Головна » 2016 » Листопад » 3 » Свято людей, що поспішають на допомогу
20:48
Свято людей, що поспішають на допомогу

 Вишгородський територіальний центр соціального обслуговування – структура, яка активно реалізує державну політику у соціальній сфері. Напередодні Дня працівника соціальної сфери – наша розмова з директором територіального центру, заслуженим працівником соціальної сфери України Наталією Петрівною РУДЬКО.
– В Україні створено чимало організацій, котрі за своїм профілем діяльності покликані вирішувати соціальні та побутові проблеми літніх одиноких людей, інвалідів, дітей-сиріт, багатодітних родин, безробітних. Вишгородський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – у числі таких організацій. І щоденну свою роботу спрямовує на те, щоб усіх підопічних, які на старості літ залишились одинокими і потребують щоденної допомоги, огорнути увагою, допомогти у вирішенні побутових питань, підтримати морально.
– Професія соціального працівника, як жодна інша, потребує вміння перейматися чужим болем та співчувати йому. А ще брати на себе відповідальність за долю іншої людини. Не дивно, що працювати тут може далеко не кожен…
– Але ті, котрі працюють, якраз і вирізняються професіоналізмом, вмінням реагувати на складну життєву ситуацію та знаходити потрібні слова, щоб підтримати наших підопічних, які з нетерпінням чекають наших соціальних робітників. Незважаючи на невеликі заробітні плати, вони сумлінно виконують свою роботу, багато хто з них працює у соціальній сфері десятки років. Це Людмила Іванівна Давиденко та Ніна Анатоліївна Патрушева з Димера, Олена Миколаївна Чикаловець з Вахівки, Любов Василівна Хасанова з  Федорівки, Віра Миколаївна Давиденко з Абрамівки, Ніна Миколаївна Терещенко з Нижчої Дубечні, Валентина Іванівна Радука з Боденьок та інші. 
– У територіальному центрі кілька відділень, через які надаються послуги мешканцям району. Будь ласка, розкажіть детальніше про роботу структурних підрозділів центру.
– Центр – це чотири структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома; відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового  проживання; відділення  денного перебування; відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги. Відділення територіального центру обслуговують 1760 одиноких непрацездатних громадян. Доволі серйозне навантаження у працівників відділення соціальної допомоги вдома, яке вже більше 20 років очолює Ганна Митрофанівна Гриненко, – на обслуговуванні 56 соціальних робітників перебуває 710 осіб. Нашим соціальним робітникам доводиться виконувати різноманітні роботи: проводити косметичне та генеральне прибирання в будинку підопічних; закуповувати продукти харчування та ліки; у сільській місцевості – допомагати в обробітку присадибної земельної ділянки, підносити воду, паливо. На соціальних робітників наші підопічні можуть покластись і коли потрібно оформити документи на отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та інших видів соціальної допомоги, внести платежі, оформити документи на санаторно-курортне лікування, в соціальні заклади.
– У відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання нинішнього року завершено капітальний ремонт одного з корпусів. Але проблем там ще залишилось чимало…
– У відділенні стаціонарного догляду, яке очолює Людмила Петрівна Ісаюк, у нинішньому році, дякуючи райдержадміністрації та депутатському корпусу, завершено капітальний ремонт спального корпусу. 25 наших підопічних, більшість з яких лежачі, отримали значно кращі і більш комфортні умови перебування, бо приміщення буквально переродилось зі старої будівлі у сучасно облаштований соціально-медичний заклад. Однак, тут ви правильно сказали, потрібно невідкладно провести ремонт у корпусах, де розміщена кухня і пральня, і ми знову надіємося на підтримку голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана, виконуючого обов’язки голови райдержадміністрації  Вячеслава Савенка, голови районної ради Ростислава Кириченка. Створити всі необхідні умови для комфортного перебування тут наших підопічних – першочергове завдання. Адже тут постійно перебувають особи, у котрих немає близьких родичів, для багатьох – це останнє пристанище у житті, їх рідний дім.
