Головна » 2017 » Серпень » 31

Український Єрусалим

Український Єрусалим

Про наявність древньої бібліотеки в Межигір’ї свідчить Г.Ю. Сафонова, дружина головного інженера по будівництву урядових будинків і споруд при управлінні справами Ради Народних Комісарів УРСР М.В. Сафонова, який три роки керував будівництвом урядових дач у Межигір’ї. Його начальником на будівництві був гебіст Журавицький, а заступником Сафонова працював Келлер О.Л., начальником АХО – гебіст майор О.М. Щербина. М. Сафонов під наглядом своїх безпосередніх начальників по будівництву брав участь у знищенні межигірських святинь і у побудові нових споруд. Його дружина була на той час вагітна і безвиїзно жила з чоловіком у Межигір’ї. Для неї була виділена кімната у приміщенні дачі С. Косіора. Коли настав 1937 рік і безперервно йшли арешти, люди стали боятися одне одного, і тому вагі ... Читати далі »

До «Лесиних джерел»

До «Лесиних джерел»

Тетяно Степанівно! Вчителько перша!
Ми з Вами учились, росли.
Ви першою вчили курчат жовторотих
Доріг у лебідки й орли.
Життя нас шліфує чи перетирає,
Складний у нас видався вік,
Та роки дитинства і юності в серці 
Лишаються з нами навік.

Такими віршованими рядками випускник 1976 року Вищедубечанської школи Василь Леоненко звертається до першої вчительки Тетяни Степанівни Тєрєхової. А ми всі, його однокласники, підтримуємо ці слова.
З душевним трепетом і хвилюванням ішли ми в гості до нашої першої вчительки після 41 року розлуки. Кожен із нас згадував свою подію чи вчинок, пов’язані з Тетяною Степанівною. Адже з першого класу по восьмий вона була поруч з нами – першою вчителькою, другою мамою, порадником і просто другом. ... Читати далі »

До «Лесиних джерел»

До «Лесиних джерел»

Щоліта на батьківщині Лесі Українки у Новограді-Волинському на Житомирщині ось уже 30 років проходить міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». Пощастило побувати на цьогорічному ювілейному святі і представникам народного аматорського ансамблю «Лютізька левада».
Святкове дійство тривало три дні. Почалося воно піднесеною ходою учасників свята від літературно-меморіального музею великої поетеси до пам’ятника Лесі Українки, де відбулося урочисте відкриття «Лесиних джерел» під девізом «Я словом правди камінь оживила і житиму, як і жила, на світі». Після цього демонструвався фільм «Лесиним джерелам – 30». А ввечері в палаці культури можна було подивитись драму-феєрію Л. Українки «Лісова пісня» ... Читати далі »