдингу та підлеглого, у якій вони обговорювали процес утилізації дохлої птиці та обирали місце з меншим рівнем отруйного смороду. Приголомшують слова керівника: «…хай нюхають, сволота!».
Обшуки приміщень ТОВ «Комплекс-Агромарс» – однієї з найбільших сільськогосподарських компаній, яка пропонує свою продукцію під торговою маркою «Гаврилівські курчата», проводились у рамках відкритого кримінального провадження про порушення правил екологічної безпеки. Слідчі вилучили статутні документи, проектну й дозвільну документацію, особові справи, документи первинного бухгалтерського обліку, в яких зафіксовано факти утворення, збирання, перевезення, зберігання, обробки, знешкодження, утилізації і видалення побічних продуктів тваринного походження.
Ірина Побідаш, депутат районної ради, закріплена за Гаврилівкою, давно стежить за ситуацією та бере активну участь у викритті злочинних дій керівництва птахофабрики: «Після обшуків беззаперечні докази на керівництво правоохоронцями таки були знайдені. У процесі розглядання позову піднімуться судові справи, які були вирішені на користь ТОВ «Комплекс-Агромарс», а також питання щодо суддівської об’єктивності. Цей клубок потрібно розкручувати далі, адже це прецедент. В історії незалежної України не було такого випадку, щоб масштабне підприємство з таким впливом притягувалося до відповідальності. Було викрите злочинне угруповання, яке мало певну схему, за якою, щоб замаскувати свої злочини, підкупляли перевіряючих, органи судової влади, також стежили за активістами та не допускали ЗМІ до місць захоронення птиці, займалися безпосередньо захороненням відходів виробництва. Нині громада зобов’язана контролювати і наполягати, щоб розслідування було об’єктивним, адже ця справа може зійти нанівець. Наше завдання сьогодні – зробити підприємство, яке працює на території Вишгородського району, екологічно чистим та відповідальним.  Першими десятьма роками роботи птахофабрики Вишгородщина пишалася. Тому потрібно добиватися, щоб ТОВ «Комплекс-Агромарс» працювало відповідно до норм чинного законодавства».
Щоб вплинути на керівництво ТОВ «Комплекс-Агромарс», голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок дав доручення винести це питання на комісію ТЕБ та НС. Проведено кілька засідань і прийнято відповідні рішення. Вишгородська районна рада звернулася з листом до Міжнародної  громадської організації «Рада з екологічної безпеки», яка розглянула прохання і створила групу для проведення незалежної експертизи. Заступник голови Вишгородської районної ради Марина Ганіцька,  жителька сила Синяк, звернулася з цим болючим питанням до начальника Державної екологічної інспекції в Київській області Миколи Криницького. Мешканці сіл Гаврилівка, Синяк, Червоне, Раківка, Вороньківка, Демидів, Тарасівщина, Димер та інші письмово звернулися зі своєю проблемою до Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Лише після цього Генеральна прокуратура України та Національна поліція України разом з екологічною службою виявили кілька сміттєзвалищ з рештками птиці, підтвердили факти системного наднормативного викиду забруднюючих речовин у атмосферне повітря та використання на виробництві без ліцензії водних ресурсів. За даними Генеральної прокуратури України, унаслідок систематичного порушення норм законодавства власниками підприємства довкіллю завдано збитків на суму понад 200 мільйонів гривень. Забруднення ґрунту, вод та атмосферного повітря через злочинну діяльність ТОВ «Комплекс-Агромарс» може призвести до екологічної катастрофи. Зараз співвласниця підприємства Марина Сігал вийшла із СІЗО під заставу у 90 млн грн. Власник холдингу Євген Сігал та керівник структурного підрозділу Іван Зазуля поки залишаються під вартою.
На Черкащині також протестують проти забруднення довкілля ПАТ «Миронівський хлібопродукт», діючі потужності якого відчутно впливають на довкілля.  Нині група підприємств, які діють у Канівському та Черкаському районах, за рівнем викидів шкідливих речовин у повітря займають друге місце після Черкаської ТЕЦ. Тоді як на потреби виробництва використовується вода з артезіанських свердловин, а забруднена вода зливається у річку Росава, одну з басейну Дніпра. Натомість голова правління найдорожчого українського бренду ПАТ «Миронівський хлібопродукт» «Наша ряба» Юрій Косюк активно нарощує експорт курятини до Євросоюзу та будує нові птахофабрики. Шкода тільки, що на очисні споруди грошей не вистачає.
Мешканці сіл Гаврилівка, Синяк, Червоне, Раківка, Вороньківка, Демидів, Тарасівщина, Димер та інших рішуче налаштовані конт­ролювати розгляд кримінальної справи, порушеної проти ТОВ «Комплекс-Агромарс», аби у подальшому унеможливити діяльність підприємств, керівництво яких, задля збагачення, призводить до екологічної катастрофи.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 510 | Додав: slovo
comments powered by Disqus