Головна » 2017 » Травень » 4 » До святих місць
18:57
До святих місць

До святої землі, до Бога, до матінки-природи з любов’ю доторкнувся творчий колектив Вищедубечанської ЗОШ – 27 квітня величезна заповідна територія парку Феофанія у Києві з розпростертими  обіймами, ласкавими, сонячними, весняними променями зустріла вчителів.
Цей парк – не тільки гарна природа, затишне місце для відпочинку, а й історичний пам’ятник, один з центрів духовного життя українського народу. Нашим екскурсоводом була Любов Юрченко, яка 25 років працювала у нашій школі. Дуже приємно було зустрітися з першою вчителькою, яка вчила нас бути людяними, ввічливими, творчими… 

Любов Петрівна детально розказала про історію сучасного парку. З 1471 року є перша звістка про святу землю Феофанії,  яка ще називалася Лазарівщиною на честь ченця-пасічника Лазаря. У 1803 році це місце перейменовано у Феофанію. Із чотирьох храмів залишилися церква Чуда Архангела Михаїла і собор святого Пантелеймона. Нас вразила величність Пантелеймонівського собору, перебудованого у 1972 році. Строгі пропорції гармонують із мальовничою місцевістю. Різнокольорові розписи чудово прикрашають храм. Ми ознайомилися з місцем проживання і служіння черниць Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря. Милували нас впорядковані квітники, доріжки, пасіка, теплиця. А купіль, в якій вода нижче ніж плюс 14 не буває, манила відвідувачів зануритися в чарівну воду із джерела «Сльози Божої Матері». З монастирського лісу стежкою можна вийти до каскаду озер. Хоча поряд здавалося б незайманий ліс, але територія парку впорядкована.
2003 рік – переломний для парку – проведено реконструкційні роботи,  створено зони відпочинку біля ставків, облаштовано каналізацію, з’явилися фонтани, бруковані доріжки, впорядковано береги озер.
Здавна Феофанія вважається однією з найкращих природних зон для оздоровлення організму і зміцнення душевних сил. Цьому сприяє не тільки цілюще повітря, а й позитивна енергетика, якою буквально «просочена» ця місцевість. Ми ходили чарівними мостами між п’яти  озер, милувалися альтанками, клумбами з декоративними рослинами,  ігровими і спортивними майданчиками, місточком для молодят, альпійською гіркою, квітучими деревами. Із джерел Пантелеймона, Михаїла, Миколая, Всіх Святих набрали додому цілющої води.
Щиро вдячні за цікаву поїздку до Феофанії депутату обласної ради Роману Буковському і берегині козацтва Любові Юрченко. Завдяки їм маємо цілющий бальзам на душу і сповнені наснагою повернулись до родин, роботи, дітей.

Наталія КЛИМЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 684 | Додав: slovo
comments powered by Disqus