Головна » 2018 » Травень » 24 » Дорога плата за курятину
16:17
Дорога плата за курятину

Двадцятого травня у Гаврилівці люди вийшли на мітинг проти систематичного забруднення територій довкола населених пунктів ТОВ «Комплекс-Агромарс».
 Претензії до цієї фірми, яка розташована неподалік, були неодноразово, але всі попередні випадки захоронення відходів керівництво підприємства спростовувало або посилалося на одиничний випадок (які з часом стали систематичними). Про неналежну утилізацію відходів птахофабрикою зазначали мешканці прилеглих територій на сторінках у соціальній мережі Facebook, а українські ЗМІ неодноразово висвітлювали ці події та  свавілля керівництва. Але це породило лише новий метод захоронення дохлятини. ТОВ «Комплекс-Агромарс» засипає мертві тушки, змішані із тирсою, у траншеї та зрівнює їх із землею. «Взимку виробник використовував спосіб так званого дискування відходів. За машиною, яка з цистерни зливала непотріб, їхав трактор, який трамбував землю спеціальними дисками», – розповідають місцеві жителі.
Ситуація набирає катастрофічних обертів. Села оповиті страшним смородом. Щодня з 20.00 мешканці сіл Гаврилівка, Синяк, Червоне, Раківка, Вороньківка, Демидів і Тарасівщина задихаються від їдучого смороду. Відходи потрапляють у ґрунтові та стічні води. Мешканці прилеглих сіл стали більше хворіти. 
На місце неодноразово виїжджала комісія Вишгородської районної ради та  Вишгородської райдержадміністрації, безпосередньо земельна комісія районної ради за сигналами, які надходили від мешканців. Щоб вплинути на керівництво ТОВ «Комплекс-Агромарс», люди звернулися з листом до міжнародної  громадської організації «Рада з екологічної безпеки», яка розглянула прохання і створила групу для проведення незалежної експертизи. Заступник голови районної ради Марина Ганіцька, як жителька сила Синяк, звернулася до начальника Державної екологічної інспекції в Київській області Миколи Криницького. «Очисні споруди протягом дня на підприємстві працюють, тому, коли приїжджають комісії, ніяких порушень не фіксують. Ввечері вони вимикають їх і викидають весь непотріб у річку Кіска. До ранку села оповиті нестерпним смородом», – прокоментувала ситуацію Марина Ганіцька. 
Депутат районної ради Ірина Побідаш, яка закріплена за Гаврилівкою, контролює та викриває злочинні дії птахофабрики. Зокрема на своїй сторінці у Facebook вона підтвердила факт вивезення мертвої птиці різного ступеня розпаду на захоронення до Димера. 
«Ми не проти, щоб  ТОВ «Комплекс-Агромарс» працювало на території Вишгородського району, але прагнемо домогтися виконання всіх санітарних вимог, а також, щоб діяльність товариства не заважала жити мешканцям навколишніх сіл», – зазначила заступник голови районної ради Марина Ганіцька.
Мешканці сіл Гаврилівка, Синяк, Червоне, Раківка, Вороньківка, Демидів і Тарасівщина надіслали листи до Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням допомогти їм у боротьбі із шкідливою діяльністю ТОВ «Комплекс-Агромарс». 
Вишгородщина має бути чистою від біологічних відходів!

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 539 | Додав: slovo
comments powered by Disqus