– Назва «відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги» вже сама за себе говорить… 
– Так, саме через це відділення за рішенням районної комісії виділяється одноразова матеріальна допомога малозабезпеченим громадянам за районною комплексною програмою «Турбота». На виході з відділення – рішення комісії набирає конкретної суми конкретній людині. Однак, працівникам відділення, яке очолює Людмила Вадимівна Норець, щоб підготувати і представити на розгляд комісії проект рішення, треба багато попрацювати – переглянути і перевірити стоси документів, вивчити всі нюанси клопотання, щоб переконливо заявити на засіданні комісії, на яку матеріальну допомогу має право розраховувати та чи інша особа.
– Найбільш широкі «повноваження» у відділення денного перебування…
– Так, у цьому відділенні, яким керує Ірина Василівна Пилипенко, досить широкий спектр повноважень, адже воно надає соціальні послуги, спрямовані на усунення обмежень життєдіяльності, підтримку соціальної незалежності та активної життєдіяльності громадян похилого віку та інвалідів. Надаються у відділенні також соціально-педагогічні, інформаційні, юридичні та психологічні послуги, постійно проводяться цікаві заходи, спрямовані на розширення культурних контактів та соціальних зв’язків пенсіонерів, на розвиток їх різнобічних інтересів і потреб, розкриття здібностей та талантів, на пропаганду здорового способу життя та формування позитивного світогляду. 
На базі відділення денного перебування створено Університет третього віку «Активне довголіття», на факультетах якого наші підопічні отримують знання з інформатики, здорового способу життя, активно розвивають свої творчі здібності. Справжньою нашою гордістю є, створений з числа підопічних та працівників відділення, фольклорний колектив «Золотий вік» (художній керівник Тамара Михайлівна Шевченко, музичний керівник Віктор Олександрович Туровський), який з успіхом виступає на наших та районних заходах, неодноразово ставав лауреатом обласних конкурсів. Доречно буде сказати і про те, що в нашій роботі ми маємо чимало однодумців в особі владних структур, органів місцевого самоврядування, громадських організацій і депутатів усіх рівнів, організацій та закладів, які, так як і ми, здійснюють повноваження в соціальній сфері. Усім їм, у переддень нашого свята, дякую за співпрацю і бажаю здійснення усіх планів і задумів. 
–  А що для Вас особисто робота в соціальній сфері, адже за освітою Ви педагог, інша трохи сфера?
– Робота у соціальній сфері – це та ж педагогіка, а куди більше – психологія. Адже щодень стикаєшся з десятками людських проблем, спілкуєшся з немічними згорьованими людьми, для яких чи не найбільше щастя, щоб їх вислухали, розділили з ними їх біль, страждання, відгукнулись на наболіле, щось порадили… Наші підопічні – це не просто літні люди, котрі за роки свого життя схилились під тягарем проблем, тяжких потрясінь і переживань, виконаної роботи і пройдених доріг. Ці люди – це наше багатство, скарбниця досвіду, мудрості та знань. У наших можливостях налагодити місток між ними та молодшим поколінням, щоб цей досвід передати, зробити так, щоб навіть у таких одиноких людей завжди світився в душі теплий вогник надії, щоб вони отримували допомогу, відчували підтримку. І саме з таким настроєм, з такими намірами і я, і мої колеги йдемо щодень на роботу.
День працівника соціальної сфери – свято людей, котрі щодень поспішають на допомогу іншим. Професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки зі службового обов’язку, а й за велінням совісті та покликом душі. Користуючись нагодою, звертаюся до колег зі словами глибокої поваги та вдячності: дякую за ваш трудовий подвиг, за той вагомий внесок, який ви робите у нашу загальну справу. Щиро бажаю всім міцного здоров’я, родинного затишку, щастя, успіхів у роботі, мудрості і витримки у всіх життєвих випробуваннях, невичерпної енергії для творення добра. 

Розмову вів Олександр КОНОНЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 488 | Додав: slovo
comments powered by Disqus