Головна » 2019 » Червень » 06

Водолази завжди напоготові

Водолази завжди напоготові

 Їх стихія — вода, а метою є не лише підкорення підводних течій, а й допомога людям. Мова йде про водолазів, для кого водний світ став рідним, а робота — справою життя. 
До району виїзду Групи водолазно-рятувальних робіт Вишгородського району Київської області входить вісім районів: Вишгородський, Києво-Святошинський, Іванківський, Броварський, Макарівський, Фастівський, Васильківський, Чорнобильський, що займає велику територію та охоплює акваторію: Київського водосховища, Дніпра, Десни, Тетерева.
Обов’язки працівників Групи водолазно-рятувальних робіт Вишгородського району Київської області поділяються на рятувальні роботи і підводно-пошукові заходи. Окрім цього, водолазами було проведено обстеження 12 об’єктів  місць масового відпочинку ... Читати далі »

Вишгород – свідок сивої давнини

Вишгород – свідок сивої давнини

За ініціативи Вишгородського клубу інтелігенції, в суботу, в приміщенні Вишгородської районної бібліотеки, науковець та краєзнавець Вадим Перегуда прочитав лекцію для громади міста «Історія походження міста Вишгород».
Перша згадка про існування Вишгорода датується 946 роком. Під цією датою у літописі «Повість минулих літ» він згадується як град княгині Ольги, є така думка, що місто Вишгород батьки подарували Ользі як посаг, а тому він часто згадується як Ольжин град.
 Вишгород був найближчою до столиці резиденцією великих київських князів. За часів Ярослава Мудрого стає значним духовним центром Русі. Із 1020 року в ньому перебували останки перших святих мучеників – князів Бориса і Гліба. Роль Вишгорода, як значного духовного, релігійного центру ... Читати далі »

Б’ють пороги, місяць сходить...

Б’ють пороги, місяць сходить...

Кількість дніпровських порогів протягом століть визначалася по-різному. Візантійський імператор Костянтин VII Багрянородний у середині Х ст. згадував сім порогів. На карті «Точний опис Великого Князівства Литовського…», виданій Миколаєм-Христофором Радивілом у 1613 р., позначено 9 порогів. 13 порогів названі в поемі Самуїла Шимановського «Марс савроматський…» 1642 р. та показані на карті Г. де Боплана «Частина ріки Борисфена від фортеці Кодак аж до острова Хортиці…» 1652 р. В той же час на «Карті течії рік Дніпра та Бугу…» 1775 р., «Генеральній карті Новоросійської губернії…» 1779 р. та «Плані ріки Дніпра з розділенням островів…» 1780 р. бачимо 10 порогів. Академік В. Зуєв у 1781 р. пові ... Читати далі »