Головна » 2016 » Листопад » 24 » Для чого у селі водопровід?
21:48
Для чого у селі водопровід?

До редакції «Слова» звернувся житель села Демидів, пенсіонер Василь Іванович Грищенко з проханням  надрукувати матеріал щодо проблеми, яка останнім часом  гостро постала перед його родиною.
Василь Іванович розповів,  що в кінці жовтня стався прорив водопровідної труби, яка пролягає поруч з його будинком та присадибною ділянкою – вода затопила частину території, з’явилася загроза підтоплення будівлі. Чекати, поки вода з’явиться у погребі та біля фундаменту будинку, пенсіонер не збирався, тому  одразу звернувся із письмовою заявою до місцевого комунгоспу та до Демидівського сільського голови з проханням ліквідувати прорив.  Зі слів Василя Івановича, голова пообіцяв вирішити це питання.
 Наразі минув уже третій тиждень із дня подання заяви, а вода, як стояла в обійсті, так і стоїть. Звісно, родина Грищенків б’є на сполох, розуміючи, якщо ситуація до морозів не зміниться, будуть дощі, сніг, тепла весна, то вода буде в будинку.  
Не дочекавшись допомоги від місцевої влади, дружина Василя Івановича звернулася за допомогою до виконуючого обов’язки голови Вишгородської райдержадміністрації В’ячеслава Савенка, який відразу взявся вирішувати питання в межах своїх повноважень. З цього приводу редакція взяла коментар, і ось що розповів В’ячеслав Володимирович: «Недостатньо  перекрити чи заглушити цю гілку водопроводу. Фактично внаслідок прориву страждає одна родина, але, на моє глибоке переконання, це не привід для ігнорування їхнього звернення. З одного боку, добре, що у селі є централізоване водопостачання. А з іншого, мережі настільки зношені, що протягом року, ще  перед цим проривом, 5-7 разів ремонтна бригада місцевого комунгоспу виїжджала, розкопувала, ремонтувала. Місяць або півтора, і прорив знову був поряд із відремонтованим місцем. Тому тут доволі складна ситуація. Найлегше – це відрізати і заглушити водопровід, але ж ми погіршуємо обслуговування населення. І для чого тоді водопровід взагалі, якщо його заглушувати, відрізати, а не вчасно  ремонтувати?
 Інша ситуація – це оновити частину цього аварійного водопроводу, поки не буде зроблено  капітальний ремонт. Інформації, що сільська рада планує це зробити – у мене немає. Наскільки мені відомо, у Демидівському комунальному господарстві існують проблеми з кадрами – з цього питання буде проведено робочу зустріч та виїзну нараду під моїм керівниц­твом із залученням представників  органів місцевого самоврядування, членів виконкому, депутатів сільради і представників відділу містобудування, архітектури і житлово-комунального господарства райдержадміністрації. Буде на місці прийнято рішення,  що робити. Я вважаю, що у першу чергу маємо розробити проект, а потім шукати шляхи фінансування. Зокрема, фінансування може бути від сільської ради, а може і районної ради,  враховуючи соціальну значимість і  критичність становища, яке склалося на сьогодні. Я переконаний, що ситуацію потрібно вирішувати комплексно, бо такі проблеми будуть виникати знову і знову».
На перший погляд, проб­лема невеликого масштабу, але для окремої родини – це справжня катастрофа. Уявіть собі, що біля вашого подвір’я постійно стоїть вода, і не просто маленька калюжка, а десятки кубів, при цьому частина двору вже підтоплена. Що буде завтра – невідомо, невдовзі зима. Звісно, воду можна відкачати, але якщо не полагодити водопровід, вона знову набереться – загроза підтоплення залишається. Особисто я прекрасно розумію подружжя Грищенків і не хотіла б опинитися на їхньому місці. Відтак, Грищенкам наразі залишається сподіватися або на теплу безсніжну зиму і відсутність весняного паводку, або таки покластися на обіцяну допомогу від керівника району, який, сподіваюся, використає всі можливості для вирішення цього питання. Адже нікому не хочеться  копати криницю, повертаючись у минуле, замість того, аби просто користуватися благами сучасної цивілізації.  

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, "Слово"

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 400 | Додав: slovo
comments powered by Disqus