Головна » 2018 » Червень » 14 » «Діти Дарницького району – дітям Вишгорода»
17:54
«Діти Дарницького району – дітям Вишгорода»

Вишгородський історико-культурний заповідник започатковує обміни дитячим творчим досвідом. 
Творче спілкування і спів­працю підростаючого покоління Вишгорода і Дарницького району Києва, об’єднаних спільними мистецькими захопленнями, започаткували Вишгородський історико-культурний заповідник (ВІКЗ) і управління культури Дарницького району Києва.
Перший етап такої співпраці – «Діти Дарницького району – дітям Вишгорода» – відбувся у Музеї давньоруського гончарства ВІКЗ. Виставка робіт переможців конкурсу «Поезія кераміки» серед учнів дитячих художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв м. Києва переросла у різноплановий творчий захід, у якому свій доробок показали не лише юні керамісти. Юні художники, надихнувшись естетикою і позитивною атмосферою музею, відразу взялися замальовувати етюди з побаченого, а юні танцюристи і співаки порадували прекрасною концертною програмою. Красивий, барвистий фестиваль, у рамках якого відбулися й цікаві екскурсії, в ході яких діти Дарницького району ознайомилися з історико-культурними скарбами Вишгородщини, нікого не залишив байдужим.  А потім відбувся художній пленер «Історичний Вишгород: минуле і сьогодення», під час якого юні митці змогли помилуватися гарними краєвидами та історико-культурними ландшафтами і, надихнувшись побаченим, зробити свої  замальовки. «Це свято дитячого мистецтва, свято, яке об’єднує, яке сприяє популяризації творчості, яке засвідчує, що діти виховуються на засадах української історії й культури», – зауважила директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.
Заслужений художник України, професор Генрі Ягодкін, який був серед гостей свята, позитивно відгукнувся про дитячі керамічні роботи. «Діти своїми руками виготовили вироби, пов’язані з казками, з міфологією України», – зауважив він.
І дорослі, й діти емоційно ділилися враженнями, були в захваті від фестивалю. Серед гостей свята – і керівники та викладачі столичних художніх шкіл та шкіл мистецтв. Зокрема, директор школи мистецтв №9 Тетяна Богданова зауважила, що цікаві пізнавальні екскурсії – це хороший поштовх для нових творчих ідей. Начальник управління культури  Дарницької у м. Києві райдержадміністрації Наталя Мельничук підкреслила: «Мені дуже приємно, що діти чудово підготувались, що відбувся прекрасний фестиваль. Було представлено не лише доробок у напрямку керамічного мистецтва, а й виконано чудові концертні номери, також спрямовані на відтворення яскравих фрагментів культури України. Тепер чекаємо у гості творчих дітей Вишгорода. Сподіваюсь, співпраця у нас буде довгі роки». 
Отже, наступним етапом буде захід «Діти Вишгорода – дітям Дарницького району».
Влада Литовченко зауважила, що такі заходи сприяють популяризації творчості талановитих і обдарованих дітей.  «Мені дуже приємно, що вдалою є співпраця між управлінням культури Дарницького району Києва і Вишгородським історико-культурним заповідником. Незабаром творчі діти Вишгорода презентуватимуть у Дарницькому районі виставку своїх робіт на різноманітну тематику. Такі містки мистецької співпраці зближують дітей, об’єднують їх і засвідчують вічну тему – «Мистецтво заради миру». 
«Я з радістю відвідую такі свята дитячого мистецтва, мені імпонує сучасний підхід до історії нашого краю, нашого міста. Ми висловлюємо свою підтримку ініціативам заповідника,  – зауважила секретар Вишгородської міської ради Тетяна Бражнікова. – Дуже приємно, що до нас приїжджають діти і з інших міст, то ж  можна проводити творчі й мистецькі обміни». 
До речі, інтерес  юних митців з різних куточків пристоличного регіону до того, щоб спробувати себе в різних видах творчості саме у Вишгородському історико-культурному заповіднику, зростає. Зокрема, школярі з Боярки, які приїжджали в Музей давньоруського гончарства на екскурсію наприкінці травня, зацікавились творчими заняттями і відвідали майстер-клас з живопису. Роботи боярських та вишгородських школярів демонструвались на виставці дитячого малюнка, присвяченій Міжнародному дню захисту дітей.  Отже, є перспектива розширення мистецьких обмінів між творчими дітьми Вишгорода,  столиці й Київського регіону.

Інна КОСЯНЧУК

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 427 | Додав: slovo
comments powered by Disqus