Головна » 2015 » Липень » 16 » 100 днів голови Вишгородської РДА
15:53
100 днів голови Вишгородської РДА

Життя ставить нагальні питання і вимагає їх вирішення

Минуло три місяці, як на посаду голови Вишгородської  райдержадміністрації було призначено Олександра Горгана. Чи достатньо було цього часу аби пройнятися головними проблемами, над якими доведеться працювати, вести діалог із громадою?   100 днів - багато це чи мало, що покладено в основу його повсякденної роботи, що уже вдалося реалізувати і про подальші перспективи діяльності, Олександр Любомирович розповів  на прес-конференції, присвяченій цій події.

Олександре Любомировичу, це стало традицією звітувати перед громадою про роботу, проведену в перші три місяці з часу  призначення на посаду, умовно – за перші 100 днів роботи. Вас призначено на посаду голови райдержадміністрації  у часи досить нелегкі. Чим Ви керувались, коли  зважились взяти на себе таку відповідальність?

– Прийшовши на цю посаду, я чітко усвідомлював, що попереду – непростий час, багато роботи.  Як ви знаєте, суспільно-політична ситуація  є вкрай непростою, тож  основна мета, яку я ставив перед собою  –  це, передусім, збереження стабільності в районі та налагодження взаємодії між владою, представниками громадськості та органами місцевого самоврядування. Щодо відповідальності, то у районі чимало проблемних питань, проте, попри всі політичні та економічні обставини, за останні місяці нам вдалося  втримати соціально-економічну ситуацію у районі, не допустивши її погіршення. Щодо перших вражень від перебування на високій посаді, то відчуваю, що я на своєму місці – стою на твердій землі, із сильною командою навколо, відчуваю себе постійно зайнятий конкретними справами, які дають реальний результат, або дають перспективи їх  вирішення.

За 100 днів я ознайомився із постійними завданнями діяльності районної державної адміністрації, яка проводиться на принципах прозорості підвищення ефективності прийнятих управлінських рішень і направлена на всебічне задоволення прав і свобод громадян. Враховуючи широкий спектр повноважень районної державної адміністрації і розуміючи високий рівень відповідальності за ефективність їх реалізації, мною, як головою райдержадміністрації, та посадовими особами районної державної адміністрації послідовно і наполегливо здійснювались заходи, спрямовані на організацію забезпечення дієвого і результативного функціонування структурних підрозділів адміністрації, їх тісної співпраці (у межах компетенції) з сільськими, селищною радами, територіальними органами міністерств і відомств України та іншими суб’єктами діяльності, які зареєстровані на території району і беруть безпосередню участь у процесах практичного втілення в життя територіальних громад вимог сьогодення.

За 100 днів сформувалися головні пріоритети у роботі.

Перший – головний, це організація роботи РДА в сьогоднішніх умовах на забезпечення успішного проведення антитерористичної операції на Сході України. У районі успішно здійснено п’яту хвилю мобілізації. В сьогоднішніх умовах це доволі складна робота, яка була успішно проведена завдяки злагодженій роботі райдержадміністрації та військового комісаріату.

Ще один напрямок роботи – соціальний захист демобілізованих військовослужбовців. На 7 липня 626 учасників АТО отримала земельні ділянки, найближчими днями очікується ще 300. В населених пунктах землю отримали 140 осіб. Це колосальна робота. У цьому відношенні Вишгородський район один із кращих. Здійснюється шефська допомога військовим підрозділам, зокрема 25-му батальйону за рахунок залучення небюджетних коштів. Звертаємося до підприємців району, до народного депутата України Ярослава Москаленка. Допомога відчутна – це обмундирування, намети, інструмент, продукти харчування, транспортні засоби та все необхідне, але і далі працюватимемо у цьому напрямку. Результатом цієї роботи є подяка, яку нещодавно вручив райдержадміністрації представник 25-го батальйону.

Важливий напрямок роботи, який забирає дуже багато часу і організаційних зусиль – це зведення оборонних споруд у зоні проведення АТО, за окрему ділянку якої відповідає Вишгородський район. Райдержадміністрація звернулася до депутата Ярослава Москаленка, який надав для будівництва фортифікаційних об’єктів 2 мільйони гривень. Допомогу коштами, матеріалами, транспортом, будівельною технікою надавали підприємці та організації Вишгородщини. До 15 липня ця робота повинна була бути завершена і вона успішно завершена. Військовослужбовці тепер захищені надійним щитом. Завдання держави у цьому аспекті виконано на відмінно.

