Головна » 2016 » Грудень » 15 » Герої АТО – герої Вишгородщини
20:08
Герої АТО – герої Вишгородщини

Минулого тижня до Дня Збройних Сил України в історичному  музеї Вишгородського історико-культурного заповідника відбулося відкриття виставки «Війна на Сході України. Герої АТО – герої Вишгородщини».  
На виставці було представлено 5 планшетів. Перша експозиція присвячена «Небесній сотні». Є планшет, присвячений медикам-фронтовикам –  його особисто презентував лікар-хірург з Вишгорода Василь Яковенко (позивний «Розенбаум»). Окремо стенд Андрія Шуби (позивний «Змій») з особистим бронежилетом – Народного Героя України, кавалера Ордена Богдана Хмельницького. Найсильніша експозиція з присвятою пам’яті загиблим воїнам: під іконою Спасителя – композиція з пробитих кулями касок, зброї та уламків снарядів. Варто зазначити, що всі експонати були надані самими військослужбовцями та волонтерами.
Окрім огляду експозицій, присутні мали змогу почути розповіді  героїв про їхній бойовий шлях. Палких промов не було, хлопці просто згадували військові будні, командирів, побратимів. Зокрема, багато теплих слів було сказано бійцем 11-го батальйону Олександром Кочурою  на адресу  покійного командира Олександра Гуменюка, який загинув  15 серпня 2014 року, потрапивши у засідку біля с. Малоіванівка Перевальського району Луганської області. У героя залишилося троє синів напівсиротами.  За словами Олександра, звістка про загибель командира для бійців стала шоковою – бо  багато хлопців пішли на фронт добровольцями, знаючи під чиїм командуванням будуть воювати. Але  ж це війна… Минуло трохи часу, усі оговталися, Батьківщину треба захищати. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих побратимів.
Цікавою була розповідь Василя Яковенка – знаного військового медика. Василь Васильович повідав, як створювалася  перша медична рота при Національній гвардії України ще на початку військових дій на Сході. Василь Яковенко наголосив, що за час проведення АТО загинуло 55 військових медиків. Вони врятували чимало бійців, але, на превеликий жаль, не зберегли себе. 
Під час виступів хлопці щиро дякували волонтерам, бо завдяки їх допомозі гідно несли нелегку бойову службу.  Велику увагу привернула розповідь Володимира Семистяга, переселенця зі Сходу, голови Луганського об’єднання «Просвіта», який був у полоні сепаратистів декілька місяців. «Как же ты, сволочь – сын фронтовика, стал бендеровцем?» – лунало з вуст сепаратиста лише тому, що Володимир розмовляв українською. 
Заступник директора Вишгородського історико-культурного заповідника, доктор історичних наук Тарас Чухліб зазначив, що наразі працівниками музею активно збираються матеріали для видання книги «Герої АТО Вишгородщини».  Також Тарас Васильович подарував голові громадської організації «Асоціація учасників АТО Вишгородщини» Денису Парижу свою книгу «Історія козацтва після зруйнування Січі». До речі, Денис знову зібрався йти добровольцем на військову службу.
  Наприкінці заходу гості висловили вдячність директору заповідника Владі Литовченко за організований вечір та можливість поділитися своїми спогадами і вкотре нагадати всім, що ми живемо у країні, де іде війна. Пані Влада у заключному слові наголосила: «Цей день – знаковий для нас. Ми маємо завжди вшановувати пам’ять загиблих та складати подяку живим, а також  із вдячністю згадувати ветеранів, які у свій час подарували нашому поколінню мирне дитинство».
У рамках виставки, що триватиме до кінця січня 2017 року, працівники музею проводитимуть уроки патріотизму для дітей і молоді та тематичні зустрічі, на які будуть запрошуватися бійці АТО, волонтери, науковці, діячі мистецтва та відомі люди. Кожен охочий може бути як спостерігачем, так і активним учасником цього проекту. 

Ірина ЛИТОВЧЕНКО «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА 

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 797 | Додав: slovo
comments powered by Disqus