Головна » 2017 » Січень » 26 » Рибокопи – проти браконьєрів
18:51
Рибокопи – проти браконьєрів

Київський рибоохоронний патруль контролюватиме дотримання правил рибальства на водоймах Київської області і Київського водосховища, зокрема й за допомогою сучасної техніки. Йдеться про 24 човни, 13 автомобілів, ехолоти, тепловізори та радіостанції, які патрулем продемонстровано громадськості 24 січня у Вишгороді,  на Набережній біля Київської ГЕС.
«На оснащення «пілотного» Київського рибного патруля було виділено 15 млн грн коштів з державного бюджету. Відбір підрядників, закупівля човнів та автівок проводилися через систему «ProZorro», що дозволило зекономити  більше 1 млн гривень. Цей досвід ми використаємо і для інших регіонів України. Зекономлені кошти ми направили на придбання додаткового оснащення, вкрай необхідного для роботи патруля  на воді – ехолотів, приладів нічного бачення, станцій зв’язку. Також повністю розв’язали питання із забезпеченням  патруля по всій Україні паливно-мастильними матеріалами», – повідомив голова Держриб­агентства Ярема Ковалів.
Начальник Київського рибоохоронного патруля Володимир  Мухін  розказав, що  всі придбані човни вироблено в Україні, вони мають різні технічні характеристики та  потужність двигуна від 15 до 150  кінських сил, що необхідно  для роботи на водоймах від малих річок до великих водосховищ  при будь-яких погодних умовах. Автівки «Ford Ranger» та «Renault Duster» є потужними позашляховиками, що дозволять оперативно діставатися акваторії всіх водойм навіть в умовах поганої якості доріг.
Ярема Ковалів подякував усім, причетним до запуску та підготовки «пілотного» рибоохоронного патруля. Окремо голова Держрибагентства подякував інспекторам Київського рибоохоронного патруля, котрі, незважаючи на брак техніки, протягом перших 7 місяців роботи показали хороші результати. Зокрема, завдяки їх контролю над промисловим виловом риби  розпочався процес  детінізації галузі – галузь отримала  плюс 75% вилову у порівнянні з минулим роком на  Канівському водосховищі та плюс 70,6% – на Київському. 
Київський рибоохоронний патруль розпочав роботу 16 червня 2016 року. 44 рибних патрульних пройшли фахове навчання із профільного законодавства, іхтіології, гідрології, спортивної та вогневої підготовки, курс керування плавзасобами та надання першої медичної допомоги. Після навчання рибоохоронні патрульні пройшли стажування у фахівців з Норвегії та Литви. Зарплату рибним патрульним було підвищено з 1,2 тис. до 7,5 тис. грн.
«Наявність сучасної техніки дозволить вивести показники роботи на якісно інший рівень. Із  початку роботи патруля 16 червня 2016 року проведено 549 рейдів, зафіксовано 694 порушень, сума виявлених збитків у Київській області – більше 1,2 млн грн. Зараз ми отримали все необхідне для того, щоб зосередитися на  спецопераціях із виявлення значних  порушень правил рибальства та боротьбі з браконьєрством», – додав Володимир Мухін.
Правопорушники, а точніше – браконьєри ігнорують вимоги закону і завдають великої шкоди відтворенню водних запасів у рибогосподарських об’єктах, використовують заборонені знаряддя вилову, електрострум, вибухові речовини тощо. Вони мають затямити, що за них беруться серйозно.
До речі, 24 січня на гідроакумулюючому басейні Київської ГАЕС пошуковою групою, до складу якої були залучені представники Головного управління ДСНС України у Київській області, Головного управління ДСНС у м. Києві, Першого Спеціального центру швидкого реагування та гуманітарного розмінування, Державного підприємства Мобільного рятувального центру, Вишгородського райвідділу поліції з використанням освітлювального обладнання та квадрокоптера шукали зниклого рибалку. 
Нагадаємо, що повідомлення про зникнення чоловіка, що ловив рибу у забороненому місці біля Київської ГЕС, надійшло до оперативно-диспетчерської служби Вишгородського району 17 січня об 11.20. Пошукові роботи, що проводились впродовж двох перших днів після зникнення, не дали результатів. Рятувальники знайшли тільки гумовий човен та сітки. Тож було прийнято рішення про скидання води по всій площі басейну, яке можливе згідно з технологічним процесом тільки у нічний час – з’явилась можливість обстеження всієї акваторії, яка вкрита кригою. Роботи проводились всю ніч. Всього було залучено 5 одиниць техніки та 25 чоловік особового складу. На жаль, пошуки результатів не дали.
Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки на кризі та правил риболовлі. Бережіть своє життя і в разі нещасного випадку негайно телефонуйте за номером «101».

Інф. «Слова»

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 653 | Додав: slovo
comments powered by Disqus