Дуже важливим напрямком роботи є оздоровлення дітей військовослужбовців, які беруть участь в АТО. Планується оздоровити 306 дітей в Івано-Франківській області. Дітей із семи сімей загиблих воїнів АТО і однієї загиблого Небесної Сотні буде відправлено на відпочинок до Чорногорії за сприяння та організації райдержадміністрації. Кошти для оздоровлення дітей виділені народним  депутатом України Ярославом Москаленком.

Райдержадміністрація веде роботу по представленню інтересів учасників АТО. Це організація бійців АТО, яку очолює Денис Париж і організація «Побратим», які організували благодійний фонд і ведуть роботи по створенню реабілітаційного центру. Райдержадміністрація проводить роботу по оформлення установчих документів, залучає кращих фахівців. Триває робота з благодійним фондом «З відкритим серцем у майбутнє», яку очолює Ірина Шугайло. З цими організаціями налагоджена дуже предметна і результативна діяльність, яка дає добрі результати. Вже у вересні планується відкриття центру.

Другий пріоритет – соціальний захист мешканців району, дуже важливий напрямок роботи райдержадміністрації, здійснюється програма «Турбота». Сотні людей вже отримують фінансову допомогу від держави. Багато зусиль робиться щодо спрощеного надання субсидій для населення. Вишгородський район є лідером в оформленні субсидій в області і це, певним чином, знімає соціальну напругу. Станом на 1 липня взято на облік 2593 особи, які перемістилися з тимчасово окупованої території України або районів проведення антитерористичної операції. Надана щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг  2362 особам на суму 6912,3 тис. грн. Станом на 1 липня призначено субсидію на оплату житлово-комунальних послуг 1251 сім’ї, з них: 1120 сімей, яким призначено автоматично, 131 сім’ї, які звернулися вперше.

Третій пріоритет – створення нових робочих місць. З метою створення привабливих умов для нових виробничих підприємств та врахування у проекті плану заходів щодо реалізації стратегії розвитку Київської області на період до 2020 року проектних пропозицій щодо розміщення індустріальних парків, підготовлено та направлено до департаменту економічного розвитку і торгівлі Київської облдержадміністрації пропозиції щодо земельних ділянок, які пропонуються для розміщення індустріальних (промислових) парків.

За 100 днів у районі з’явилося три інвестори. Наприклад, товариство «Полюс» у Сувиді дасть 150 робочих місць. Це ферми для розведення кіз, коней, ягідне виробництво.  У стислий термін інвесторам було оформлено усі необхідні документи, але це була командна робота, було дане доручення голови РДА усім необхідним підрозділам, вивчено усі необхідні документи. З двома іншими інвесторами працюємо, так би мовити, у режимі зеленого світла. Цей інформаційний фон створює необхідний інвестиційний клімат для підприємців і це дає і  дасть результати.

Четвертий пріоритет, надважлива справа для району – наповнення бюджету. Створено міжвідомчу робочу групу, яка займається питання боргів та вишукуванням додаткових джерел фінансування. Вона збирається для роботи двічі на місяць. Результат  проведеної роботи:  погашення  заборгованості по платі за землю трьома  боржниками на суму більше 120,0 тис. грн.;  забезпечення   виконання дохідної частини зведеного місцевого бюджету  за І півріччя  2015 року. Загальний фонд зведеного місцевого бюджету району  без офіційних трансфертів  виконано за І півріччя в обсязі 96927,1 тис. грн. що становить 139,1 відсотка до показників передбачених бюджетами місцевого самоврядування. В абсолютному виразі  перевиконання планових показників власних та закріплених доходів становить 27 млн. 226  тис. грн.  У порівнянні із відповідним періодом 2014 року  приріст доходів становить 32,4 відсотка або 23726,6 тис. грн., у тому числі на 138,9 відсотка забезпечено виконання дохідної частини за червень місяць. Показники доходів загального фонду районного бюджету за півріччя виконано в обсязі 52414,5 тис. грн., що становить 113,1 відсотка до передбаченого плану на  звітний період.

П’ятий пріоритет, якого від адміністрації очікують люди – це реконструкція і будівництво об’єктів соціальної сфери. Це капітальне будівництво, оновлення лікувальних установ, дитячих садків.  Як голова РДА, я контролюю стан будівельних та ремонтних робіт в медичних установах, що  в Пірново, Козаровичах, Катюжанці. Це Вишгородська ЦРЛ, де зроблено гарний ремонт вхідної групи, зараз іде ремонт хірургічного та терапевтичного відділень, це школа в Лютежі. Багато зусиль доводиться прикладати для якісного виконання робіт будівельниками.

