Головна » 2018 » Вересень » 13 » Основний меседж: вчитися – це цікаво
17:15
Основний меседж: вчитися – це цікаво

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у житті.
Вчительський колектив Вишгородської спеціалізованої школи «Сузір’я» разом із батьками  стараються створити  такий простір, щоб  це  була школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати  школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння.
На сьогодні якісна освіта – це запорука нового, кращого рівня життя, якого досягає людина, застосовуючи здобуті знання в різних сферах. В той час, коли освіта України кардинально змінюється, виникає необхідність в оновленні методів і прийомів навчання, у впровадженні інноваційних технологій у процес формування в учнів предметних і життєвих компетенцій.
Від 1 вересня вчитися за новим стандартом почали перші шість  класів. Така почесна місія випала С.В. Кухарчук, В.М. Сипливчак, О.О. Глущенко, І.В. Тямоловій, Н.М. Дайнеко, С.Б. Ткач. Ці вчителі пройшли комбіновані  очно-дистанційні курси навчання.
Курс базується на платформі «EdEra». Він складається з окремих модулів, приміром, «Менеджмент класу» – про те, як ефективно організувати роботу учнів протягом дня; «Методики інтегрованого навчання», «Методики викладання в першому класі», «Інклюзивна освіта» чи «Нейропсихологія».
Мета нашої школи – виховати в сучасному суспільстві громадян, які здатні приймати нестандартні рішення, творчо підходити до вирішення тієї чи іншої проблеми, самоконтролювати та самооцінювати результати своєї діяльності.
Із досвіду знаємо, що однією з найгостріших проблем сьогоднішньої школи є втрата мотивації до навчання дітей молодшого віку.
Сучасна початкова школа орієнтована на дитину, яка прагне до знань. Вчителі нашої школи намагаються створити сприятливі умови для саморозвитку, розвитку індивідуальних творчих можливостей та самореалізації особистості.
Виходячи з  основ змісту «Нової української школи» вчителі використовують авторські методики, інтерактивне навчання, інтеграцію. Педагоги моделюють заняття на основі інтеграційних процесів, напрацьовують  певні практичні матеріали, вчаться інтегрувати різні предмети. 
Дорога в тисячу миль починається з одного кроку. Сьогодні стартувала  реформа «Нова українська школа» в стінах «Сузір’я». Цей шлях – на десятиліття, і ми всі разом маємо працювати над змінами, які «проростуть» через усе наше суспільство і, ми  впевнені, дадуть по-справжньому хороші плоди. Але почали ці зміни  саме вчителі – у своїх класах. Головне – не втратити жодної дитини, зберегти в усіх природну допитливість і потяг до навчання.
А ще нова школа – це освітнє середовище. І це, насамперед, не техніка чи меблі. Вчителі переконані, що зміна освітнього середовища – це зміна ставлення до дитини: повага, увага до неї і прагнення знайти оптимальний спосіб для її ефективного навчання. Саме такою є «Нова українська школа» у нашому колективі. 
«Вчитися – це цікаво». Ось основний меседж навчального процесу.
День у класі починається з «ранкового  кола» – з учителькою діти говорять про минулі вихідні, про настрій і, зрештою, про все цікаве, чим хочуть поділитися. Такі заняття налаштовують  на продуктивну працю. Це форма роботи, що допомагає сформувати колектив та створити сприятливий мікроклімат в колективі.
Ще одне цікаве відкриття  – щоденник вражень. Практика постійного письма дає результати, дозволяє краще формулювати свою власну думку, не боятися її висловлювати, адже під час вільного письма чи малювання нікого не критикують. 
Співпраця між усіма учасниками освітнього процесу – учителів, учнів, адміністрацій та батьків – наріжний камінь, який допоможе досягти всіх інших результатів. Адже тільки так можливо втілити головну мету: змінити освітнє середовище, впровадити навчання для життя. І врешті – зробити нашу  школу відкритою, цікавою та сучасною.
Прийміть від нашого вчительського колективу найщиріші вітання  з початком зародження «Нової української школи». Успіхів на цій нелегкій ниві!

Світлана КУХАРЧУК, вчитель школи «Сузір‘я»
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 906 | Додав: slovo
comments powered by Disqus