Головна » 2013 » Листопад » 9 » Чи є підстави до нацистських проявів…
12:09
Чи є підстави до нацистських проявів…
Є номінація, в котрій Україна посідає стабільне перше місце серед країн далекого і близького зарубіжжя. 

– В чому ж це? – здивується у всьому обізнаний читач.

Звичайно ж, в оцінках власної національної гідності, самосвідомості та амбітності… Щоправда, поряд з представниками інших народів, які також поділяють у згаданому рейтингу неодмінно перші місця… 

У чеснотах тут змагаються всі з однаковим успіхом. Німці, з їхньою недавньою тенденцією спромогтися довести унікальність арійської раси. Французи, з неодмінним твердженням, що саме їхні вина і парфуми найсправжніші, а француженки найгарніші і найсексуальніші жінки в світі, росіяни – найхоробріші вояки та найуспішніші у світі гангстери. Євреї знамениті своєю підприємницькою жилкою, толерантністю та найбільшою пристосованістю до життя. Та, мабуть, немає нації, яка б себе не тішила своєю винятковістю. І це нормально. Але саме ми, українці, все одно, найкращі, найрозумніші, найпідприємливіші і найхоробріші і найсправжніші.

У будь-якого поняття є неодмінні складові, іноді приховані небезпеки. Тож, давайте спробуємо їх відшукати на тому рівні, на якому перебуваю і я сам, тобто на пересічному.

Кажуть, якщо хочеш щось довести, за приклад використовуй власний досвід, потім переходь до спостережень та роби узагальнені висновки. Мені розповідала вже покійна бабуся, що у її мами перший чоловік приблудився з Бессарабії. Прабабця його дуже кохала, бо був він струнким, чорнявим, карооким, у міру задиркуватим, хорошим господарем. 

– Хоч і розмовляє з ледь помітним акцентом, зате нащадки будуть гарними. Не рівня вам, – задерикувато виправдовувала прабабуся свій вибір перед подругами і односельцями. І, як свідчить сімейна історія, не помилилася, бо моя бабця Келя була дуже привабливою. З чорними, розлогими бровами, великими карими очима та густим волоссям.

Дулубаючись в архівах, я не знайшов його однозначної національної приналежності. Задовольнився тим, що всі ми, радянські люди – родом з Жовтня 1917-го. Прабабця народила вже від другого чоловіка (де дівся перший, мені не відомо) двох синів різної вдачі. Один був Йосипом. Інший Олексієм. Загинули вони під час громадянської війни. Один зарізав іншого за те, що останній відмовився зберігати награбоване першим людське добро у своєму хліві. Згодом я «розкопав», що батько їх був з північної Буковини, що в той час належала Румунії. Бабуся розповідала, що брати різнилися за вдачею і уподобаннями. Йосипа, ніби підкинули цигани, у той час, коли Олексій тягнувся до хати. Любив шити і майструвати. За що полюбився односельцям і став батьком моїй матері. Після вбивства рідного брата, сам Йосип склав голову десь у Херсонських степах, де, як відомо жили всі: греки, болгари, серби, шведи, швейцарці, німці і, навіть, православні ефіопи. За словами дослідника академіка Петра Толочка, царський уряд заселяв ці землі переселенцями з Балкан, центральної та Північної Європи. 

Навряд-чи в Україні сьогодні можна знайти генетично «чистого» українця, як і в Німеччині арійця. Звідки ж виникає фашизм, войовничий екстремізм і нацизм, якщо враховуючи «чистоарійське» коріння самого Гітлера, у нього бабуся виявилася, зрештою, єврейкою? Чому після фізичного і ідеологічного знищення фашизму (нацизму), як явища, все ще проростають корінці екстремізму на етнічній основі у «модних» ідеологічних течіях і псевдо наукових концепціях? Чому державі інколи доводиться вживати заходів щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин? Враховуючи вищесказане, завжди необхідно бути напоготові дати відсіч будь-яким, навіть ретельно замаскованим проявам ксенофобії, бо якщо ретельно придивитися до генетичного дерева будь-якого громадянина України, та й не тільки, можна знайти дуже різноманітні національні коріння.

Юрій Горовий, «Слово»
Переглядів: 409 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus