Головна » 2013 » Січень » 5 » Зимові водойми мінливі та небезпечні
13:30
Зимові водойми мінливі та небезпечні
Зима – чудова пора відпочинку на льоду. Скільки радощів вона приносить! Забави на ковзанах, лижах, санчатах! Та й зимова рибалка декому дуже до вподоби. Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід. 

Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини. Лід блакитного кольору – найміцніший, а білого – значно слабший. Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см. Для групи – безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см. При пересуванні по кризі треба йти один за одним на певній відстані. 

При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною не менше, ніж 25 см. 

Перш ніж ступити на лід водоймища, треба дізнатися про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета, але обов’язково легкого, який можна вільно тримати в руці. 

Ніколи не треба перевіряти товщину льоду ударами ніг! 

Під час руху кригою слідкуйте за її поверхнею, обходь небезпечні місця та ділянки з кущами і травою. Особлива увага потрібна у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами підприємств. Якщо лід недостатньо міцний, треба негайно повертатися назад тим самим шляхом, крокуючи обережно, без відриву ноги від поверхні. 

Якщо ви таки опинилася в воді, треба знати, що від різкої зміни температури у людини перехоплює дихання, голову ніби здавлює залізний обруч, серце скажено б’ється. Щоб захиститися від смертоносного холоду, організм включає захист – починається сильне тремтіння. За рахунок цього організм зігрівається, але через деякий час і цього тепла стає недостатньо. Коли температура шкіри знижується до 30 градусів, тремтіння припиняється і організм дуже швидко охолоджується. Дихання стає все рідше, пульс сповільнюється, тиск падає. Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, наступає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5-15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання. 

Тому потрібен тверезий розрахунок (ТВЕРЕЗИЙ!). 

По-перше, треба не піддаватися паніці, триматися на плаву, уникаючи занурення з головою та покликати на допомогу. 


По-друге, спробувати вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Намагайся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу. 

Вибравшись на лід, перекотитися і відповзти в той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома. 

Далі, при можливості, переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками немає, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуйте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре вкутатися, по можливості випити чогось гарячого. 

Якщо ви стали свідком того, що хтось провалився у воду, перш за все викличте рятувальників (тел. 101). Далі – потрібен предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку). Якщо ви впевнені, що зможете (чи готові) врятувати людину, крикніть, що ви йдете на допомогу. Наближайтеся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки та підклавши під себе лижі, дошку або фанеру. Обговоріть свої дії з постраждалим (домовтеся про команду, на яку потужним ривком ви будете його тягнути, а він в цей час намагатиметься виштовхнути тіло на поверхню). 

Не підповзаючи до самого краю ополонки, подай потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, мотузку, санки чи щось подібне і спробуйте витягти його на лід. Витягнувши потерпілого на лід, разом із ним повзком повертайся назад до міцної криги або берега. 

Завзятим рибалкам треба пам’ятати, що зимова ловля риби потребує особливо сурового дотримання наступних правил: не пробивати поруч багато лунок, не збиратися великими групами на одному місці, не пробивати лунки на переправах, не ловити рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега. Завжди потрібно мати під рукою міцну мотузку 12-15 метрів із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 грамів на другому, тримати поруч із лункою дошку або велику гілку. 

Звичайно, кожний нещасний випадок на льоду є індивідуальним, і розповісти про всі варіанти щодо дій під час порятунку неможливо, але, як показує досвід, найголовніше не панікувати і правильно оцінити обстановку. Отже, будь обережним, не ризикуйте своїм життям!
Переглядів: 967 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus