Головна » 2016 » Грудень » 8 » Море – рибальське поле
19:38
Море – рибальське поле

Наприкінці листопада, у рамках програми відтворення рибних ресурсів Київського водосховища, відбувся процес випуску малька у водойму в районі урочища Гористе (біля Вишгорода) під контролем рибоохоронного патруля Київщини. 
«Подія стала можливою завдяки виділеним коштам користувачами Київського водосховища, яким ми щиро дякуємо та сподіваємося на подальшу співпрацю у відтворенні водних біоресурсів Київщини», – наголосив начальник Київського рибоохоронного патруля Володимир Мухін. 
Як повідомив науковець Ігор Бузевич, за рекомендацією вчених Інституту рибного господарства НААН України, для природної біологічної меліорації водосховища до водойми було випущено 50 тисяч особин товстолоба, загальною вагою понад 5 тонн. Дволітню рибу вирощено в Черкаській області. Вибрали та привезли нові біо­ресурси начальник іхтіологічного відділу рибного патруля Наталія Опанасюк та користувач Наталія Лавринок. 
Нагадаємо, починаючи з 2014 року у державному бюджеті не передбачено кошти на програми зариблення, які є необхідними для збереження сталих запасів риби у наших водоймах. Відсутність зариблення протягом одного року знижує очікуване промислове повернення на 13%, а протягом двох суміжних років – уже на 35 %.
У програмі осіннього зариблення 2016 року взяли активну участь депутат Київської обласної ради Андрій Пещерін, депутат Вишгородської районної ради В’ячеслав Кисиль, голова асоціації рибалок промисловиків Київського водосховища Микола Шинкаренко, а також користувачі Сергій та Людмила Буяло, Володимир Борисенко, Олександр Стельмах, фермерське господарство «Карась», Сергій та Валентина Вакульчик, Світлана Жарких, Наталія Лавринок, Тетяна Потоцька, Євген Курочка та Артем Сокол. 
Наступне зариблення Київського водосховища відбудеться весною 2017 року. Також в проекті закону про державний бюджет 2017 року передбачено фінансування програми селекції та відтворення водних біоресурсів у внутрішніх басейнах України у розмірі 10 млн грн. Однак без всебічної активної допомоги депутатів усіх рівнів, користувачів та громадськості повністю відновити біоресурс Київського водосховища не допоможе жодна цільова державна програма. 

Олексій МАГЕНЧУК

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 684 | Додав: slovo
comments powered by Disqus