Головна » 2018 » Червень » 7 » «Старожитності Вишгородщини»
17:10
«Старожитності Вишгородщини»

31 травня у великому залі адмінбудинку Вишгородським історико-культурним заповідником за доброю традицією було проведено науково-практичну конференцію «Старожитності Вишгородщини». На XXIV історичну конференцію завітали голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок, заступник голови Вишгородської районної ради Марина Ганіцька, депутат Київської обласної ради Андрій Пещерін, Вишгородський міський голова Олексій Момот, секретар Вишгородської міської ради Тетяна Бражнікова, друзі та колеги ВІКЗ, колектив заповідника і небайдужі мешканці Вишгородщини.
Директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко розпочала конференцію із подяки за підтримку роботи заповідника та проведення XXIV конференції «Старожитності Вишгородщини» Вишгородській РДА, Вишгородській районній раді, Вишгородській міській раді, Управлінню культури, національностей та релігії Київської обласної державної адміністрації, Інституту археології НАН України, Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, історичному факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
«У рамках відкриття щорічної конференції Вишгородський історико-культурний заповідник представляє сьогодні дві експозиції: унікальних старовинних карт ХVI-XIX століття із приватної колекції Дмитра Піркла, на яких є історичне зображення Вишгородщини, й роботи знаного кераміста, гончара Володимира Довганя, з яким ми співпрацюємо у рамках відтворення ужиткових ремесел Вишгородщини на базі ВІКЗ», – зазначила Влада Литовченко.
Присутніх зацікавили експозиції. Співробітники ВІКЗ люб’язно розповідали про кожний експонат. Також можна було особисто поспілкуватися із знаним майстром гончарної справи Володимиром Довганьом.
«Сьогоднішня конференція є дуже показовою. Дякую всім майстрам, які, не шкодуючи свого часу і зусиль, відтворюють історію Вишгородщини і тим самим сприяють розвитку нової історії. Маю надію, що ми зуміємо відтворити не лише нашу самобутню культуру, а й нашу державу, яка буде могутньою і незалежною», – зазначив голова Вишгородської районної адміністрації Вячеслав Савенок.
У рамках відкриття конференції були презентовані видання друга Вишгородського історико-культурно заповідника видавництва «Мистецтво» до 85-річчя із заснування.
«Діяльність ВІКЗ на чолі із Владою Литовченко не дає забути наступному поколінню свою історію для того, щоб вони могли розвивати Україну. Дякую вам за те, що ви робите і продовжуєте робити. Вишгородська районна рада і в подальшому буде сприяти роботі ВІКЗ», – запевнила заступник голови Вишгородської районної ради Марина Ганіцька.
Вишгородський край має багату історію і цивілізаційні надбання, які впливають не лише на сьогодення, а й на формування майбутнього. «Від предків нам дісталась унікальна історико-культурна спадщина. Ми це не тільки повинні вивчати і знати, а й зберегти, популяризувати і передати майбутнім поколінням. Важлива місія на плечах кожного громадянина», – зауважила директор ВІКЗ, кандидат історичних наук Влада Литовченко.
На захід завітав Вишгородський міський голова Олексій Момот: «Дякую всій команді Влади Литовченко, адже ви робите надроботу для того, щоб ми знали свою історію та культуру і мали світле майбутнє. Дякую, що розвиваєте Вишгородський історико-культурний заповідник і що про нього говорять по всій Україні. Люди дійсно переконалися, що Вишгородщина і Вишгород зокрема є потужним історичним центром Київської Русі».
Однак, невідкритого в історії Вишгородщини ще багато, тож роботи тривають, як зазначають співробітники ВІКЗ. Останні знахідки і розробки науковці, історики, етнографи та інші фахівці представили під час XXIV науково-практичної конференції «Старожитності Вишгородщини». Присутня секретар Вишгородської міської ради Тетяна Бражнікова відзначила: «Такі конференції –це можливість для кожного дізнатися більше про свій рідний край та його історію. Дуже вдячна за сучасний підхід ВІКЗ до подання історії, адже ви дали новий поштовх. Саме завдяки цьому ви привертаєте увагу до знакових історичних подій і поширюєте інформацію у маси».
Уже  не один рік на устах мешканців Вишгородського району конференція «Старожитності Вишгородщини». Саме такі заходи дають можливість оцінити потенціал Вишгородщини та створити дієвий план дій для його кращого впровадження. Зокрема під час конференції директор ВІКЗ Влада Литовченко поділилася приємною новиною: «У департаменті регіонального розвитку і житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації у рамках програми розвитку Київщини прийняли проект відтворення історичної пам’ятки – будинок Клюкви, і зараз усі сили покладені на впровадження проекту у життя. Паралельно ми ведемо роботу над відтворенням експозиції». 
Науково-практична конференція «Старожитності Вишгородщини» пройшла у два етапи. Під час першого учасники конференції ознайомилися із історико-краєзнавчими, археологічними та етнографічними дослідженнями Вишгородщини та Київщини, звернули увагу на археологічні дослідження пам’яток церковної давнини. Другий етап конференції поінформував про нові історичні дослідження Київської Русі та середньовіччя, розглянули теорію, методику і практику пам’яткоохоронної діяльності, висвітлили історію Межигір’я від Козацької доби до сьогодення, акцентували увагу на сучасній історії та музейній справі. Варто зазначити, що конференція об’єднує однодумців та розкриває двері перед молодими істориками.  Долучилися колеги з інших історико-культурних заповідників, представники наукових установ, пов’язаних із дослідженням історичного минулого, взяли участь майбутні історики з Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 
Для започаткованої картинної галереї Вишгородським історико-культурним заповідником талановита вишгородська художниця Марина Варченко подарувала картину. Зображення візитівки міста Вишгорода – церква Бориса й Гліба у весняний час, стала першою ластівкою. Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко подякувала за подарунок і висловила сподівання, що до справи долучаться інші майстри пензля, і картинна галерея ВІКЗ поповниться роботами, які продемонструють красу і неповторність Вишгородщини. 
XXIV науково-практична конференція «Старожитності Вишгородщини» щороку збільшує коло учасників, постійно розширює межі доповідей та підвищує інтерес суспільства до історії та культури.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 482 | Додав: slovo
comments powered by Disqus