Головна » 2013 » Травень » 18 » Полеглим воїнам – довічна синівська шана
12:40
Полеглим воїнам – довічна синівська шана
Вшанування Дня Перемоги у Вишгородському районі, як і очікувалося, пройшло урочисто, святково, з ноткою суму та спогадами ветеранів. Мітинги та зустрічі зібрали чимало мешканців району, від малого до старого, біля кожної братської могили у кожному селі. 

У Вишгороді урочистості розпочалися із започаткованого цього року автопробігу воїнів-афганців, учасники якого відвідали братські могили у селах району. Попереду автоколони йшов військовий бронетранспортер. 

Учасники автопробігу та голова райдержадміністрації Олександр Приходько, заступник голови Київської обласної ради ветеранів Георгій Чекерда вшанували пам’ять загиблих воїнів-афганців і поклали вінок із живих жовто-блакитних квітів до підніжжя пам’ятника воїнамафганцям. Біля пам’ятника загиблим у Великій Вітчизняній війні воїнам відбувся мітинг, на якому до учасників приєднався голова обласної ради ветеранів Іван Коваль. Після чого автопробіг рушив далі, на Лівий берег… 

Димерська громада зібралася у День Перемоги біля братської могили. В почесній варті були задіяні військовослужбовці президентського полку. Присутні на мітингу згадали загиблих земляків, страшні епізоди війни, вислухали проповідь отця Богдана, гарячі слова про Перемогу від голови Димерської організації ветеранів Віри Калініченко. Тут Олександр Приходько також поклав квіти до пам’ятника, а ще отримав від селищного голови Леоніда Кучерявого подарунок – книгу «Ми пам’ять збережем навіки», у якій зібрані історичні події, факти, інформація про те, що відбувалося на землях Димерщини під час війни. 


Мітинги відбулися у кожному населеному пункті. Голова райдержадміністрації встиг побувати у Старих та Нових Петрівцях. «Цей незабутній день уособлює героїзм, силу духу, ратну працю й вічну скорботу за мільйонами нерозквітлих українських доль, нездійснених мрій і задумів. Для нас, нащадків солдатів Перемоги, найвищою життєвою істиною є вірність їх справі і громадянському обов’язку, довічна синівська шана і повага. Наш земний уклін усім, хто виніс роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував рідний край», – з такими словами звернувся Олександр Приходько до старопетрівських ветеранів і громади.
 

Новопетрівчани разом зі своїм сільським головою Радіоном Стареньким як завжди вшановували свято Перемоги на території музею «Битва за Київ у 1943 році». До пам’ятника загиблим традиційні гвоздики та весняний бузок разом з громадою поклали голова райдержадміністрації Олександр Приходько, заступники голови РДА Валентина Духота, Тамара Овчиннікова, заступник голови районної ради Олександр Глущенко, Радіон Старенький та директор музею Іван Вікован. 

У День Перемоги на території Спасо-Преображенської обителі милосердя в урочищі Суха поблизу хутора Петрівське відбулося перепоховання останків загиблих смертю хоробрих 72 бійців та командирів, які були знайдені загонами громадської історико-пошукової організації «Пам’ять». Хлібом і сіллю зустріли послушниці обителі гостей Олександра Приходька, Валентину Духоту та Тамару Овчиннікову. До речі, пошуковці нагородили їх медалями за благодійну діяльність – керівники району завжди відгукуються на прохання допомогти, таким чином вносячи вклад у цю справу. А Олександр Олексійович, у свою чергу, подякував пошуковцям за їхню важливу роботу, вручив грамоту та грошову винагороду. Серед відзначених пошуковців був і заступник керівника спеціалізованої пошукової групи «Перемога» Сергій Гафаров. Перед обрядом поховання, отець Діонісій (храм Бориса і Гліба) відслужив панахиду. Потім відгримів військовий салют... 


Тільки за 2012 рік у Київській області пошуковими організаціями знайдено та урочисто перепоховано біля 400 останків воїнів Червоної Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Пошуковцями знайдено та передано до музеїв велику кількість зброї та солдатських речей тих часів. 

Сприяння місцевими органами виконавчої влади Київщини роботі пошукових громадських організацій буде продовжено та значно розширено завдяки проекту програми пошуку і впорядкування в області пам’ятних місць та поховань жертв війни і політичних репресій на 2013-2017 роки, що знаходиться на узгодженні в облдержадміністрації та обласній раді. 

Ольга ПЕТРЮК, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 496 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus