Головна » 2018 » Вересень » 27 » Скарбниця досвіду, мудрості та знань
15:28
Скарбниця досвіду, мудрості та знань

У перший день жовтня відзначаємо Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні – це ще й День ветерана. Серед установ, котрі покликані опікуватись літніми одинокими людьми та інвалідами, вирішувати їх соціальні та побутові проблеми, є Вишгородський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). 
Про організацію надання соціальних послуг людям похилого віку у Вишгородському районі розповідає директор територіального центру Наталія Рудько.

- Міжнародний день людей похилого віку не можна назвати святом. Однак, це особлива нагода не тільки соціальним службам, а й громаді відвідати своїх односельців поважного віку, ветеранів, розпитати про проблеми й тривоги, висловити підтримку, допомогти. 
До речі, завжди наголошую, що людей, котрі прожили 7, а то й 8 чи 9 десятиліть, не варто називати людьми похилого віку. Адже це – поважний вік. Бо хоч ці люди й схилились під тягарем проблем, втрат, потрясінь, переживань і пройдених шляхів, але вони – втілення знань, життєвого досвіду та мудрості. Й молодші покоління мають ставитись до них, як до дорогоцінного скарбу, оточувати постійною увагою і турботою.
- Повинні… Однак, на жаль, ця Ваша теза на ділі не завжди спрацьовує, й доволі часто люди старшого віку залишаються наодинці зі своїми проблемами… 
- Вишгородський районний  територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) щоденну свою роботу спрямовує на те, щоб усіх підопічних, які на старості літ залишились одинокими і потребують щоденної допомоги, оточити увагою, сприяти вирішенню їх побутових проблем, налаштувати систематичне оздоровлення та культурний відпочинок.
У територіальному центрі працює 83 штатних працівників – це, включаючи, апарат, працівників відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання та соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома. Ми надаємо послуги одиноким громадянам похилого віку вдома у більшості населених пунктів району. Крім того, через відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги мешканці району отримують фінансову підтримку за районними програмами «Турбота» та «Соціальний захист», відділення денного перебування – це «квиток» до організації змістовного відпочинку, діяльності клубів за інтересами, допомога в самореалізації та соціальній адаптації підопічних.
- Наскільки мені відомо, основна діяльність – це допомога одиноким літнім людям вдома…
- Саме так. Наші соціальні робітники, обслуговуючи майже 800 громадян, допомагають підопічним прибрати в будинку, приготувати їжу, оформити субсидію, принести продукти чи ліки, сплатити комунальні послуги, організувати консультацію у лікаря чи оформити документи на санаторно-курортне лікування, в соціальні заклади. Допомога підопічним в обробітку присадибних ділянок в сільській місцевості.
 Дякуємо  усім нашим соціальним робітникам за нелегку працю, а особливо це: Любов Хасанова (с.Рови)  Людмила Лісаківська  (с. Лютіж), Людмила Давиденко (смт Димер), Ольга Бовтуненко  (Демидів), Олена Кузуб (м. Вишгород), Зоя Березинець (Вища Дубечня), Олена Чикаловець (с.Вахівка) та інші. 
 - А ще в Терцентрі є своєрідний «острівок», куди потрапляють літні люди, що не мають рідні - Будинок престарілих… 
- Так, офіційну назву – відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання – для цього закладу в народі рідко використовують. Частіше  кажуть саме так - Будинок престарілих. Однак, цей «острівок» в жодному разі не відрізаний від світу, як острів. Тут досить часто буває районне керівництво, представники територіальних громад та благодійних організацій. А ось інша частина  -  духовне спілкування, заходи для створення доброго настрою  - саме за громадою, благодійними та молодіжними організаціями.
- А що пропонує людям літнього віку відділення денного перебування? 
- Через це відділення наші підопічні отримують широкий спектр культурно-освітніх та оздоровчих послуг. При цьому відділенні працює Університет третього віку «Активне довголіття» з трьома  факультетами – художньо-мистецький,  інформаційних технологій, здорового способу життя. Вже одні ці назви говорять самі за себе і передбачають цікаві лекції і бесіди професіоналів на тему оздоровлення, реабілітаційні заходи на базі районного відділення Товариства Червоного Хреста, організацію екскурсій, відвідання театральних вистав, літературних та тематичних вечорів, знайомство з інформатикою та інше.
При цьому відділенні на базі Вишгородського районного будинку культури працює і фольклорний колектив «Золотий вік», діяльність якого - наша особлива гордість. І не тільки тому, що впродовж невеликого часу своєї діяльності – лише 5 років – він уже став лауреатом численних обласних і міжнародних конкурсів, а й тому, що своєю діяльністю доводить - навіть  у поважному віці  (а в  колективі переважна більшість учасників - люди пенсійного віку) можна вести активний спосіб життя, наснажуватись життєвою енергією не тільки самому, а й підтримувати тих, хто поруч, даруючи добрий настрій.
- Пані Наталю, яку підтримку у своїй роботі Територіальний центр має з боку районної влади, територіальних громад?
- З приємністю хочу сказати, що ми маємо чимало однодумців в особі владних структур, органів місцевого самоврядування, громадських організацій і депутатів усіх рівнів, чимало людей, котрим небайдужа чужа одинока старість, і вони активно підтримують наші проекти.
Найперше йдеться про допомогу з боку влади – саме за сприяння райдержадміністрації та районної ради вдалося зробити, здавалося б, нездійсненне - провести капітальний ремонт двох приміщень відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання. Тепер підопічні відділення живуть в осучаснених і добре вмебльованих кімнатах, винесено до окремого приміщення кухню та пральню. І сьогодні голова РДА Вячеслав Володимирович Савенок та голова райради Ростислав Миколайович Кириченко уважно дослухаються до потреб підопічних, відгукуються на наші прохання.
Активно підтримує нас у нашій діяльності Міжнародний благодійний фонд «Давай допоможемо», який очолює Олена Бондаренко. А на початку вересня нинішнього року ми підписали угоду про співпрацю з генеральним директором асоціації AWO( соціальна служба) округу Бранденбург (Німеччина) Наталією Цицман .З боку цих організацій - допомога та безпосередня  участь в організації змістовного, культурного відпочинку.
Серед наших партнерів - генеральний директор компанії «Альянс краси» Вадим Олексійович Геращенко та депутат обласної ради Роман Володимирович Буковський, депутатський корпус Вишгородських районної та міської, а також Димерської селищної та сільських рад.  Вони розділяють нашу переконаність у тому, що люди поважного віку - наше багатство, скарбниця досвіду, мудрості та знань і сприяють реалізації наших проектів, спрямованих на підтримку літніх людей, ветеранів та інвалідів.

 Розмову вела Галина МАКАРЕНКО
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 433 | Додав: slovo
comments powered by Disqus