Шостий пріоритет – протидія незаконному користуванню надр. Це одна з негативних сторін такої «господарчої діяльності» у районі – незаконне добування піску та чорнозему. Є певна статистика заарештованих вантажівок, є робота разом з ДАІ, але цього замало. На території Вишгорода віднайдено місце для штрафного майданчика і райдержадміністрація вважає, що це питання можна буде системно вирішити, бо зараз просто немає куди поставити заарештований транспорт. А без авто землю не повезеш. Також порушено три кримінальних впровадження. Це відомі на Вишгородщині компанії.

Сьомий пріоритет – ще одна, привнесена, проблема Вишгородщини. Це сміття. Щодо кубатури вивезеного сміття у районі, то тут здобутки колосальні. У порівнянні з минулим роком вивіз сміття збільшився. Комунальні підприємства збільшили завіз сміття на полігони майже… втричі. Такий ось резерв для наповнення бюджету. Районною радою прийнято програму, КП «Комунальник» створено мобільну групу для ліквідації стихійних сміттєзвалищ, буде придбано спецавтомобіль. Основну масу сміття у районі «виробляють» дачні кооперативи, яких дуже багато. Члени садівничих товариств вкрай аморально і по-споживацьки ставляться до природи. Тут теж прийдеться попрацювати щодо укладення договорів, бо не можна ж отримувати послуги від району і нічого за це не платити. Іншого не дано. Райдержадміністрацією ведеться системна робота по укладання договорів на вивезення сміття, сільським головам доручено перевірити наявність таких договорів в усіх підприємствах району. Кожного дня комунальні підприємства отримують нові договори, а це нова робота, кошти. Завдяки рейдам Державтоінспекції вдалося зупинити системний потік із Києва вантажівок із сміттям, які викидали його в лісах та на узбіччях доріг. Це вже результат! Вишгородщина повинна бути чистою!

Восьмий пріоритетпротидія корупції. Вишгородський район на сьогодні є лідером в Україні по запровадженню інноваційних технологій, що однозначно свідчить про результативну протидію корупції. Серед таких технологій – ключових три. Це постійна відеотрансляція з кабінету голови. Завдяки цьому район став відомий не тільки на території України, про це інформувала також закордонна преса. Підтримується режим забезпечення прозорості. Другий момент – оприлюднюється план роботи голови РДА щовечора в соціальних мережах. Третій момент – з 9 липня підписано розпорядження про оприлюднення документів РДА, які  мають соціальну значимість, це розпорядження  і доручення в мережі Інтернет на сайті РДА. На цих антикорупційних інноваціях ми будуємо нову концепцію, яку я називаю «Вишгородський стандарт». У неї входить 4 складові: перша – постійна трансляція в мережі Інтернет, друга – оприлюднення плану роботи, третя – оприлюднення документів в мережі Інтернет, четверта – забезпечення неухильного, якісного, скрупульозного контролю якості роботи РДА з боку громадськості. Це тісна співпраця з Громадською радою.

За 100 днів вдалося вивести район у публічну площину. Вишгородщина заробляє репутацію та демонструє свій рекреаційний  потенціал, готуються програми розвитку ІТ-галузі району.

За 100 днів ми започаткували новий напрямок – це розвиток інформаційних технологій у Вишгородському  районі. З вересня розпочинаємо фінальну стадію. Ця програма Winner OS. Її суть у тому, що людина  навіть без спеціальної освіти за 4 місяці може отримати навики програмування, які забезпечать їй місячний дохід близько 10 тис. грн. Для Вишгородського району – це виклик, це нові можливості. У першу чергу для вимушено переселених осіб. Ми розраховуємо цим покращити становище демобілізованих бійців АТО та безробітних. Буде проведено конкурс, і з найталановитішими будуть працювати вже не дистанційно, а індивідуально. Будуть відбиратися учні десятих класів. Це найоптимальніший вік, для того, щоб виявити талановиту молодь. Ключова концепція розвитку Вишгородського району вкладається в два слова – Вишгородський район – екологічний і інноваційний.  Саме розвиток ІТ-сфери він підпадає в одразу дві позиції. Розвиток галузі спрямований на розвиток концепції району, як екологічного та інноваційного. Тому, що робочі місця створені в ІТ-галузі – всі екологічні. Люди мають змогу дистанційно працювати, вони не створюють техногенного навантаження.

Важливий етап – розвиток зеленого туризму. Оскільки Вишгородський район має колосальну рекреаційну базу, ми реалізуємо програму розвиток зеленого велотуризму. Три веломандрівки ми вже реалізували. Ті села, куди приїхали вело туристи, переконалися, наскільки це цікаво їм, тому що люди приїжджають з живими коштами, витрачають їх там. 25 липня в Пиляві відбудеться  захід обласного рівня – зелений велофорум Київської області. За участі керівництва Київської облдержадміністрації, за участю голів усіх райдержадміністрацій Київської області, активістів велоспільноти. Це дуже важливий напрямок розвитку району. Ми створюємо нову галузь економіки, яка здатна створити велику кількість робочих місць. Це інструмент презентації району, метод боротьби із знелюдненням району.

