Головна » 2018 » Червень » 27 » Чарівний куточок у центрі Європи
11:29
Чарівний куточок у центрі Європи

Виховання любові до рідної землі починається з відкриття незвіданого, подорожей до місць, які зберегли свою первозданність, особливий, яскравий національний колорит.
Учні 10-б класу НВК «Гімназії «Інтелект» ЗОШ І-III ступеня» тривалий час плекали заповітну мрію побувати у казковому краї, що зветься Карпатами. Передувала ретельна підготовка – від вибору готелю до маршрутів та цікавих об’єктів, вивчення карт регіону, кошторис, щоб з мінімальними витратами отримати максимальне задоволення від поїздки. І ось ми вже в Івано-Франківську, який недарма називають «Воротами Карпат». Екскурсоводи Юлія Валько, Оля Полоннікова ознайомили нас з унікальним Франківськом (місцева назва міста), яке з’єднало Карпати і Покуття, Прикарпаття і Закарпаття, Дністер і Прут, Буковину з Галичиною, Бескиди з Чорногорією. Містом, яке є перлиною в скарбниці України, за оригінальність архітектури його називають «молодшим братом Львова». Вразило дерево Щастя, «Стометрівка», сквери, парки. А ще квіти, квіти, квіти... Жодна конференція, шкільний урок не дав би дітям стільки знань, як ця екскурсія містом, що тривала вісім годин і пролетіла як одна мить.
Наступного ранку прямуємо до м. Яремче. Гірські вершини, чисте повітря, безмежний простір, який хочеться обійняти. Йдемо до водоспаду Прибій, милуємося спорудами-мостами, збудованими ще австрійцями, знайомимося з геологічними пластами, дух захоплює від величі та сили річки Прут, скель Довбуша. Це був підготовчий етап перед найважливішою мрією – Говерлою.
Всі розуміли, що наступний день буде не з легких як для дітей, так і керівників. Втомлені, але щасливі повертаємося до місця прописки. Ранок почався з КПП Карпатського національного парку, поблизу Ворохти на турбазі «Заросляк». Із гарним, піднесеним настроєм йдемо казковим лісом вздовж гірської бурхливої річки, яка живиться снігами, що біліють на вершині, потім проторює шлях через скам’янілі пісковики Карпат, шліфуючи їх, як досвідчений ювелір. Вода кришталево чиста, п’єш її, і сили тієї первозданної води юрського періоду наповнюють тебе непізнаною величною силою. Далі – полонина з неземною красою. А підніматись дедалі важче і важче, серце калатає, і тебе оточує безмежне море чистого, п’янкого карпатського повітря, якого чомусь не вистачає. Крок за кроком піднімаємося до Малої Говерли, що у підніжжі нашої мети, до якої рукою подати, але ця сотня метрів найтяжчі, збираємо всю волю в міцний кулак і рухаємося тільки вперед... І ось осяяна весняним сонцем вершина. Краєвид зачаровує, і вже немає втоми, і забули непростий підйом. А навкруги – дух невимовної свободи, і десь далеко-далеко відійшли всі неприємності, і ти відчуваєш себе на декілька метрів ближче до раю. Бо тільки тут відчуваєш велич і силу матінки Природи. Далі – фотосесія біля прапора, тризуба, Хреста, освяченого всіма конфесіями України...
Десятий навчальний рік успішно закінчено, вершину підкорено! Ми з вами стали іншими, ближчими, згуртованими спогадами, яких не забути, тими, які змінили нас зсередини, залишили глибокий слід на все життя. На Говерлі – частинку себе, бо, за словами великого філософа: «Щастя не в тому, що ми у чомусь досягли успіху, а в самому досягненні цього успіху».
Попереду в учнів цікаві пригоди, розваги. 10-б, це останні ваші безтурботні канікули. Гарного вам відпочинку, незабутніх вражень, бо попереду – наступна вершина: успішне закінчення школи, ЗНО, вступ до закладів вищої освіти і просто дорога у доросле життя.

Наталія КОВАЛЬЧУК, класний керівник

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 453 | Додав: slovo
comments powered by Disqus