Головна » 2018 » Вересень » 13 » Допомогти людям, котрі цього потребують
17:13
Допомогти людям, котрі цього потребують

Цими днями у Вишгороді  побували представники німецької соціальної служби «AWO». У ході робочої поїздки вони зустрілись з керівниками Вишгородщини, ознайомилися з роботою Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та поділилися досвідом із вишгородськими колегами.
Підґрунтя діяльності  та структура служб мають чималі відмінності, однак обидві служби націлені на одне – допомогти людям, котрі потрапили у складні життєві обставини, підтримати одиноких і хворих, організувати належний побут, медичний догляд, цікаве та змістовне дозвілля.
Управляючий директор асоціації «AWO» округу Бранденбург Наталія Зізманн під час зустрічі, що відбулася у заступника голови Вишгородської РДА Тетяни Волотовської, презентуючи діяльність організації, наголосила, що головне в соціальній  роботі – налаштованість на те, щоб допомогти людям, котрі цього потребують. А допомагати можна, маючи і невеликі кошти. 
«AWO – Sozial-Service gemeinnutzige GmbH», некомерційна організація, має чотири напрямки роботи, три з яких майже повною мірою співпадають з повноваженнями територіального центру соціального обслуговування в Україні. Уклавши відповідний договір, людина може вдома отримати догляд, допомогу та медичне обслуговування, чи поселитись у будинку престарілих, а також долучитись до різноманітних клубів за інтересами. Але, крім цього, під опікою асоціації – дитячий будинок та три дитсадки.
Серед людей поважного віку в німецькому середовищі допомога вдома нині доволі актуальна. «У нас теж ця форма роботи досить розвинута, – зауважила директор Вишгородського територіального центру Наталія Рудько. –  Наші соціальні робітники обслуговують майже тисячу мешканців району».
«Районна влада зі свого боку сприяє тому, щоб у різних площинах обслуговування цих категорій людей – одиноких, хворих, поважного віку – було зроблено якнайбільше. Адже відповідний комфортний соціум – це, як правило, довголітнє змістовне життя»,  – наголосила Тетяна Волотовська.
Також відбулася робоча зустріч з заступником голови Вишгородської районної ради Мариною Ганіцькою, яка висловила з боку районної ради всебічну підтримку, спрямовану на плідну співпрацю у реалізації таких проектів. Наталія Зізманн зацікавилась роботою структурних підрозділів територіального центру – вона побувала на заняттях йоги, що проводять волонтери центру, у стаціонарному відділенні для тимчасового та постійного перебування, разом із соціальними робітниками відвідала підопічних, яких вони обслуговують. 
До речі, під час перебування у стаціонарному відділенні тимчасового та постійного перебування (Будинок престарілих), де їх хлібом-сіллю зустрічали працівники та підопічні, німецькі гості мали змогу познайомитись і з творчим доробком фольклорного колективу «Золотий вік», що працює при Вишгородському територіальному центрі соціального обслуговування на базі Вишгородського районного будинку культури і в складі якого переважно люди поважного віку. Невеличка концертна програма, за яку сердечно дякували мешканці стаціонарного відділення, схвилювала і німецьких гостей. «Людям поважного віку треба більше радості, і сьогодні вони таку радість отримали», – сказала Наталія Зізманн.
«В особі нашої німецької колеги ми побачили не просто функціонера, котрий добросовісно виконує свої службові обов’язки. Ми побачили людину, котра щиро переймається проблемами людей, співпереживає їм, не боїться виконувати трудомістку роботу і спілкуватися з підопічними. Теплі обійми, сердечні посмішки, щирі подарунки – приємно було спостерігати, що засади діяльності соціальної служби іншої держави повною мірою співпадають з нашою метою – підтримати, допомогти, вселити надію, зігріти душевним теплом. І ми досягли обопільної згоди, що надалі, уклавши відповідний договір, будемо активно співпрацювати, турбуючись про одиноких літніх людей, продовжуючи їм життя облаштованим побутом, цікавим дозвіллям і турботою про здоров’я», – зазначила Наталія Рудько. 

Галина МАКАРЕНКО
Фото автора

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 531 | Додав: slovo
comments powered by Disqus