Культура. Протягом  звітного періоду реалізовано потужні резонансні заходи. 3 квітня  у районному будинку культури «Енергетик»  відбувся благодійний концерт.  Зібрані кошти (1152) грн. –  волонтери  передали сім’ям  земляків, які захищають нашу землю в зоні АТО. 30 квітня  відбулась зустріч голови Вишгородської РДА із представниками релігійних громад району, на якій розглянуті питання про благоустрій територій релігійних громад району та залучення релігійних організацій до певних естетично-виховних програм молодого покоління Вишгородщини. Проведення роботи та співпраця для забезпечення  та впровадження в закладах освіти християнської етики. Створення недільних шкіл для молоді при релігійних громадах. 14 травня відбулася наукова конференція «Старожитності Вишгородщини» приурочена 1000-літтю пам’яті святих князів-страстостерпців Бориса і Гліба та 1000-літтю пам’яті Хрестителя Київської русі – рівноапостольного князя Володимира. 15 травня у районному будинку культури «Енергетик» відбувся святковий концерт до Дня сімї. 1 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Вишгороді пройшов спортивно-розважальний фестиваль «Я-Ми-Україна». Розважальна програма була насичена різноманітними конкурсами, спортивними змаганнями, проведенням майстер-класів, виставками народних умільців, розвагами та концертом. 21 червня за сприяння голови райдержадміністрації  народний хор «Полісся» (с. Гаврилівка) взяв участь у фестивалі хореографічного мистецтва «Веселковий розмай» у м. Долина Івано-Франківської області. культури відбувся перший дитячий огляд-конкурс «Золоте лелеченя». 26 червня у районному будинку культури «Енергетик» відбувся святковий концерт до Дня Конституції України.                                                  

До Дня незалежності України планується проведення  фольклорного фестивалю «Перлини Вишгородщини». Фестиваль-конкурс проводиться з метою подальшого розвитку народної творчості Вишгородщини, збереження та популяризація української пісні та музичної спадщини,  підтримки фольклорних колективів, популяризації народної творчості серед населення,  для творчого обміну досвідом та музичним репертуаром а також підвищення ролі майстерності учасників фестивалю.

Серед результатів, які ми отримали – це створення системи позашкільного виховання дітей. Зараз ми докладаємо значних зусиль, для поновлення та розширення діяльності національної скаутської організації «Пласт». Це громадська організація, але її діяльність є пріоритетом органів державної влади. Це один із найефективніших способів виховання дітей у дусі патріотизму. Із 7 по 13 серпня відбудеться табірний збір «Пласту». Діяльність адміністрації спрямована на забезпечення діяльності мережі патріотичних організацій.

Одна з найскладніших проблем району – транспорт. Ми провели багато засідань транспортних комісій, запрошували перевізників, де їх умовляємо, переконуємо, вичитуємо, сваримо, на кожен конкретний випадок реагуємо. Є результати, ситуація покращилась, і значно. Особливо у тих  селах, які давно не бачили автобусів. Є конструктивний підхід автоперевізника, владу вже чують,  на владу реагують. По ціні на проїзд домовляємось – її не підвищують. Тобто є результати, і громада із вдячність їх відзначає.

Актуальне питання сьогодення – добровільне об’єднання громад. Багато часу та ресурсів було витрачено, зараз цей процес відтерміновано на певний час, але влада Вишгородщини тут спрацювала ефективно, на відміну від інших районів. У нашому ми не спричинили заворушень, конфліктів, ми вийшли на компромісний варіант, у переважній більшості випадків врахували побажання громад. Зараз є нове бачення, нові конфігурації, нові підходи,  зараз ми продовжуємо цим займатися.

За 100 днів перебування на посаді вдалось вивести район у публічну площину. Вишгородщина заробляє репутацію та демонструє свій потужний інноваційний,  рекреаційний потенціал, готуються нові програми розвитку  району. Попереду – багато  завдань. Життя ставить нагальні питання і вимагає їх такого ж їх вирішення. Впевнений, що спільними зусиллями, всією громадою, ми зможемо захистити нашу Україну від ворога, забезпечити її розвиток та процвітання.

 

Інф. «Слова»

Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 988 | Додав: slovo | Теги: вишгород, РДА, Олександр Горган, лялька, Горган
comments powered by Disqus