Головна » 2013 » Березень » 30 » Електронний земельний кадастр діє
12:40
Електронний земельний кадастр діє
З успішним запровадженням у січні 2013 року системи електронного земельного кадастру на всій території України вдалося в основному досягти всіх цілей проекту, орієнтованих на розвиток, зважаючи на те, що дата завершення проекту після її перенесення – 30 квітня 2013 року. Ці досягнення є значним успіхом України, який сприятиме зміцненню захисту прав власності на землю, підвищенню ефективності операцій із землею та нерухомим майном, а також поліпшенню прозорості управління земельними ділянками. 

Основні досягнення проекту стосуються галузі видачі державних актів на право власності на землю, картографії та запровадження електрон ного земельного кадастру. У рамках проекту здійснювалось безпосереднє фінансування видачі актів на право власності на землю для більш ніж 700000 земельних ділянок, що було складовою частиною виконання загального завдання проекту, а саме: видачі 4 мільйонів актів на право власності на землю. Було здійснено аерофотозйомку, виготовлено ортофотокарти та індексні кадастрові карти для всієї території України. У відповідності з проектом 16,7 млн. актів на право власності було відскановано і проіндексовано в безпечній цифровій базі даних. Було розроблено та встановлено в масштабах усієї країни автоматизовану кадастрову інформаційну систему, яка почала працювати в січні 2013 році. 592 місцевих і обласних управлінь, розташованих по всій території України, тепер мають ресурси для надання у більш стислий термін точніших відповідей на запити про розміщення земельної ділянки, її характеристик та для запобігання скарг щодо накладання ділянок або вирішення цих скарг. З 14 січня 2013 року системою електронного кадастру вже було здійснено понад 50000 кадастрових операцій. 

На додаток до раціоналізації кадастрових операцій в місцевих управліннях земельних ресурсів, електронна кадастрова система дає також змогу побачити інформацію кадастрової карти через Інтернет. Користувачі мають можливість виявляти помилки в цій інформації та повідомляти про них управління, аби ті їх виправили. У рамках проекту 1,900 працівників Державного агентства земельних ресурсів пройшли курс навчання з роботи з системою електронного кадастру. Нині Державна реєстраційна служба автоматично надає кадастрові дані в робочому порядку. 

Як зазначається у пам’ятній записці, підготовленій під час перебування в Україні групи фахівців Світового банку з підтримки впровадження проекту упродовж періоду 11-19 лютого 2013 року, ще потрібно виконати певну роботу, пов’язану з центрами обробки даних, яка дозволить їм працювати на пов ну потужність і забезпечить функціональні можливості резервних серверів. Окрім того, слід підготувати повну документацію для нових модулів програмного забезпечення. Світовий банк з нетерпінням очікує на доопрацювання звітів про забезпечення якості для електронної кадастрової системи і на результати подальшого вивчення досвіду користувачів цієї нової системи. 

Уся наявна на цей час інформація свідчить про те, що кадастрова система в її нинішній конфігурації відповідає вимогам законодавства і забезпечує істотне заощадження часу порівняно з попередньою системою, а також підвищує прозорість інформації та діяльності. Нова система є кроком уперед в управлінні земельними ресурсами в Україні. 

Дмитро ФУРМАН, 
начальник відділу Держземагентства 
у Вишгородському районі Київської області
Переглядів: 616 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus