Головна » 2016 » Червень » 16 » «Змащуємо» виноград йодом
17:39
«Змащуємо» виноград йодом

Чим можна обробити виноград?  Якщо дотримуватися певної схеми обробки – тоді виноград буде захищений навіть у найбільш несприятливих погодних умовах і посилання на міфічні «кислотні дощі» будуть недоречними. 
Після відкриття винограду гола лоза обробляється 3% розчином залізного купоросу (300 г на 10 л води). Залізний купорос діє як фунгіцид, убиваючи грибкові організми, є підживленням (від хлорозу) і, що важливо – стримує розпускання бруньок (за деяким даними на 5-7 днів). Навесні це дуже важливо, тому що завжди існує загроза заморозків.
Другу обробку проводять у стадії 5-6-го листа (тобто зараз), зазвичай до цього моменту вже є загроза зараження мілдью, антракнозом, павутинним кліщем, у сухих регіонах оідіумом.
Проводимо обробку одним з препаратів, що містять мідь (від мілдью, антракнозу), і препаратом, що місить сірку (від оідіума та кліщів). Гарним препаратом з міддю є абіга пік, замість якого можна використати хом, ордан, купролюкс, гарний двокомпонентний препарат поліхом. З препаратів із сіркою – тиовіт джет, кумулус, сірка колоїдна. Непоганим замінником мідних препаратів є препарат полірам, що діє від мілдью й антракнозу.
Третю обробку проводять безпосередньо перед цвітінням. Готуємо бакову суміш у складі: ридоміл голд МЦ (системний препарат від мілдью), стробі (системний препарат від оідіума), актелік (від шкідників) і плантафол (20, 20, 20) – позакореневе підживлення. Замість актеліка можна використати БІ-58 новий або фуфанон, або актару. Замість стробі можна використати топаз, топсин.
У якості підживлення замість плантафолу можна використати нутри­вант+виноград, кеміру, добрива серії «Майстер», тобто ті підживлення, що разом з основними елементами (N, Р, К) входять і мікроелементи.
Після цвітіння, у стадії дрібного гороху проводимо ще раз обробку баковою сумішшю, що й у пункті З. Можна саме такою же сумішшю, але краще замість ридоміл голд МЦ (від мілдью) і стробі (від оідіуму) використати системно-контактний препарат кабріо топ (діє від мілдью, оідіума, антракнозу).
Кабріо топ можна використати і перед цвітінням, тоді після цвітіння використати ридоміл голд МЦ і стробі. Це потужні системні препарати, що забезпечують тривалий захист від основних захворювань.
Для контролю захворювання винограду сірою гниллю обов’язковим є профілактичне обприскування у цвітіння – фазу, коли відбувається первинне проникнення патогена в рослину, одним з кращих препаратів для цього захворювання є фунгіцид світч.
Друге обприскування – ним же перед змиканням ягід у гроні – фазу, коли препарат ще може потрапити на гребінь і захищати гроно зсередини. Якщо немає світча, його можна замінити хорусом (у них одна діюча речовина) або фундазолом.
Перед укриттям виноград обробити нітрофеном. Цей препарат застосовується для боротьби з зимуючими стадіями шкідників і хвороб.
Якщо дотримуватися наведеної вище схеми, тоді навіть у найбільш епіфітотійний рік можна зберегти врожай навіть на найпримхливіших сортах. Слід зазначити, що необхідно строго дотримуватися дозування препаратів і періоди їхнього застосування.
При сильному зараженні кліщем добре діють препарати класу акарицидів – омайт, неорон, але в них великий термін очікування. Тому завжди під рукою необхідно мати препарати сірки – тіовіт джет, кумулус, сірку колоїдну, сірку садову. Треба тільки пам’ятати, що діє не сама сірка, а її пари – тому обробляти нею треба в суху і пекучу погоду.
Усі перераховані препарати (крім сірки) мають великий термін очікування – від 10 до 60 днів. Тому потрібно строго стежити за часом обробок.
Що робити, якщо виноград починає спіти, а обробляти треба? Якщо ягода вже почала офарблюватися і утримується дощова і тепла погода (дуже сприятливі умови для розвитку мілдью, сірої гнилі) або навпаки – суха, пекуча (те, що треба для розвитку оідіума)? Використовуємо інші препарати, термін очікування яких мінімальний, щоправда, і термін дії їх менший, тобто частіше доведеться обробляти.
Для викорінювання мілдью, сірої гнилі гарним засобом є йод. На 10 л води беремо 10-15 мл йоду і склянку знежиреного молока (у якості прилипача).
Для викорінювання спалахів оідіума крім препаратів сірки можна використовувати 1%-й  розчин харчової соди з додаванням прилипача, наприклад, господарського мила. Харчова сода нешкідлива, нею можна проводити обробки в будь-які терміни і її залишкова кількість у плодах не регламентується.
Наведена схема обробок є базовою, хоча є значна кількість інших препаратів, які теж можна використовувати в обробках.

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1567 | Додав: slovo
comments powered by Disqus