Головна » 2016 » Грудень » 29 » Тут б’ється серце Вишгородщини
17:16
Тут б’ється серце Вишгородщини

Любов до рідної землі починається з любові до своєї малої батьківщини, саме до того місця, де ти народився і виріс, де, як казали наші предки, закопаний твій пуп. Саме це місце ми згадуємо, коли знаходимось далеко від рідної землі, саме воно найчастіше приходить у сни, саме з ним асоціюємо свою велику Україну.
Протягом останніх двох тижнів я вже вкотре за життя упевнилась у цих переконаннях, бо мені за цей час пощасливилось відредагувати майбутню краєзнавчу книжку «Усі дороги ведуть у Козаровичі». 
Її автор – Валентин Степанович Тимошенко, уродженець Козаровичів, людина глибоко закохана у своє село, вдячний син своєї малої батьківщини і всієї нашої української землі, бо з перших днів і до останніх дні і ночі стояв на Майдані під час Революції Гідності, з квітня 2014 року займається волонтерством. Стояв біля витоків Дарницької громадської варти, є радником командира цього військового формування і зараз активно працює у цьому підрозділі. А для козаровичан він просто син Степана Харитоновича Тимошенка (по-вуличному «Зажигалка» із роду Салати). І хоча уже понад 50 років Валентин Степанович не живе в Козаровичах, та й досі він упевнений, що всі дороги на світі ведуть до рідного села, часто приїжджає сюди із столиці.
Цей мужній чоловік звалив на свої плечі тяжкий хрест пошуковця, архіваріуса, краєзнавця, аналітика, історика, письменника в одній особі. Протягом 10 років Валентин Степанович більшу частину свого життя проводив в архівх, музеях, фондах, бібліотеках. Зібрав багато унікальних матеріалів, проаналізував їх, виклав у 15 розділах. А ще знайшов за ці роки десятки людей, об’єднав їх у групу співавторів і включив їх спогади, художні твори прозового і поетичного характеру в окремі глави. Зібрано понад тисячу фотографій, унікальних документів, які ілюструють роздуми автора про історію Козаровичів.
От-от вийде два томи книжки із загальною кількістю сторінок (аж дух захоплює) понад півтори тисячі. 
Багатющий матеріал, цікавий, захоплюючий, що у небайдужих людей викличе зацікавлення. Бо я, грішна, читаючи це розмаїття глав, плакала разом із автором новели «Буслівка», заслуженим журналістом Іваном Іваницьким, і сміялася, як дитина, над оповіданням про тварин Володимира Іваницького.
Упевнена, що кожен наш земляк знайде для себе цікаві сторінки у виданні. Вірю, що після знайомства із дорогами, що приведуть  у Козаровичі, краєзнавчий рух у селах Вишгородщини ще більш пожвавиться. Бо такі твори будять думку, тішать серце небайдужих людей, закликають їх творити щось подібне про місця, де вони народилися і живуть. А те, що таких людей багато у Козаровичах, час від часу переконуєшся, коли, наприклад, як у 2014 році під час випускних вечорів у школах, саме при повороті на Козаровичі з димерської траси юні козаровичани великими білими буквами на асфальті вивели: «Тут б’ється серце Вишгородського району!».
Щиро, переконливо і… хвилююче! Все, що зібрано Валентином Тимошенком, не ввійшло у двотомник. Тому задумано третю книжку «Козаровичі у війнах ХХ і ХХІ століття», де автор повідає про козаровичан-воїнів.
Отже,  гряде презентація неповторної за змістом дилогії, до якої, сподіваюсь, долучиться і кінотрилогія «І бусли прилетять у Козаровичі», яку було знято в 2010 році державною телерадіокомпанією «Всесвітня служба УТР»

Валентина ОСИПОВА, Демидів

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 689 | Додав: slovo
comments powered by Disqus