Головна » 2013 » Червень » 22 » День Пресвятої Трійці
11:02
День Пресвятої Трійці
23 червня, у восьму неділю після Воскресіння Ісуса Христа, східні християни святкують одне з найбільших християнських свят – Трійцю. 

Це свято завжди припадає на 50-й день від Великодня і відзначається в пам’ять зіслання Святого Духа на апостолів. Інша його назва – П’ятидесятниця, від грецького слова «pentekoste», що означає п’ятдесят. Це пов’язано з тим, що зіслання Святого Духа на апостолів сталося в старозавітне свято П’ятидесятниці. Юдеї теж мали свято з такою назвою й святкували його на п’ятидесятий день від того дня, коли приносили в жертву пасхальне ягнятко. Спочатку це було свято жнив. Того дня, за приписом закону, юдеї чисельно приходили до Єрусалиму з усіх усюд, щоб подякувати Богові за урожай та зложити з нього свою жертву в храмі. Згодом свято отримало й історичний вимір, бо саме на п’ятидесятий день після виходу з Єгипту на горі Синай через Мойсея Господь дав юдеям свій закон. Хоч стара назва свята збереглася, воно набуло нового змісту й значення. 

У новозавітній книзі «Діяння святих апостолів» читаємо, що саме в цей день, коли всі учні зібрались в тій самій світлиці, «роздався зненацька з неба шум, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони сиділи. І з’явились їм поділені язики, мов вогонь, і осів на кожному з них. Усі вони сповнились Святим Духом і почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти.» (Ді. 2, 2-4). Звернімо увагу на особливі прикмети цієї події – шум, вогнені язики й дар говорити іншими мовами. 

Як і в Старому Завіті, великий шум супроводжує і прихід Того, хто сходить, щоб навчати апостолів і вірних. Язик змія, спокусника Адама і Єви, ввів у світ смерть. А Святий Дух з’являється у вигляді вогненних язиків, щоб показати, як через вогонь зцілюється смертельна отрута. Дар говорити мовами – це ознака повноти. Апостоли сповнюються вогнем благодаті, її так багато, що вона не може втриматися в них, і всі бачать над ними вогненні язики, і чують різні мови. Їм Христос доручає смиренно й терпеливо проповідувати Євангеліє, щоб не було в світі ні одного, хто б не почув і не зрозумів Благу Вість. Життя – це мова, котра говорить вчинками. Дбаймо про наші вчинки! 

Зісланням Святого Духа на апостолів їм була дарована повнота благодаті, а Христове вчення про Пресвяту Трійцю досягло ясності та повноти. Саме тому в цей день починається історія новозавітної Христової Церкви. 

У неділю П’ятдесятниці Церква прославляє Престяту Трійцю. А в понеділок після П’ятидесятниці святкуємо празник Святого Духа. Східні Церкви з найдавніших часів наступного дня після великого празника віддають честь тим особам, що відіграють провідну роль у цьому святі. Тому в понеділок особливу честь віддаємо Святому Духові як третій Божій Особі. 

Святкування дня Святого Духа Церква починає відправою особливої Вечірні. На цьому богослужінні читаються колінопреклонні молитви св. Василія Великого, в яких ми сповідуємо гріхи наші перед Отцем Небесним і благаємо помилувати нас; просимо також Господа Ісуса Христа дарувати нам Духа Святого, щоб просвітив і зміцнив душі наші, молимося за спочилих батьків і братів наших, щоб упокоїв їх Господь у місці світлім, квітучім і спокійнім. 

Гарна традиція – у свято П’ятдесятниці прикрашати церкви й оселі зеленню, гілками дерев, квітами. Долівки встеляють запашним татарським зіллям, що називається аїр, м’ятою, лепехою. З цією традицією пов’язана ще одна назва – Зелені свята, що збереглася з дохристиянських часів. Прикрашаючи зеленню храми й домівки, прославляємо життєдайну силу Духа Животворящого. 

Федір ВЕЛИЧКО
Переглядів: 489 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus