Головна » 2015 » Квітень » 18 » Бережіть свої оселі від вогню!
11:16
Бережіть свої оселі від вогню!
Екстремальні кліматичні умови, що спостерігалися останніми тижнями на теренах Київщини, спричинили ряд великих пожеж, у тому числі й у Вишгородському районі. 
 
У другій половині дня 15 квітня на пункт зв’язку 37-ї Державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про пожежу трав’яного настилу в c. Лісовичі. До місця події було направлено черговий караул 38-ДПРЧ (Димер). Стояла спекотна та вітряна погода, що сприяла швидкому розповсюдженню пожежі. Вогнем було охоплено притулок для тварин. Знищено та пошкоджено 16 вольєрів, кухню, господарчий блок, загинуло декілька десятків собак. Рятувальниками та працівниками притулку було врятовано близько 25 собак, ветеринарний блок та приміщення для персоналу.
 
– На щастя, обійшлося без людських жертв, – повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника районного відділення ГУ ДСНС України в Київській області Володимир Веремєєв, – однак матеріальних збитків та загибелі тварин уникнути, на жаль, не вдалося. 
 
– До отримання висновків судової експертизи про підпал говорити завчасно, – розповідає начальник районного відділу міліції Вишгородщини Павло Панфьоров, а поки що проведено попередні слідчі дії. Подію занесено до єдиного реєстру досудових розслідувань. Скажу лише, що потенційне покарання за подібні злочини передбачає десятирічне позбавлення волі.
 
Ще одна резонансна пожежа сталася у середу в населеному пункті Любидва. 89-літній місцевий  житель Василь Ковалевський виявився палієм мимоволі, бо, за його свідченнями, аж ніяк не передбачав пожежу, а хотів лише цивілізовано спалити суху траву навколо будинку. Від неї і зайнявся навколишній хмиз та кілька побутових та  житлових приміщень.
 
– Це не перша пожежа, що є результатом людської безтурботності. Нещодавно сталася й інша, подібна. Населення наше переважно похилого віку. Сучасні засоби пожежної безпеки відсутні, найближча професійна пожежна частина знаходиться за 40 кілометрів. Тому захист від пожеж організовуємо як можемо, тобто не завжди ефективно, – бідкається сільський голова Валентина Жарська і дякує за особисту участь у ліквідації пожежі місцевому депутату Олені Чикаловець, пожежникам Дніпровсько-Тетерівського лісо-мисливського господарства та Димерській пожежній частині. 
 
Рятувальники поспілкувалися з дідусем і на запитання, чи відчуває він провину за скоєне, той  відповів просто: –  Я відчуваю провину тільки за те, що підпалив у себе на подвір’ї. А за те, що у сусідів будинки погоріли – не відчуваю, адже навмисно їх не підпалював. І таких несвідомих мешканців на Київщині вистачає. Тільки у період Великодніх свят в області виникло 96 пожеж трав’яного настилу а через них горіли  і господарчі, і житлові будівлі, ліси і поля.  
 
Пожежники розповіли місцевому населенню про правила пожежної безпеки, яке особисто переконалося у тому, що ці правила треба знати і виконувати їх, бо можна залишитися без даху над головою.
 
Не слід забувати і про лісові пожежі. Адже цього року траплялися випадки, коли вогонь із лісу перекидався на житлові будинки. А причини вогню  різні: вітер, вологість повітря, температура, час, який пройшов після випадання опадів. Але існує й людський фактор: кинутий недопалок, непогашене вогнище,  відсутність мінералізованих смуг, які досить ефективно запобігають розповсюдженню вогню, відсутність водойм, призначених для забору води в разі виникнення пожежі, а також брак предметів пожежо­гасіння на території лісництв. Усі вищевказані причини слугували виникненню більше сотні пожеж на загальній площі 27,65 га.
 
Шановні мешканці Київщини! Головне управління ДСНС України у Київській області звертається до вас з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди оточуючим та довкіллю.
 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Фото з сайту МНС у Київській області
Категорія: Київщина | Переглядів: 487 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus