Головна » 2013 » Травень » 18 » Святиня повернулася додому
12:54
Святиня повернулася додому

В Україні відзначили свято перенесення мощей святих Бориса та Гліба. Прикметно, що цього дня одна з унікальних ікон православного світу – Вишгородсько-Володимирська Богородиця після довгих мандрів повернулася додому, у храм Бориса і Гліба, що у Вишгороді. 

 
Ікона Володимирська (Вишгородська) Божа Матір має дивну, трагічну і таємничу історію. За легендою, Вишгородська ікона Божої Матері була написана самим Євангелістом Лукою на липовій дошці від столу, за яким сидів Ісус Христос із матір’ю та батьком. Вона є найстарішою з усіх Богородичних чинів. Коли Марія побачила свій намальований образ, то промовила «Віднині ублажатимуть Мене всі роди. Благодать Народженого від Мене й Моя нехай буде з цією іконою». 
 
На початку ХІІ століття візантійський імператор подарував ікону києворуському князю Мстиславу, і святий образ поставили у Дівочому монастирі Вишгорода, улюбленому помісному уділі першої української християнки, великої княгині Ольги. 
 
На той час Вишгород був одним із найрозвиненіших міст і центром паломництва, адже саме там поховано київських князів, святих Бориса і Гліба, великомучеників, убитих своїм рідним братом, Святополком Окаянним. Поруч з їхніми мощами і була поставлена ікона Вишгородської Божої Матері. Але захищала вишгородців святиня недовго, – вже за сто років син київського князя Юрія Довгорукого, володимиро-суздальський князь Андрій зруйнував частину Києва і викрав образ, вивізши до Володимира-на-Клязьмі. На жаль, і на цьому мандри ікони не завершились. На початку ХІІІ століття Батий знищив місто і викрав оклад ікони, а ще за півтора століття Тохтамиш зробив це вдруге. Згодом образ перевезли до Москви, де він знаходиться і досі, але вже під назвою «Володимирська Божа Матір». Існує припущення, що свого часу її реставрував всесвітньовідомий український іконописець Андрій Рубльов. 
 
 
Рік тому за ініціативи голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка та за сприянням Блаженнійшого Митрополита Київського і Всієї України Володимира під час особистої аудієнції з Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом було досягнуто згоди в тому, що відома на весь світ чудодійна ікона Вишгородської Божої Матері має повернутись на Батьківщину. 
 
Однак, зважаючи на те, що оригінал ікони зберігається з дотриманням спеціальних температурних режимів у Третьяковській галереї, було отримано згоду на виготовлення високохудожньої копії цього образу. Святиню минулого року було привезено на Київщину. Весь цей час ікона Володимирської (Вишгородської) Божої Матері подорожувала містами України, щоб усі бажаючі мали можливість прикластися та помолитися до Вишгородської святині. 
 
 
Сьогодні ікону Володимирську (Вишгородську) Божу Матір з Києво-Печерської лаври за участі Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, близько тисячі вірян, голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка було введено в Церкву святих Бориса і Гліба, де вона і почала свій історичний шлях понад 10 сторіч тому. 
 
«Духовність – це той стрижень, на якому тримаються народи та нації. І мені приємно що напередодні 1025 річчя хрещення Русі на Київщині відбулося повернення Християнської святині на своє історичне місце. Саме з хрещення Русі почалися витоки нашої культури та державності. І ми повинні цінувати, берегти і примножувати цю історичну пам’ять», – зазначив голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк. 
 
– У День святих Бориса та Гліба відбулося введення в храм ікони. Повернення цієї святині є для нас, вірян, великим святом. У кожного в серці має бути віра у православ’я, – наголосив отець Димитрій, настоятель храму св. Бориса та Гліба. 
 
Інф. «Слова» 
фото Андрія Максімова та з сайту КОДА
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 500 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus